Steve Kordek, uitvinder moderne flipperkast, overleden

Veel cafés en snackbars hebben er wel eentje staan: een old-school flipperkast. Velen kunnen nog steeds niet de verleiding weerstaan om er af en toe een muntje in te werpen, om het balletje vervolgens zo lang mogelijk in het speelveld te laten stuiteren. Op deze bewolkte maandagochtend bereikte ons het trieste nieuws dat de uitvinder van deze flipperkasten, Steve Kordek, op honderdjarige leeftijd overleden is.

Kordek was de eerste die op het idee kwam om de – in de jaren ’40 immens populaire – flipperkasten met zes flippers de deur uit te doen. Hij ontwikkelde een kast met slechts twee flippers en voorzag deze van genoeg kracht om het balletje naar de bovenkant van het speelveld te schieten. Hiermee veroorzaakte Kordek een ware revolutie binnen de wereld van het flipperen. Zijn concept is sindsdien altijd de standaard gebleven.


Tijdens zijn zes decennia durende carrière ontwierp Kordek meer dan honderd verschillende flipperspellen, waaronder Space Mission, Grand Prix en Pokerino. Zijn allerlaatste spel, dat hij ontwikkelde in 2003, was de door de Vacation-films geïnspireerde flipperkast Vacation America.

Kordeks flipperkasten hebben ook een onuitwisbare indruk achtergelaten in de game-industrie. Door de jaren heen zijn er honderden flipperspellen voor de PC, handhelds en consoles verschenen. De bekendste van allemaal is waarschijnlijk 3D Pinball: Space Cadet, een spel dat standaard geïnstalleerd was op alle Windows XP-computers. Steve Kordek, brenger van vermaak tijdens geestdodende tussenuren. Moge hij rusten in vrede.

  1.   
    fdennis's avatar

    Jammer dat je die flipperkasten bijna niet meer ziet.

    R.I.P Steve Kordek:(

  2.   
    nickkok14's avatar

    R.I.P. Grote held! 😥

  3.   
    Boxer's avatar

    Hoeveel tijd heb ik wel niet verloren proberende mijn vaders highscore te verbeteren op Space Cadet…

    R.I.P.

  4.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Grote uitvinder inderdaad, alleen heeft de beste man twee kleine fouten in het spel gemaakt…..
    En dat zijn die twee duivelse open zijkanten waar mijn bal altijd in terecht kwam!
    Grrrrrr 👿 😆

  5.   
    marklin989's avatar

    R.I.P.

  6.   
    MitchieB's avatar

    r.i.p. steve

    egt jammer dat je die flipperkasten bijna niet meer ziet

  7.   
    Ika Q's avatar

    Flipperkasten zijn 1 van de beste uitvindingen. Anders zijn die wachtijden bij de patatzaak gewoon langer xD

  8.   
    gatemaster64's avatar

    fdennis schreef, "Jammer dat je die flipperkasten bijna niet meer ziet.
    R.I.P Steve Kordek:("

    ja vind ik ook! 😀

  9.   
    professor ijzerzaag's avatar

    Ode aan Steve Kordek. Flipperkasten behoorden tot de pareltjes uit mijn jeugd, en eigenlijk nog wel, al is het inmiddels erg speuren naar goeie kast.

  10.   
    firehopper211's avatar

    Moi! 😮 al 100 jaar! Flipperkasten waren altijd de beste tijd verdrijfers als ik ergens op vakantie was, ook waren er flipperkasten met de 1-ups voor extra ballen waarvan de game industrie dit heeft opgepikt, van waar we toen en nu op de dag van vandaag bekend mee zijn als extra levens. 😀

    R.I.P. Steve Kordek. 😥