Crytek: Unreal Engine 4 loopt drie jaar achter op CryEngine

Tijdens de E3 verraste Epic Games vriend en vijand met de indrukwekkende demo van de Unreal Engine 4. De video gaf ons een voorproefje van hoe videogames uit de volgende generatie eruit zullen zien. Cevat Yerli, de baas van Crytek, heeft echter laten weten niet onder de indruk te zijn van de demonstratie. Volgens hem toont Epic in de video dingen waar de CryEngine drie jaar geleden al toe in staat was:

The only thing I can say is that CryEngine 3 already exists at the quality of Unreal Engine 4. It already exists for three years now. You can go back three years ago to the GDC videos. What we put out there is pretty much what Unreal Engine 4 put out now. And what many others are doing now too.
Yerli voegde daaraan toe dat Crytek deze technologie niet in de vorm van tech demo’s presenteerde, maar als volledige games die in de winkel verkrijgbaar zijn:
We already had massive particle systems, we already had GPU rendering, all these things. Deferred shading. We had tessellation already since we shipped Crysis 2. We already had DX11. We didn’t just talk it up as tech demos, we have games that are shipped and are doing it.
Volgens Yerli kunnen we binnenkort een demonstratie verwachten van de nieuwe versie van de CryEngine:
We already had massive particle systems, we already had GPU rendering, all these things. Deferred shading. We had tessellation already since we shipped Crysis 2. We already had DX11. We didn’t just talk it up as tech demos, we have games that are shipped and are doing it.
Hieronder vind je de drie jaar oude demonstratievideo van de CryEngine 3 waar Yerli op doelt, evenals de nieuwe tech demo van de Unreal Engine 4. Heeft Yerli gelijk, of blaast de beste man te hoog van de toren? Vergelijk beide video’s en oordeel zelf.

 1.   
  See4urSelf's avatar

  Toch ziet Unreal 4 er iets beter uit naar mijns inzien ๐Ÿ™‚

 2.   
  Gunrunner120's avatar

  See4urSelf schreef, "Toch ziet Unreal 4 er iets beter uit naar mijns inzien :)"

  ik denk dat dat ook wel te maken heeft met setting stad tegenover grot ๐Ÿ™‚

 3.   
  FishHookz's avatar

  Unreal Engine ๐Ÿ˜‰

 4.   
  mmx's avatar

  Ze zien er allebei goed uit maar naar mijn mening is de Unreal 4 beter .

 5.   
  Ken2BE's avatar

  Die unreal video is ook 3 jaar jonger dan die van cryengine.

 6.   
  soldierarjan's avatar

  ik denk dat de cryengine beter is want je ziet die demo van 3 jaar terug op console lopen en de unreal engine 4 zijn pc beelden dat is altijd mooier.

 7.   
  )GN(-Erik's avatar

  Hoeveel games zijn er gemaakt met de Cryengine en hoeveel met de Unreal Engine?? Juist! Unreal Engine worden veel meer games mee gemaakt, omdat het beter ondersteund wordt voor ontwikkelaars, en daarom vind ik dat Crytek pas kan gaan zeuren als hun ook hun engine zo goed weten te verkopen aan ontwikkelaars zodat ze er ook games mee kunnen gaan maken.

 8.   
  Supermanneke's avatar

  CryEngine is ook nog maar recent echt de markt op gegaan voor externe ontwikkelaars (Niet-CryTek). Daarnaast is de demo gegeven door Epic duidelijk een cinematic, die er inderdaad goed uitziet. Aan de andere kant is wat door het andere filmpje (CryEngine) wordt gegeven gameplay en realtime gerendered en dus niet echt te vergelijken met wat er in het andere filmpje wordt getoond. Ik wacht liever op de gameplay van Unreal Engine 4 voordat ik mijn mening geef.

 9.   
  MelvinK's avatar

  Mejunior schreef, "CryEngine is ook nog maar recent echt de markt op gegaan voor externe ontwikkelaars (Niet-CryTek). Daarnaast is de demo gegeven door Epic duidelijk een cinematic, die er inderdaad goed uitziet. Aan de andere kant is wat door het andere filmpje (CryEngine) wordt gegeven gameplay en realtime gerendered en dus niet echt te vergelijken met wat er in het andere filmpje wordt getoond. Ik wacht liever op de gameplay van Unreal Engine 4 voordat ik mijn mening geef."

  idd eesrt gameplay en dan kunnen we oordelen

 10.   
  nunen007's avatar

  MelvinK schreef, "

  ”Mejunior” schreef, "CryEngine is ook nog maar recent echt de markt op gegaan voor externe ontwikkelaars (Niet-CryTek). Daarnaast is de demo gegeven door Epic duidelijk een cinematic, die er inderdaad goed uitziet. Aan de andere kant is wat door het andere filmpje (CryEngine) wordt gegeven gameplay en realtime gerendered en dus niet echt te vergelijken met wat er in het andere filmpje wordt getoond. Ik wacht liever op de gameplay van Unreal Engine 4 voordat ik mijn mening geef."

  idd eesrt gameplay en dan kunnen we oordelen"

  Unreal Engine 4 ziet er wel mooier uit, maar dat komt ook omdat het geen gameplay is. Dus ik zou ook wel de gameplay willen zien.

 11.   
  7lotus94's avatar

  Tja, mooie uitspraak. Ik zag op de Screenshots van Crysis 3 wel dat de planten onwijs goed waren uitgewerkt, al met al een pareltje! Maar de Unreal Engine 4 ziet er ook prachtig uit.

  De filmpjes-keuze vind ik overigens niet helemaal terecht, volgens mij heb ik mooiere en meer recente filmpjes gezien van de CryEngine.

  Deze bijvoorbeeld
  http://www.youtube.com/watch?v=nMwk2Zi0c3o&list=UU5eu9MzNjQFWnYrbls5JPCA&index=5&feature=plcp

 12.   
  DeAdSeYe's avatar

  Het gaat niet alleen om “graphics” maar ook om alle technieken. Zo zullen alle technieken nog lang niet zijn benut, en zullen ontwikkelaars ook hun eigen richt lijnen trekken. Zo kan je nooit 100% zeggen welke engine nou daadwerkelijk beter is.

  Wat wel een feit is, Unreal Engine wordt meer gebruikt als Cryengine. Dit heeft niks te maken met welke beter is, dit heeft met allerlei andere zaken te maken. Zoals samenwerking met Epic games of Crytek, contracten wat zijn getekent, kosten etc.

  Daarnaast telt ook hoe een spel is opgebouwd en waarvoor de engine gebruikt wordt. Gamengine’s is een hele business opzich wat helemaal los staat van de game wereld zoals wij die kennen. Wat allemaal achter de schermen gebeurt tussen bedrijven, dat wil je allemaal niet weten. ๐Ÿ™„

  Beide krijgen ook updates en voegen daadwerkelijk nieuwe technieken toe. Daarnaast is Cryengine na mijn mening ook wat gebruiksvriendelijker om mee te werken. Cryengine is tegenover Unreal Engine ook nog niet zolang op de markt te vinden!

 13.   
  JonsoN's avatar

  Deze filmpjes kun je echt niet met elkaar vergelijken.

  Cry-engine is in-game, en een vergelijking tussen beide consoles.

  UE3 is een cinematic trailer, niet in game, en ik verwacht ook echt niet dat games er zo goed uit gaan zien.

 14.   
  Alias's avatar

  Filmpje van de Unreal Engine 4 doet me denken aan Overlord ๐Ÿ˜†