F1 2015

Ronkende motoren, piepende banden, een startsignaal en… go! Ik mocht aan de slag met de nieuwste racesimulator van Codemasters en dat komt goed uit, want ik ben wel een fan van een stevig staaltje scheuren. Ben je benieuwd of F1 2015 als eerste eindigt? Lees dan snel verder!

Technisch

Tijd om te racen! Wacht, nog even kijken of het weer goed is, hoe warm het is, wie mijn tegenstanders zijn en dan nog een lange kwalificatieronde. Deze Formule 1-racegame is inderdaad alles behalve een simpele racegame. Je zult voor je aan een race begint aan een hoop dingen moeten denken. Je moet kijken naar weersomstandigheden, zodat je de juiste banden selecteert. Ook moet je goed in de gaten houden wat voor benzinemix je gebruikt. Dit is waar de game zich onderscheidt van echte arcaderacegames zoals Need for Speed.

F1 2015 biedt je namelijk de mogelijkheid om je zeer goed voor te bereiden op de race. Hierdoor kan het echter wel voorkomen dat het langdradig aanvoelt voor je daadwerkelijk kunt gaan racen. Zo zul je een bij elke race een oefenronde van minimaal 15 minuten moeten doen. Hierna volgt er nog een kwalificatieronde. Zo ben je bij de latere seizoenen al gauw drie kwartier verder voordat je aan de daadwerkelijke race begint. Wat bijvoorbeeld mist is de optie om direct een race te beginnen. F1 2015 geeft je alleen maar de kans om seizoenen te spelen en daarbij horen bij elke track lange oefenrondes en kwalificaties.

Ondanks dat het allemaal wat lang duurt, is het racen wel uitstekend. De technische aanpassingen die je maakt zijn goed voelbaar. Zoals eerder genoemd, kun je tijdens het racen wisselen tussen een bepaalde infusie van benzine, waardoor je bijvoorbeeld zuinig rijdt of juist niet en dus meer vaart kunt maken, echter is het dan nog maar de vraag of je de finish behaalt. Evenals de benzine zijn ook de banden belangrijk. Als je namelijk het verkeerde type band op je auto zet, zul je merken dat je auto slecht in bochten rijdt. Dit zal vaak als resultaat hebben dat je uit de bocht vliegt en door iedereen ingehaald wordt. Een interessante toevoeging is je race-assistent. Hij geeft je gedurende race tips en adviezen over je tegenstanders, je banden en nog veel meer.

Rondjes, rondjes, rondjes

F1 2015 is natuurlijk een racegame en in een racegame moet je als eerste eindigen door rondjes te rijden op een racebaan. Tot zover de firma ‘Open Deur’. In Formule 1 zijn dat een heleboel rondjes. Zo ben je gemiddeld per race 14 tot 16 keer hetzelfde rondje aan het rijden. Hierdoor kun je op de omgevingen gaan letten en die zien er wat middelmatig uit. De game legt qua graphics echt de focus op de auto’s, maar vergeleken met zijn voorganger is het geen enorme verbetering. F1 2015 maakt dit overigens wel goed op andere vlakken. Het winnen van bovengenoemde rondjes is soms best een uitdaging. De AI van je tegenstanders is uitstekend en maakt het je zelfs in de makkelijkste seizoenen nog behoorlijk moeilijk. Het is soms wel zuur als je een foutje maakt in je rijgedrag of je hebt niet opgelet wat voor banden je op je auto hebt gezet, je ineens uit de bocht vliegt en je daarna ingehaald wordt door iedereen. Dit is vooral rot als je 14 rondes eerste stond en op het laatste moment achteraan moet aansluiten.

Dit laat weer goed zien dat dit echt meer een simulator is dan een simpele racegame. Als Max Verstappen een foutje maakt dit seizoen gaat het ook helemaal mis. Dit is natuurlijk bij elke racegame zo, maar gezien de lengte van de races bij F1 kan het soms frustrerend worden. Je kunt je eindpositie natuurlijk wel verbeteren door in de navolgende races in het seizoen op een beter plek te eindigen. Hier komt echter het langdradige weer bij kijken. F1 2015 is namelijk geen game die je eventjes speelt. Spelers moeten echt de tijd nemen om deze game te spelen en dit zal voor een groot aantal gamers een drempel zijn.

Conclusie

F1 2015 biedt een hele hoop. Alle technische aanpassingen die je kunt doen gaan behoorlijk diep en zijn goed merkbaar tijdens het rijden. De AI is uitstekend en zorgt ervoor dat de game soms extreem uitdagend is. Maar het zal echt een game zijn die alleen Formule 1-fanaten zal aanspreken. Juist doordat het een enorm goede simulator is, zal het voor veel spelers een ietwat saaie game zijn. Het gemis van een optie om gewoon een race te doen is zeer jammer, want je zult nu voor elke race minstens een half uur kwijt zijn aan oefenrondes en kwalificaties. Kortom F1 2015 is een prima game, grafisch niet veel bijzonders, maar als je een echte die hard Formule 1-fan bent zal dit zeker een interessante en uitdagende game voor je zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Zeer technisch
 • Echt voor de liefhebber

Wat is NOT

 • Geen single race mogelijkheid
 • Echt voor de liefhebber

7.5

 1.   
  Danielle.k's avatar

  Wat moet ik hieronder verstaan ‘Geen single race mogelijkheid’ ?

  Dus als ik het goed begrijp kan je niet gelijk aan racen beginnen als je season doet, dan moet je bij elke baan elke keer oefen rondjes rijden ?.

  Klinkt alsof je beter voor F1 2014 kan gaan.

  En inderdaad die advertentie geluid is 1x leuk maar elke keer weer opnieuw ­čśĽ

 2.   
  3333/3333's avatar

  Sorry Dax, maar ik vind dit echt een matige review.

  De informatie die je vermeld klopt niet, zo kan je namelijk wel gewoon enkele races doen en kun je instellen hoeveel rondjes je wilt rijden. Een practice sessie is ook niet verplicht, kan je gewoon skippen als je wil.

  Daarnaast niks over het ontbreken van de careermode, een van de grote dingen die juist in dit nieuwe deel afwezig is. En voor die vervelende stuurfoutjes waar je het over hebt kan je natuurlijk gewoon die flashback functie gebruiken. Daarnaast zijn er zoals gebruikelijk heel veel driving assist-opties beschikbaar, waardoor de game helemaal niet alleen maar leuk is voor die-hard spelers.

  Was ook wel leuk misschien om die nieuwe voice commands te vermelden, die zijn namelijk excuslief voor de console versie.

 3.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  euh.. ja sommige dingen kloppen niet helemaal. Hoe lang heeft de reviewer het spel gespeeld?

 4.   
  Danielle.k's avatar

  Ikspeelnooitpokemon schreef, "euh.. ja sommige dingen kloppen niet helemaal. Hoe lang heeft de reviewer het spel gespeeld?"

  Schijfje erin en weer eruit :).

 5.   
  DaxPg's avatar

  Erik Rommel schreef, "Sorry Dax, maar ik vind dit echt een matige review.
  De informatie die je vermeld klopt niet, zo kan je namelijk wel gewoon enkele races doen en kun je instellen hoeveel rondjes je wilt rijden. Een practice sessie is ook niet verplicht, kan je gewoon skippen als je wil.
  Daarnaast niks over het ontbreken van de careermode, een van de grote dingen die juist in dit nieuwe deel afwezig is. En voor die vervelende stuurfoutjes waar je het over hebt kan je natuurlijk gewoon die flashback functie gebruiken. Daarnaast zijn er zoals gebruikelijk heel veel driving assist-opties beschikbaar, waardoor de game helemaal niet alleen maar leuk is voor die-hard spelers.
  Was ook wel leuk misschien om die nieuwe voice commands te vermelden, die zijn namelijk excuslief voor de console versie. "

  Erik bedankt voor je feedback. Dit is wel hoe ik de game ervaren heb en ik had dus beter moeten kijken. Misschien zal de volgende Formule 1 game naar iemand gaan die meer ervaring heeft met de serie.