Nintendo maakt geen kunst maar gewoon games

Hoewel games natuurlijk in principe gewoon gecreëerd worden om spelers te vermaken, kan dat soms ook een stap verder gaan. In sommige titels zit bijvoorbeeld zoveel bijzonders op gebied van verhaal, art en muziek dat we bijna van kunst mogen spreken. President van Nintendo, Satoru Iwata, is het hier echter totaal niet mee eens:

It’s not like we are making pieces of art, the point is to make a product that resonates with and is accepted by customers.
Het is natuurlijk overduidelijk dat Iwata dit antwoord geeft om aan te duiden dat de concentratie van het bedrijf nu vooral op de consument ligt. Toch blijft het een bijzonder antwoord van het hoofd van het bedrijf dat achter veel ‘kunstwerkjes’ zit. Wat vind jij hiervan, zijn titels zoals The Legend of Zelda: The Wind Waker en Super Mario Galaxy als kunst te bestempelen? Laat het hieronder in de reacties weten!

  1.   
    3333/3333's avatar

    Ben het er volledig mee eens, het belangrijkste van een game is dat het leuk is om te spelen.

    Net als de stelling dat je geschiedenis/hand oog coördinatie/oplossend vermogen enzovoort leert door veel te gamen, dat is gewoon onzin om gamen te rechtvaardigen als nuttig tijdverdrijf. Het is vermaak, meer niet.

  2.   
    soldierarjan's avatar

    Een game is niks meer dan een stuk entertainment net als een film en concert.
    De game moet je gewoon vermaken en meer niet en soms zitten er gewoon toppers tussen maar echt kunst vind ik het niet want is geen beeld of schilderij.

  3.   
    mmx's avatar

    Goed gezien bij Nintendo games moeten games blijven .

  4.   
    HashtagMcSwag's avatar

    ligt aan je definitie van kunst 😛 Maar als sommige films als kunst beschouwd worden dan mogen sommige spellen ook als kunst worden beschouwd!

  5.   
    nuclearnemo's avatar

    ano__niem schreef, "ligt aan je definitie van kunst 😛 Maar als sommige films als kunst beschouwd worden dan mogen sommige spellen ook als kunst worden beschouwd!"

    Film word officieel al gezien als een vorm van kunst….kunst is een heel breed begript, het beperkt zich niet alleen maar tot schilderijen en standbeelden. Film en muziek zijn ook kunst (natuurlijk niet alle fims en muziek zijn kunst). Ik zie games (en ik ben zeker niet de enigste) als een vorm van kunst…..de verhaallijnen, soundtracks, de characters….die kunnen allemaal een game maken of breken. En als deze goed genoeg zijn kan de game zijn beter zijn dan een populaire film of schilderij…..

  6.   
    Gajes859's avatar

    Bij Nintendo heb ik zo het idee dat er alleen maar Mario is.

  7.   
    -Arthur-'s avatar

    Tuurlijk is het wel kunst. Kijk hoe de oude Link of Mario uit blokken zijn opgebouwd, of kijk eens naar een spel als Outland (Ubisoft). Sorry, maar dat is in mijn beleving een bewegend schilderij. 😉

  8.   
    Sympharion's avatar

    Nintendo maakt imo onbewust kunst. Ze doelen op het maken van games (wat ze erg goed doen), maar het eindproduct is imo zowel een entertainment-product als een kunstobject.

  9.   
    coolsharpei's avatar

    Natuurlijk is niet elke game kunst, maar er zijn parels bij. Hoewel nintendo naar mijn mening geen van deze bezit. Ook is er dan nog de categorie mooie kwaliteitsgame die niet leuk is om te spelen, maarja dat is mijn mening 😛

    @erik rommel

    Natuurlijk leer je het niet volledig maar er zijn aspecten die je zeker wel oppikt.

  10.   
    fdennis's avatar

    Skyrim was kunst. De wereld en alles erom heen was zo verbluffend. Dat is 1 van de weinige games wat ik echt een kunst stukje vond.

  11.   
    Sympharion's avatar

    Naar mijn mening is de Super Mario Galaxy-serie kunst wat de gameplay betreft, The Legend of Zelda: Ocarina of Time is naar mijn mening kunst qua verhaal en The Legend of Zelda: The Wind Waker en Skyward Sword is naar mijn mening kunst wat de art-style betreft i.c.m. de gameplay en het verhaal.

  12.   
    pong3000's avatar

    Het medium heeft de potentie om kunst te kunnen zijn, ICO leek te zijn beinvloed door Giorgo de Chirico
    Machinarium heeft een mooie tekenachtige sfeer, veel spellen zijn echter snel clichematig en/of kinderachtig vanwege de doelgroep en commerciele motieven achter grote producties.