Naughty Dog verdedigt lineariteit Uncharted-reeks

Met de komst van Uncharted 3: Drake’s Deception staat ontwikkelaar Naughty Dog weer even behoorlijk in de spotlights. Het bedrijf heeft weer een kwalitatieve Drake neergezet, maar reacties vanuit de media klinken toch niet altijd positief, zoals het hoort.

That’s not really our genre. We like those kind of games, as players and fans of other games, but for the action-adventure – especially the pulp-adventure genre – that doesn’t really make sense.
De Uncharted-serie is altijd al lineair geweest en de games geven je beperkte vrijheid. Uncharted 3 wordt daar dan ook wat meer op afgerekend dan bij de vorige delen, maar Amy Hennig, creative director, weet de lineariteit van de reeks te verdedigen.
It’s about having a very clear, linear story arc that doesn’t allow for a lot of the dilution that is created by player choice in some cases. We always call it ‘wide linear’ – within the path that we give, you have a lot of choice within it, it’s not just hit this button, and this button, and this button.
Hennig zegt dat Uncharted staat voor een sterk verhaal en als je teveel vrijheid krijgt, dan kan dit behoorlijke gevolgen hebben op de kracht van het narratief. Het action-adventure genre, en dan met name pulp-adventure, is dan ook niet geschikt om volledige vrijheid te schenken. Amy Hennig noemt Uncharted liever ‘wide linear’, met als uitleg dat je binnen een lineair gebied toch een hoop keuzes kunt maken. Het is niet alleen op die knop drukken, of op die knop.

Als je Uncharted speelt, kun je de verdediging van Hennig wellicht begrijpen.

  1.   
    Rolandos's avatar

    Ach ze zoeken gewoon wat om Uncharted op af te kraken. Het lineaire is altijd al geweest en toch is iedereen lovend over de Uncharted reeks. Dus ze moeten nu niet bij het derde deel het lineaire van Uncharted afkraken, daar komt namelijk ook het goede verhaal door. 😛

  2.   
    Rijstekorrel's avatar

    Niks te klagen over Uncharted zeker ook niet over deel 3 sinds gisteren hard mee aan de slag gegaan al 😀

  3.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    If it ain’t broke, don’t fix it.
    Maar dat is juist het mooiste van de Uncharted games
    ik stoor me daar helemaal niet aan, en ik hoor de andre fan’s ook niet klagen.