Column: A long time ago…

A long time ago in a galaxy far, far away… het begin van een film die de wereld zou veranderen. Het begin van een saga, groter dan welke dan ook. Een opbrengst die zorgde voor de eerste blockbuster in de geschiedenis van de film. Star Wars, een filmserie die ons al meer dan dertig jaar bezig weet te houden. Met het oog op de langverwachte Blu-ray release kijken wij op de redactie eens naar wat Star Wars voor ons betekent.

Star Wars, wat ben je toch een rare franchise. Fans haten je door je veranderingen terwijl ze slapen in R2-D2 pyjama’s. Die-hards boycotten je maker, George Lucas, maar houden wel van hem. De veranderingen die je ons hebt gegeven sinds de tijd dat je in de bioscoop draaide in 1977 zijn veelal besproken, onderzocht en als “vernietiging van kunst” benoemd. Maar toch weet je ons allemaal vast te houden. De ultieme strijd tussen het goede en het kwade op een enorme schaal, maar toch zo klein door het een familiedrama te laten zijn. De karakters die je ons hebt gegeven zullen nooit vergeten worden. De beelden die zo levensecht waren in de jaren zeventig, het was ongekend. Citaten gebruiken we in het dagelijkse leven. Oh Star Wars, je bent meer dan een filmserie alleen.

Ooit was er een tijd dat Jabba niet in Episode IV zat, dat Han als eerste schoot, Hayden Christensen niet in Return of the Jedi zat en er geen computeranimatie aan het dansen was in Jabba’s paleis. Het was de tijd dat Star Wars was zoals Star Wars was. De tijd voor de veranderingen van Lucas aan zijn eigen epos. Volgens Tim Lommerse is het onbegrijpelijk. “Ik snap niet waarom hij daar aan vast blijft houden, na alle kritiek die hij hierop krijgt van zijn grote fans. Ik zie het bijna als een soort verraad tegenover zijn trouwe volgelingen. Ook drukt hij hiermee weinig vertrouwen uit in de films die hij eerder had afgeleverd. Blijkbaar waren die toch nog niet helemaal naar zijn zin, waarom zou hij anders aanpassingen doorvoeren?” Persoonlijk begrijp ik de veranderingen wel. “George wil zijn films perfectioneren met technieken die eind jaren zeventig en begin jaren tachtig nog niet aanwezig waren. Vergelijk de shots van Mos Eisley en Tatooine uit het originele Episode IV maar eens met die uit de Special Edition. Een hele vooruitgang als je het mij vraagt. Het geeft extra sfeer en achtergrond zonder dat het afleid van het grote verhaal.

Ook de toevoeging van Hayden Christensen op het einde van Return of the Jedi vind ik een goede. Je ziet Anakin op het moment dat hij stierf. Hij stierf toen Darth Vader werd geboren. Niet alle wijzigingen vind ik goed trouwens. De nieuwe schreeuw van Darth Vader wanneer hij de Emperor naar beneden gooit zorgt er in mijn ogen voor dat de scene minder impact maakt.” Peter Bouwman sluit zich er bij aan. “Ik snap sowieso niet waarom mensen zich druk maken om knipperende Ewoks. Dat ze vroeger niet knipperden was gewoon een technologische onmogelijkheid. Nu kan het wel, waarom niet toevoegen dan? En wie de CG-Yoda echt lelijk vindt leeft volgens mij in een tijdcapsule. Get a life en start het gevecht tussen Yoda en Count Dooku uit Episode II nog eens op. Een buikspreker gaat dat niet lukken.”

Het is waarschijnlijk een discussie die nooit door één partij gewonnen gaat worden. Rijden Stormtroopers op Dewbacks? Heeft Anakin in Return of the Jedi wenkbrauwen nodig? Nee, een antwoord gaan we niet krijgen. Star Wars heeft ons mooie momenten weten te geven. Momenten die we als klein kind zagen en ons altijd bijgebleven zijn. Toch heeft Lodewijk Hoebens moeite om zijn favoriete Star Wars moment aan te duiden. “Dat is heel moeilijk te zeggen, ik ben namelijk een hele grote fan maar toch ook vrij kritisch. Zeker op de drie prequels. Ewan McGregor vind ik de constante factor in deze drie delen en is perfect als een jonge Obi-Wan. Het is ook de beste link naar de oude trilogie.

Dit gevoel heb ik ook bij Hayden Christensen als Anakin/Darth Vader in Revenge of the Sith. Hier laat hij zien een goede acteur te zijn en komt ook zeer geloofwaardig over bij zijn transformatie naar Darth Vader. Er is natuurlijk nog een heel gat tussen Darth Vader dan en tijdens A New Hope maar de link is op een goeie manier gemaakt. Duidelijk is dat Vader natuurlijk het meest memorabele personage is van de hele saga. Als favoriete moment zou ik dan ook wel iets van hem kiezen. Misschien dan toch wel zijn bekendmaking als vader van Luke. Anderhalve film lang zien we Vader proberen de rebellen uit te roeien als dan blijkt dat hij de vader is van Luke dan ben je met stomheid geslagen. De hele scene naar deze climax is ook zeer sterk. Empire Strikes Back is misschien wel de beste, meest complete film van alle zes delen.” Tim Lommerse vind zijn favoriete moment net wel in de prequels. “Het gevecht tussen Yoda en Count Dooku, in Attack of the Clones. Geweldig om Yoda zo in actie te zien, zeker nadat hij als oud mannetje de grot in komt strompelen met zijn wandelstok. Het is ook de eerste keer dat we Yoda daadwerkelijk zien vechten!”

Star Wars is hier om te blijven en zal nooit meer weg gaan. Over de toekomst kunnen we dan ook duidelijk zijn; Star Wars zal steeds nieuwe generaties aan weten te spreken en daardoor over dertig jaar nog steeds de populaire saga zijn die het vandaag de dag ook is. Of het nu puur door de films komt, de boeken, de videogames of de Clone Wars animatie serie, Star Wars is niet weg te denken. Volgens Peter Bouwman is die Star Wars toekomst duidelijk. “De toekomst van Star Wars zullen we waarschijnlijk voorlopig niet meer zien in films. Lucas heeft zelf aangegeven dat niet meer te doen en niet te willen uitbesteden. Wel draait op dit moment het ongelooflijk vette Clone Wars en komt er een televisieserie met echte acteurs. Natuurlijk is dat leuk, maar ook op gebied van boeken en games zal de franchise alleen maar groter worden.

Eén belangrijk puntje is dat Lucas wel echt strak op de kwaliteit moet zitten. The Clone Wars is een geweldige serie, vele boeken zijn goed en een aantal games zijn fantastisch, maar het komt te vaak voor dat er Star Wars- onwaardige producten verschijnen. Dat moet George beter controleren in de toekomst. Al moet ik zeggen dat de beste man ook niet geheel foutloos is… Mesa rest my case!”

Star Wars weet al meer dan dertig jaar de harten te veroveren van mensen over de gehele wereld. Iets wat de serie ook altijd zal blijven doen. Of het nu door de Blu-ray release komt, de aankomende serie of de 3D films in de bioscoop, nog altijd willen we graag terug naar die galaxy far, far away… May the Force be with you.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren