Ubisoft Quebec wil het liefst ‘sappige en echte’ vrouwen in games

Jill Murray, director of narrative design (lees: verhaalschrijver) bij Ubisoft Quebec, heeft het niet zo op mannelijke protagonisten. Murray liet in een interview weten dat zij het liefst “sappige en echte” vrouwen in de hoofdrol van een videogame ziet. En we kunnen haar enkel gelijk geven: wie houdt er nu niet van sappige vrouwen?

Murray schreef in het verleden het verhaal van Assassin’s Creed III: Liberation, een game die – niet geheel ontoevallig – ook een vrouwelijke protagoniste kent. In een interview haalt Murray Mass Effect, Gone Home en The Last of Us aan als voorbeelden van verhaaltechnisch uitstekende games met een vrouw in de hoofdrol:

Trying to feature positive female characters’ is probably a mistake. When you demand that characters be paragons of positivity, that’s when you get the feeling of “trying” and no one likes to play “trying.” Players want to connect with characters that offer something juicy and real. I’m less interested in the “kick-ass woman who can do it all,” than I am in the people whose flaws, interests, fears, and passions drive and pull them in conflicting directions. The messy stuff is what makes real people relatable and memorable, whether or not they’re good role models.
Dit soort personages bestaan niet enkel in fictieve games; ook in het echte leven komen ze voor. Murray noemt enkele indrukwekkende voorbeelden:
For example, “Guevara” the English teacher who became a sniper in Syria after her children were killed in an air strike, or “Janice,” the con artist from my old neighborhood, who uses her puggle as an accessory to her petty crimes– I will never forget these women. I don’t want their lives, but I would wear a controller out playing them, to see how things work in their minds and their worlds.
Ben jij het met Murray eens, of heb je liever een bikkelharde, onverschrokken vrouw in de hoofdrol? Het kan natuurlijk ook dat je sowieso het liefst met een mannelijke protagonist speelt. Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  yannick_TXL's avatar

  Als ze maar niet zoals Lara Croft kreunen tijdens springen en slaan xD

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Vrouwen Kunnen net zo hard ass kicken in video games kijk maar eens naar Samus, Faith, Nariko & Kai, en idd video game icon Lara Croft, & natuurlijk de nieuwe aanwinst in video game land Jodie.

  Niet elke vrouw in de video game wereld is net zoals Princess Peach een damsel in distress, dus ik ben zeker voor.
  Zolang ze het een beetje inhouden als het komt op lust object want daar doen de meesten ontwikkelaars het voor, gewoon dat hun game beter verkoopt door het mannelijk publiek een extreem voorbeeld was natuurlijk de game BMXXX. 😳

 3.   
  Noice!'s avatar

  Er wordt vaak gewezen naar metroid prime als het gaat over vrouwen in video games. De enige reden dat het daar goed werkt is omdat ze een pak aan heeft en jij als man niet erg bewust een vrouw bestuurt. Overigens zal ik me het einde van de NES versie altijd blijven herinneren; op die leeftijd voelde ik me er niet helemaal goed bij dat ik al die tijd een meisje had bestuurd 🙂
  Lara Croft moet het toch meer hebben van haar figuur en gekreun en is uiteindelijk gewoon een lustobject. Het is gewoon keer op keer onderzocht dat het overgrote deel van de gamers liever een man bestuurt, omdat het overgrote deel van de gamers ook man is. Het is echt geen seksisme van de gamebranche want die doen gewoon exact wat het publiek wil. Daarnaast is de optie om zowel een mannelijke als vrouwelijke protagonist te bieden vaak veel te duur.
  Als de game vraagt om een vrouwelijk hoofdpersoon, dan moet je die gewoon nemen… Maar je moet het niet doen om een soort van vreemd statement te maken.

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Marinu$ schreef, "De enige reden dat het daar goed werkt is omdat ze een pak aan heeft en jij als man niet erg bewust een vrouw bestuurt. Overigens zal ik me het einde van de NES versie altijd blijven herinneren."

  My god de nostalgia als ik eraan terug denk.

  Dat was een van de grootste keerpunten in gaming, niet alleen voor mij maar voor de hele gaming wereld!
  Zeker helemaal omdat gamen in die tijd echt gezien werd als een boys dingetje terwijl de meiden het met de barbies deden.

  Ik weet het nog goed toen ik de Super Nintendo Entertainment System versie van het spel uitspeelde als een klein jochie, en in het einde wanneer de credits rolde dat ik toen zag dat het geen man was máár een (pixel) vrouw in een bikini, Samus! 😮

 5.   
  Jesitim's avatar

  Voor mij maakt man of vrouw niets uit! Als de game maar lekker speelt en het personage ook echt in het verhaal leeft.

 6.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Ik vond Nilin uit Remember Me erg tof!