Fast Forward 2012: Catherine


2012 staat al weer voor de deur en ook het komende jaar belooft fantastisch te worden. Vele nieuwe games kunnen we weer verwachten en net als vorig jaar laten de redacteuren van GamersNET jullie weten waar zij het meeste zin in hebben. December en januari staan dan ook in het teken van de Fast Forwards 2012 en de sensuele puzzelgame Catherine komt bij deze aan de beurt.

Games bieden de mogelijkheid om ervaringen te bieden die normaal gesproken niet plaats kunnen of zullen vinden. Tegen aliens vechten, je brood verdienen als profvoetballer, of als schattenzoeker de wereld verkennen; dat zullen we allemaal waarschijnlijk in het echte leven niet ervaren. Ook vreemdgaan is niet iets dat je zomaar doet, maar een interessant thema is het zeker. Catherine neemt dit gegeven dan ook, maar geeft hier een bijzondere draai aan.

Katherine en Catherine

In Catherine zullen we de nietsnut Vincent Brooks volgen, die al een flinke tijd een relatie heeft met diens jeugdvriendin Katherine. De game zal met name het binden aan personen behandelen, doordat Katherine heel graag eindelijk met de beste man wilt trouwen, maar Vincent daar eigenlijk niets van wilt weten. Als het leven nu prima is zoals het is, waarom zou de knoop dan definitief doorgehakt moeten worden? Of die instelling goed of fout is daargelaten, zorgt deze in ieder geval voor een aantal problemen voor de protagonist.

Vincent is namelijk een beetje een eikel. Hij deelt namelijk niet alleen met zijn vriendin het bed, maar ook slippertje Catherine (met een C dus) wordt van een beurt voorzien. Op de achtergrond speelt echter een mysterieus fenomeen. Recentelijk sterven veel jonge mannen in hun slaap. Ogenschijnlijk hebben die figuren niets met elkaar te maken, behalve dat ze één gemeenschappelijk kenmerk blijken te bezitten: ze zijn allen vreemdgegaan. Ook Vincent krijg ineens de ergste dromen van zijn leven.

[SCREENSHOTS]

Puzzeldromen

Hier komt dan de gameplay van Catherine om de hoek kijken. Jij zult namelijk Vincent in diens dromen besturen. De hersenspinsels in de slaap van de man zijn nogal absurd, want deze laten Vincent een gigantische stapel blokken beklimmen. Van onderen komt het gevaar langzaam naar boven, terwijl hij helemaal bovenin kan ontsnappen. Je zult dus klimmen voor je leven, waarbij je ondertussen de blokken dient te verschuiven om verder te kunnen. Catherine blijkt dus feitelijk een puzzelgame te zijn.

Toch is dit lang niet alles. De keuzes die jij als speler bij ogenschijnlijk onbelangrijke vragen maakt, bepalen wat er uiteindelijk met Vincent gebeurt. Catherine kent namelijk meerdere eindes, waardoor je zowel een aantal goede alsmede een stel slechte aflopen kunt verwachten. Zal je voor een van beide dames kiezen, of verkies je toch vrijheid boven een vriendin?

Voorlopige conclusie

Dat Catherine een interessant concept draagt, moge wel duidelijk zijn. Ook de uitwerking met betrekking tot verhaalvertelling en de te maken keuzes belooft zeker goed te zijn. Toch zijn er nog zeker twijfels bij het puzzelelement van de game: zit er genoeg variatie in het spel om het schuiven met blokken interessant te houden? Als deze kwestie beantwoord kan worden met een ja-woord, dan is Catherine zonder twijfel één van de toptitels van 2012.

Catherine verschijnt 10 februari op de PlayStation 3 en Xbox 360.

  1.   
    cookymonster's avatar

    Deze game is echt raar, maar het word misschien nog wel wat. Ik vraag alleen af welke gekken dit soort games verzinnen 😉