Avengers Donderdag: Nick Fury

Nog even en The Avengers zullen samen strijden om de door ons zo geliefde planeet te redden van het kwaad. Het samenkomen van deze groep superhelden heeft lang geduurd. Elk van hen heeft een eigen afkomst, een eigen verhaal. Tot de dag van release is het elke donderdag “Avengers Donderdag” op MoviesNET en zetten we steeds een andere held in de spotlight!

Naam: Nick Fury / Nicholas Joseph Fury
Verschenen in: Sgt. Fury and his Howling Commandos #1 (mei 1963)
Recente films: Iron Man / Iron Man 2 / Thor / Captain America: The First Avenger
Gespeeld door: Samuel L. Jackson

Het waren wederom Stan Lee en Jack Kirby die aan de wieg stonden van Fury. Hij was de oudste van drie kinderen en wist inspiratie op te doen in de verhalen van zijn vader. Die was tijdens de Eerste Wereldoorlog lid van het Britse Royal Flying Corps. Samen met zijn broer Jacob “Jake” Fury (welke later superschurk Scorpio zou worden) en zijn zus Dawn kreeg hij geen genoegen van de verhalen van zijn pa. Zijn missies, zijn overwinningen en de ene beruchte avond waarop hij Mandred von Richthofen (de Rode Baron) neer wist te schieten.

Thuis was Hell’s Kitchen, New York. Dezelfde buurt waarin later Matt Murdock zijn blindheid om zou gaan zetten tot een kracht van het goede in de vorm van DareDevil. Als kind beleefde Fury zijn avonturen en groeide uit tot een heuse amateur bokser. Samen met een vriend, Red Hargrove, verliet hij later Hell’s Kitchen om echte avonturen te gaan beleven. Iets wat hem in het Amerikaanse leger deed belanden. Samen vochten ze special missies uit, waaronder één in Nederland. Helaas werd Red gestationeerd in Pearl Harbor. De Japanse aanval op 7 december 1941 betekende het einde van zijn leven.

Het was tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog dat Nick Fury flink gewond raakte door een landmijn in Frankrijk. In een ziekenhuis werd hij genezen door Berthold Sternberg die hem meteen als proefkonijn wist te gebruiken voor zijn Infinity Formula. Fury herstelde bijna volledig en trad in dienst van de Office of Strategic Services, de voorloper van de CIA. Na zes maanden begon hij de effecten van het Infinity Formula te merken; Fury verouderde niet meer zo snel. Zou hij zijn dosis van de formule niet geregeld nemen, dan zou hij echter enorm snel oud worden. De verwonding die hij overhield was een kapot oog waaraan hij langzaam blind begon te worden. Toen hij in dienst trad van de CIA als aanspreekpunt rondom mensen met superkrachten begon hij een ooglapje te dragen.

In Strange Tales Volume 1 was Fury niet meer de soldaat van vroeger, hij was een spion die zijn kunsten vertoonde tijdens de Koude Oorlog. In dezelfde comic maakte Fury kennis met Supreme Headquarters International Espionage Law-enforcement Division, kortweg S.H.I.E.L.D.. Een organisatie die opgericht is om HYDRA te stoppen, een organisatie die op haar beurt weer opgestart was door Nick’s grootste vijand uit de Tweede Wereldoorlog: Baron Wolfgang von Strucker. Onder het bevel van Fury groeide S.H.I.E.L.D. uit tot één van de grootste en machtigste organisaties in de wereld. Het was Fury die een genootschap aanging met verschillende superhelden, waaronder The Avengers.

Nick Fury hebben we in een vorm van Samuel L. Jackson in diverse films uit het Marvel Cinematic Universe gezien. Hij zat in beide Iron Man films, we zagen hem even in Thor en ook in Captain America verscheen de man ten tonele. Zijn eerste optreden in Iron Man was er één om nooit meer te vergeten en deed fans smachten naar de toekomst. Zijn aanwezigheid was genoeg confirmatie; Marvel was aan het opbouwen naar de superheldenfilm der superheldenfilms. En die film gaat bijna in première. The Avengers komen eraan!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren