Nieuwe Blu-ray recensie: Exodus: Gods and Kings


Nadat eerder in 2014 Russell Crowe in de huid kroop van Noah, speelde Christian Bale in december vorig jaar de rol van Moses in Exodus: Gods and Kings. Nu de film in de schappen van de grotere entertainment-winkels te vinden is besloten wij de Blu-ray eens nader te bekijken en ons oordeel hierover lees je in deze uitgebreide Blu-ray recensie.


Regisseur: Ridley Scott | Cast: Christian Bale (Moses), Joel Edgerton (Ramses), Ben Kingsley (Nun) en John Turturro (Seti) | Genre(s): Actie, Avontuur en Drama | Speelduur: ca. 150 minuten | Bioscooprelease: 18 december 2014 | Filmrecensie: Lees hier


In Exodus: Gods and Kings, is Christian Bale te bewonderen als Moses en zijn befaamde strijd teden zijn eigen broer, de Egyptische Farao Ramses (Joel Edgerton). Ga mee op de legendarische reis waarin Mozes, samen met 400.000 slaven, het door dodelijke plagen geteisterde Egypte ontvlucht. Ridley Scott gebruikt fenomenale visuele effecten om een van de grootste verhalen aller tijden nieuw leven in te blazen. Kortom, een epische filmbeleving die je niet mag missen.


Onze Maurits was afgelopen december matig enthausiast over de film en dan met name nog over de visuele effecten in de film. Vooral het mindere acteerwerk van de cast deed hem tot een eindscore van drie en een halve ster komen. De laatste zin van bovenstaande synopsis mag dan ook best letterlijk worden genomen, Exodus: Gods and Kings is een filmbeleving dankzij de prachtige effecten.


Met een productie-budget van dik 140 miljoen dollar vielen de opbrengsten toch wat tegen voor 20th Century Fox. Totaal bracht de film namelijk “slechts” 268 miljoen dollar op en daarmee zijn de kosten van het maken van de film dus net niet twee keer te dekken. In de Verenigde Staten stelde de film al helemaal teleur, van het totaalplaatje was slechts 65 miljoen dollar afkomstig van het enorme continent, dat is nog geen kwart.


Beeld: 1080p High Definition Breedbeeld (2.40:1) | Geluid: Engels 7.1 DTS-HD Master Audio en Frans 5.1 DTS | Ondertitels: Nederlands, Frans en Engels | Aantal discs: 1 x Blu-ray | EAN: 8712626048169 | Ook verkrijgbaar op: 3D Blu-ray en DVD | Retail release: 29 april 2015


Zoals gezegd is Exodus: Gods and Kings een film waarbij iedere fan van grafische pracht aan zijn trekken zal komen. Dit is ook thuis voor de buis het geval en ondanks dat wij niet de beschikking hadden over de 3D-versie van de film konden we ons goed inbeelden waar deze effecten het best tot zijn recht zouden zijn gekomen. Begeleid door een ijzersterke geluidstrack leek het net alsof de plagen onze woonkamer overnamen. De disc beschikt, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, namelijk over een 7.1 DTS-HD Master Audio geluidsspoor.


Bij een film als Exodus: Gods and Kings is het natuurlijk vanzelfsprekend als de extra’s op de disc dieper ingaan op de historische feiten en dit is dan ook zeker het geval op deze Blu-ray uitgave. Naast een blik op de geschiedenis van Moses en Ramses treffen we ook nog een aantal verwijderde en verlangde scènes aan, evenals audiocommentaar van regisseur Ridley Scott en schrijver Jeffrey Caine.

Met dank aan 20th Century Fox voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren