Nieuwe preview: The Maze Runner


The Maze Runner is een boek voor jongvolwassenen en speelt zich af in een ‘nieuwe’ wereld. Het is het eerste deel van een trilogie, geschreven door James Dashner. Na het uitbrengen van zeer lucratieve boekverfilmingen als Twilight, The Hunger Games en Harry Potter, gelooft Hollywood met de release van The Maze Runner wederom een reeks van kaskrakers in handen te hebben.

De verfilming van The Maze Runner
In 2007 bracht auteur James Dashner The Maze Runner uit. Het verhaal is het eerste deel van een trilogie dat zich afspeelt in een mysterieuze wereld en richt zich op lezers vanaf 13 jaar en ouder. Het verhaal van The Maze Runner wordt opgevolgd door The Scorch Trials en The Death Cure. In 2012 kwam The Kill Order uit, die de lezer mee terugneemt naar de tijd voor The Maze Runner.

Al in 2012 kwam het nieuws dat filmmaatschappij Fox haar zinnen had gezet op de verfilming van de boeken van Dashner. In eerste instantie schakelde Fox Twilight-regisseur Catherine Hardwicke in voor de productie maar die bleek later andere verplichtingen te hebben. Uiteindelijk werd Wes Ball ingehuurd. Met een paar korte films op zijn cv maakt Ball met The Maze Runner zijn grote speelfilmdebuut. De Nederlander Erik-Jan de Boer, die in 2013 een Oscar kreeg voor zijn werk aan Life of Pi, is verantwoordelijk voor de special effects.

Het Verhaal
Thomas (Dylan O’Brein) komt via een lift terecht op een plek genaamd de Glade. Behalve zijn naam, zijn alle overige herinneringen uit zijn geheugen gewist. Hij wordt ontvangen door tientallen jongens die hetzelfde lot zijn ondergaan. Waarom zij daar zijn, is voor iedereen een groot raadsel. Het duistere Glade wordt omringd door een gigantisch doolhof waar mechanische wezens ronddolen. De verschillende toegangspoorten van het doolhof sluiten elke avond om de ‘Gladers’ tegen de ‘monsters’ te beschermen.

Om de 30 dagen komt er via de ‘lift’ een nieuwe jongen aan, maar een dag na de komst van Thomas verschijnt er al weer een nieuw persoon. Er wordt voor het eerst een meisje (Teresa) naar de Glade gezonden, met een briefje dat zij de laatste zal zijn. Na aankomst valt het meisje gelijk in een diepe coma. De jongens, waarvan sommigen al 2 jaar in de Glade vastzitten, krijgen door de ingrijpende gebeurtenissen na de komst van Thomas eindelijk weer hoop op een uitweg.

Hoofd- en bijrollen
In The Maze Runner zien we tientallen jongens opgesloten in de Glade. Voor de film is dus een grote cast ingehuurd. De grootste rol is voor Dylan O’Brein die Thomas speelt. O’Brein is bekend van zijn rol als Stiles in de MTV serie Teen Wolf en speelde bijrollen in onder andere The Internship. Daarnaast zien we Aml Ameen als Alby, wie onder andere ook te zien was in The Butler. Ki Hong Lee (Minho) speelde in een aantal korte films. En Kaya Scodelario (Teresa) speelde in de Engelse serie Skins.

Voorlopige conclusie
Het mysterie rondom de film The Maze Runner is de afgelopen tijd flink opgebouwd. De trailers creëren een duidelijke sfeer maar geven heel weinig van het verhaal weg. De spanning en de nieuwsgierigheid worden zo dus flink opgebouwd. Fox neemt een risico door de film te laten regisseren door nieuwkomer Wes Ball. En ook een cast. bestaande uit jonge Amerikaanse en Engelse acteurs, die vooral in tv-series speelden, is een grote gok.

Toch zal het, naar mijn mening, prima in orde komen met de film. Alleen al omdat de special effects verzorgd worden door Erik-Jan de Boer en het (boek)verhaal al meer dan succesvol is gebleken. Naast tieners zal de film ook volwassenen aanspreken. Want wie wil nou niet weten hoe een groep jongens met elkaar omgaat in een bedreigde ‘gesloten’ gemeenschap; wat er zich schuilhoudt in het doolhof en of er überhaupt een uitweg is…

The Maze Runner is vanaf 25 september aanstaande in de Nederlandse bioscoop te zien.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren