Microsoft: Sony koopt third-party exclusives voor PS4

Eerder deze week liet Xbox-baas Phil Spencer al weten dat Microsoft meer first-party games wil in de toekomst en minder aangekochte third-party exclusives. De deal met Square Enix om Rise of the Tomb Raider tijdelijk exclusief naar Xbox te brengen zou wel eens een van de laatste koop-exclusives van Microsoft kunnen zijn.

Volgens Spencer is Sony echter druk bezig om third-party exclusives te kopen voor de PlayStation 4:

So, they don’t “gobble” the deals up. They buy them. You know, I read the same things you do, and I know some people think it’s somehow less expensive to sign third-party exclusives if you have a bigger market-share. I can tell you, it has nothing to do with market share.

When you go in to do a deal, with a third party, that third party has its own view of the global market and the value of it. And they should, they should think about their assets and how valuable they are, just like anyone would when they are selling their goods.

Een duidelijke sneer naar Sony van Microsoft of een terechte opmerking van Spencer? De Xbox-baas gaf overigens wel toe fan te zijn van sommige first-party games van Sony:
I’ll point out too that Sony has some great first-party franchises. I’m a big fan of Uncharted, I thought that looked great at E3. I really admire the team at Naughty Dog, the team at Polyphony.
Een slechte zaak dat er veel geld wordt uitgetrokken voor third-party exclusives? Of hoort dat ook bij een stukje concurrentie? Laat het weten in de reacties!

 1.   
  swklijn1's avatar

  Of een beetje jaloers ? 😳

 2.   
  jurian-s's avatar

  De pot verwijt de ketel? volgens mij doet microsoft dit zelf ook, ik vind het zelf wel altijd jammer als ik een game niet kan spelen omdat het een exclusive is.

 3.   
  Bram_M99's avatar

  Ik ben sowieso niet zo van de exluvices… Al snap ik natuurlijk wel dat dit goed is voor de concurrentie. Of Siny het nu goed doet weet ik niet, maar de games die uitkomen vind ik prima.

 4.   
  Leukste's avatar

  Als er games “exclusief” zijn is dit goed voor dat platform tegen de concurrentie. Maar als games worden gekocht om “tijdelijk exclusief” te zijn op een platform is dat voor een korte periode misschien een voordeel voor die partij. Omdat mensen toch graag als eerste aan de slag willen met een game. Of omdat vrienden dit doen en jij niet wil achterblijven. Maar ik word zelf nu al een beetje moe van tijdelijke exclusieve games. Het heeft alleen tot gevolg dat de ene gamer langer zal moeten wachten voor hij/zij met een game op zijn/haar platform aan de slag kan. En dat vind ik jammer. Dit alles staat los van of het third-party games zijn of niet.

 5.   
  DeAdSeYe's avatar

  swklijn1″]Of een beetje jaloers ? 😳 [/quote]

  Waar heb jij het over?

  In dit nieuwsbericht staat héél duidelijk dat Microsoft gaat richten op First Party games en geen exclusieve third party games meer terwijl Sony dit wel nog gewoon blijft doen.

  Wat heeft dat precies met jaloezie te maken?

  [quote=”jurian-s schreef, "De pot verwijt de ketel? volgens mij doet microsoft dit zelf ook, ik vind het zelf wel altijd jammer als ik een game niet kan spelen omdat het een exclusive is."

  Waar lees jij dat Microsoft het ontkent. Ik lees dat Microsoft meer first party games wilt releasen terwijl Sony nog altijd investeert in exclusieve third party games, althans dat is wat Microsoft duidelijk probeert te maken.

  Zowel first party en third party games hebben beide voor en nadelen, niemand verwijt elkaar iets.

 6.   
  D_Dog's avatar

  Hij heeft gewoon gelijk. third-party exclusives zijn wat mij betreft een stap te ver.
  First person exclusives however, laat maar komen.

 7.   
  mheiden21's avatar

  jammer genoeg is dit artikel niet te lezen in de GN-app

 8.   
  ChrisBoers's avatar

  Ik ben benieuwd over welke third party games hij het dan heeft. Tot nu toe is het altijd MS geweest die third parties een geld gaf voor exclusiviteit, en zette Sony in op first party development. Dat laatste doen ze nu nog steeds, maar mogelijk zijn daar wat 3rd parteis bij gekomen? Welke games zijn dat dan eigenlijk?

 9.   
  Daan's avatar

  ”mheiden21″ schreef, "jammer genoeg is dit artikel niet te lezen in de GN-app"

  Nu wel als het goed is. Probleem ontstaat wel eens als het bericht niet gekoppeld wordt aan een gamepagina.

 10.   
  mheiden21's avatar

  @Daan Jep is nu wel te lezen, merci!