Nieuwe column: Marvel vs. DC Universe: De Clashes van 2016


Waar Marvel al een tijdje bezig is met superheldenfilms, blijft DC flink achter. Sinds 2008 is er jaarlijks ‘slechts’ één film verschenen uit handen van DC en Warner Bros., terwijl Marvel sinds datzelfde jaar al 10 films heeft uitgebracht. In deze tweedelige column blikken we vooruit op de strijd tussen deze twee enorme studio’s, welke zal starten in 2016, en kijken we naar de toekomstplannen van beide grootheden.

Het superheldenseizoen begint al vroeg in 2016, Warner Bros. is namelijk gezwicht onder de druk van Marvel, dat weigerde de releasedatum van hun voorjaarskraker te veranderen. Waar de film eerst gepland stond voor dezelfde week als Captain America 3, is de releasedatum onlangs nog bijgesteld naar 23 maart 2016. Warner blijft concurrent Marvel zo een dikke maand voor en hoopt met deze zet een grotere opbrengst te genereren.

Veel is er nog niet bekend over Batman vs. Superman: Dawn of Justice, behalve dat dit een voorbode zal zijn voor de Justice League-film, welke uitgebreid aan bod zal komen in het tweede deel van deze column. Henry Cavill zal opnieuw in de huid kruipen van Superman, na zijn eerder verschijning in Man of Steel. Christian Bale zal zoals bekend worden vervangen door niemand minder dan Ben Affleck. Vele filmcritici, waaronder wij, zijn nogal sceptisch het feit dat juist hij als opvolger is gekozen. We zijn dan ook flink benieuwd hoe hij deze rol zal gaan invullen.

Geruchten lijken inmiddels duidelijk te maken dat Ben Affleck een ware ‘urban legend’ zal gaan spelen, een waar wezen uit de nacht. Volgens de website Badass Digest zou Batman in Dawn of Justice al zo’n 30 jaar actief zijn en zou nog nooit iemand van hem een foto hebben kunnen maken. Bruce Wayne zou daarbij inmiddels de 50 zijn gepasseerd en zich vooral richten op de kleinschalige misdaad. Of dit inhoud dat we in Dawn of Justice géén grootschalige gevechten voorgeschoteld krijgen is niet bekend.

Verschijningen van andere helden en slechterikken zullen in de film aan de orde van de dag zijn. Inmiddels is duidelijk dat Gal Gadot zich zal laten zien als Diana Prince / Wonder Woman en keert ook Lois Lane terug, gespeeld door Amy Adams. Jesse Eisenberg zal de rol van Lex Luthor op zich nemen. Verder zijn er ook rollen bevestigd voor Diane Lane (Marhta Kent), Jeremy Irons (Alfred), Laurence Fishburne (Perry White) en Ray Fisher (Victor Stone / Cyborg). En tot slot gaat ook het gerucht dat Aquaman in de film zal verschijnen, waarschijnlijk gespeeld door Jason Momoa.

Wat we verder nog weten over de film is dat Superman minder geliefd is dan Batman, mede dankzij de verwoestingen die hij aanrichtten in Metropolis, in Man of Steel. Burgers zouden in de film zelfs groots tegen zijn aanwezigheid demostreren. Toch zullen de burgers hem ook aan moeten gaan moedigen want naast zijn onderlinge strijd met Batman moeten de twee ook samenwerken tegen grotere bedreigingen.

Na het enigszins verassende succes van Captain America: The Winter Solder verschijnt op 6 mei 2016 de derde solo-film van deze Amerikaanse cult-held. De tweede film bracht iets meer dan 710 miljoen dollar op waardoor Marvel weet dat ook deze superheld nog lang niet aan het einde van zijn loopbaan zit. Volgend jaar is het personage van Chris Evans dan ook eerst nog te zien in Avengers: Age of Ultron, waar hij samen met de rest van het team een flink aantal vijanden zal moeten verslaan.

Hoewel Captain America 3 ‘slechts’ twee maanden later verschijnt dan Batman vs. Superman: Dawn of Justice is er aanzienlijk minder over bekend. Het belangrijkste dat we weten is dat de film zal voortborduren op het verhaal van The Winter Soldier en dat Marvel wat, zoals ze zelf zeggen, ‘nieuwe elementen’ op tafel zullen leggen, welke ons een ‘twist’ geven op The Winter Soldier.

In ieder geval zal een gedeelte van de film zich concentreren op de zoektocht van Steve Rogers naar zijn vriend Bucky Barnes (Sebastian Stan), oftewel de Winter Soldier. Of Barnes in deze film ook eindelijk zal accepteren dat hij gehersenspoeld is lijkt ons waarschijnlijk, hij zal in ieder geval met zijn geschiedenis in aanraking gaan komen, zo verklapte de teaser na de aftiteling van de tweede Captain America-film al.

Ook in de zomer van 2016 zal er weer een flinke strijd plaatsvinden tussen Marvel en DC. De twee hebben namelijk beide voor juli en augustus een film op de kalender staan. Voor Marvel is dat op 8 juli de eerste film over Doctor Strange, maar waar DC mee komt is nog niet bekend. Het zou goed kunnen dat één van de helden uit Batman vs. Superman: Dawn of Justice een eigen film gaat krijgen in die periode. Er wordt immers al gewerkt aan een film over Wonder Woman. Of wordt het toch de Flash, Green Lantern, Aquaman of misschien wel Cyborg?

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren