Peter Molyneux schaamt zich voor Fable III

De grote ontwikkelaar Peter Molyneux heeft gemeld, in een interview met Gamasutra, dat hij zich behoorlijk schaamt voor de cijfers welke Fable III heeft gekregen in verscheidene reviews. Hij is niet teleurgesteld in de reviews zelf, maar dat hij moest toegeven het met het commentaar in de reviews eens te zijn zit hem niet lekker.

Molyneux weet dat hij waarschijnlijk zou moeten zeggen dat het een geweldige game is, maar de game scoort op Metacritic gemiddeld laag in de 80 en daar schaamt Molyneux zich behoorlijk voor. Hij vertelt er wel bij dat het zijn eigen schuld is en alleen hij verantwoordelijk is en zijn team hier volledig buiten staat.

I know I probably should say it’s a great game just respective of whatever it was, but the Metacritic score was sort of low-’80s. I think I’m pretty ashamed of that, to be honest, and I take that on my own shoulders, not the team’s shoulders. I think that, when you have something like that, which you can feel as a kick in the teeth, you have to pick yourself up and fight even harder.
Fable III is voor de Xbox 360 en de PC samen bijna vijf miljoen keer verkocht, maar Molyneux neemt met een goed verkoopcijfer geen genoegen. Dit is niet de droom, het is niet de game geworden waar hij op gehoopt had, omdat hij dacht dat de mechaniek achter het deel dat je heerser wordt een erg goed idee was, maar ze hadden nooit genoeg tijd om die ideeën volledig uit te werken.
That being said, it still sold millions and millions of units, and it’s probably going to net out, with the PC version, closer to the 5 million than perhaps you would think; but it’s not the dream. It didn’t end up being the game that I dreamed it would be, because I thought the mechanic of the ruling section were really good ideas. I thought they were good ideas, but we just didn’t have time to exploit those ideas fully.
Molyneux laat weten dat Fable III in twee jaar tijd werd ontwikkeld en dat dit de kortste ontwikkelingstijd is die Lionhead Studios ooit aan een game heeft besteed. Daardoor zijn enkele delen van de game minder goed uitgewerkt en daarom kan hij zich vinden in de kritiek van de recensenten. Ook meldt hij dat ze het met de volgende Fable totaal anders gaan aanpakken.
So we’ve got a very, very different process of designing now. We’ve spent a long time thinking about that and doing our research on how you can have a creatively-led production process and how you can take the complete randomness out of the way that a lot of ideas are developed and evolved.

  1.   
    Tom's avatar

    Dit lezende krijg ik toch het idee dat Peter Molyneux verandert. Niet meer die hoog van de toren blazende eikel, maar nu een gerespecteerde man, die inmiddels het klappen van de zweep binnen de game-industrie kent en laat weten te kennen.

    Tevens was Fable III vele malen beter dan dat slappe gedoe in Fable II. Maar hé, als the man himself zich er voor schaamt, laat dat goedmakertje van een Fable IV dan maar komen!

  2.   
    Extremegamer's avatar

    Die gasten bij metacritic zijn niet helemaal honderd daarbove in hun hoofd, en kzeg het niet omdat dit fable is, dit doen ze wel vaker

  3.   
    Martijn's avatar

    Zegt die vent dat niet zo’n beetje over elk deel? Ik krijg meer het gevoel dat ie de volgende alvast wil promoten…

  4.   
    Jonah's avatar

    Wat is er in vredesnaam mis met een score rond de 80? Dit is wat er mis is met de industrie tegenwoordig, want als het geen 90+ is, moet het zogenaamd een vreselijke game zijn. Waar is de tijd gebleven dat een 70 of een 80 stond voor een game die goed was, maar enkele gebreken kende?

  5.   
    Mandamo's avatar

    extremegamer schreef, "Die gasten bij metacritic zijn niet helemaal honderd daarbove in hun hoofd, en kzeg het niet omdat dit fable is, dit doen ze wel vaker"

    Je trolled hoop ik?

  6.   
    nuclearnemo's avatar

    Tja…aan de ene kant denk ik ook van wat is er mis met een lage 80?…er zullen game makers zijn die daar een moord voor doenXD Maar als Molyneux zegt dat deel IV beter gaat worden…dan zeg ik: Laat maar komen:)

  7.   
    Kilerden's avatar

    Zegt hij dit niet over elk Fable deel wat hij maakt?..

  8.   
    Majo's avatar

    Als ik op school een 8 krijg, dan ben ik daar echt wel heel blij mee 😛

    Aan de andere kant is het natuurlijk wel zijn ‘kindje’ en is hij er waarschijnlijk emotioneel heel nauw mee verbonden. En dan is een 8 wel wat weinig.

  9.   
    DonutsRocks's avatar

    Kilerden schreef, "Zegt hij dit niet over elk Fable deel wat hij maakt?.. "

    Over deel 1 niet, en over deel twee en drie heeft hij gelijk dat ze tegenvielen. 😉

  10.   
    See4urSelf's avatar

    Tom schreef, "Dit lezende krijg ik toch het idee dat Peter Molyneux verandert. Niet meer die hoog van de toren blazende eikel, maar nu een gerespecteerde man, die inmiddels het klappen van de zweep binnen de game-industrie kent en laat weten te kennen.
    Tevens was Fable III vele malen beter dan dat slappe gedoe in Fable II. Maar hé, als the man himself zich er voor schaamt, laat dat goedmakertje van een Fable IV dan maar komen!"

    🙂

  11.   
    Leon 2.0's avatar

    extremegamer schreef, "Die gasten bij metacritic zijn niet helemaal honderd daarbove in hun hoofd, en kzeg het niet omdat dit fable is, dit doen ze wel vaker"

    Weet je wel wat metacritic inhoud?

  12.   
    Bug’s life's avatar

    Mogen we dan nu verwachten dat het vervolg perfect wordt? Ik vond de voorgaande delen wel erg leuk om te spelen maar dat is mijn mening.

  13.   
    Neolite's avatar

    mr.black schreef, "

    ”extremegamer” schreef, "Die gasten bij metacritic zijn niet helemaal honderd daarbove in hun hoofd, en kzeg het niet omdat dit fable is, dit doen ze wel vaker"

    Weet je wel wat metacritic inhoudt? "

    Gezien zijn reactie heeft ie geen flauw idee.

  14.   
    DeAdSeYe's avatar

    extremegamer schreef, "Die gasten bij metacritic zijn niet helemaal honderd daarbove in hun hoofd, en kzeg het niet omdat dit fable is, dit doen ze wel vaker"

    Ik zou het even opzoeken, dan weet je wat Metacritic is. Dan hoef je ook niet meteen zo snel te oordelen.

    Fable 3 was een leuke en funny game, alleen wat ik een grote minpunt vond. Als je het eenmaal had uitgespeeld kon je totaal niks meer doen. Buiten nog wat side missions en kindtjes maken was er niks meer te doen.

    Het zou leuk zijn tot na afloop nog steeds soort van zelfde keuzes moest maken als toen je prins was. Tot je als prins kon gedragen of het land kon heropbouwen. Maargoed moeilijk uit te leggen zonder spoilers.. 😆

  15.   
    timishier's avatar

    jezus die gast houd ook nooit op he 😕

  16.   
    SN0WIE's avatar

    Dat is niet de eerste keer dat we dat horen, *kuch* andere delen *kuch*

  17.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    verander de kop van dit artikel in:

    “Peter Molyneux vraagt om aandacht, ten koste van Fable III”

  18.   
    xColdNight's avatar

    Ik vind niks mis met de Fable delen.. vermaak me er goed mee, een van m’n favo games. Maar als het beter kan, laat maar komen=]

  19.   
    Tom's avatar

    gameshark schreef, "verander de kop van dit artikel in:
    “Peter Molyneux vraagt om aandacht, ten koste van Fable III”"

    Eh… Nee. Wat dacht je van: “Peter Molyneux biedt zijn verontschuldigingen aan voor de gebrekken in Fable III, ten koste van zijn eigen ego.”?

  20.   
    Kilerden's avatar

    DonutsRocks schreef, "

    ”Kilerden” schreef, "Zegt hij dit niet over elk Fable deel wat hij maakt?.. "

    Over deel 1 niet, en over deel twee en drie heeft hij gelijk dat ze tegenvielen. 😉 "

    Ah kijk, maar maakt niet zoveel uit.

    Hij blijft nog steeds de Mollynator!!! 8)

  21.   
    ShadyXL's avatar

    Tom schreef, "Dit lezende krijg ik toch het idee dat Peter Molyneux verandert. Niet meer die hoog van de toren blazende eikel, maar nu een gerespecteerde man, die inmiddels het klappen van de zweep binnen de game-industrie kent en laat weten te kennen.
    Tevens was Fable III vele malen beter dan dat slappe gedoe in Fable II. Maar hé, als man himself zich er voor schaamt, laat dat goedmakertje van een Fable IV dan maar komen!"

    Inderdaad 😉 Ik vond ook dat Fable III beter was dan Fable II, maar als hij er zichzelf voor schaamt, laat ons maar zien hoe het beter kan bij IV! 😉

  22.   
    Kpyne's avatar

    gameshark schreef, "verander de kop van dit artikel in:
    “Peter Molyneux vraagt om aandacht, ten koste van Fable III”"

    Ik sluit me hierbij aan.

  23.   
    N360Gamer's avatar

    Tom schreef, "

    ”gameshark” schreef, "verander de kop van dit artikel in:
    “Peter Molyneux vraagt om aandacht, ten koste van Fable III”"

    Eh… Nee. Wat dacht je van: “Peter Molyneux biedt zijn verontschuldigingen aan voor de gebrekken in Fable III, ten koste van zijn eigen ego.”? "

    +1 😉

  24.   
    Tadao's avatar

    Ach… het was ok. Ik heb toch nog altijd liever een Black & White 3 xP

  25.   
    Jarek's avatar

    gameshark schreef, "verander de kop van dit artikel in:
    “Peter Molyneux vraagt om aandacht, ten koste van Fable III”"

    Inderdaad. Hij wil wel vaker aandacht.

  26.   
    xHouse's avatar

    Terecht, Fable III was toch net ietsje slechter dan de voorgangers. Maar toch nog altijd geen slechte game. 😉

  27.   
    thomas2288's avatar

    eerst zei hij ook dat fable 1 tegenviel en hij het goed ging maken met fable 2.
    Daarna zei hij dit ook over fable 2 naar fable 3 en nu probeert hij het weer.
    Hij moet maar eens een nieuw promoot praatje bedenken, want na 1 keer trapte ik er al niet meer in.
    De fable games zijn goed, maar als hij zo doorgaat neem ik zijn plaats wel over 😛

  28.   
    Houserz's avatar

    Je moet die Molyneux niet geloven , op het moment dat ie de game released is het het beste spel dat hij ooit ontwikkeld heeft, en dan krijgt het een beroeerde score en dan schaamd hij zich ervoor…wat een onzin

  29.   
    MC TiM's avatar

    Tom schreef, "Dit lezende krijg ik toch het idee dat Peter Molyneux verandert. Niet meer die hoog van de toren blazende eikel, maar nu een gerespecteerde man, die inmiddels het klappen van de zweep binnen de game-industrie kent en laat weten te kennen.
    Tevens was Fable III vele malen beter dan dat slappe gedoe in Fable II. Maar hé, als the man himself zich er voor schaamt, laat dat goedmakertje van een Fable IV dan maar komen!"

    Ik ben het niet helemaal met je eens, ik hebt niet het idee dat Molyneux verandert. Hebben we hetzelfde riedeltje ook niet gezien na Fable(TLC) en Fable II? Misschien wel iets minder dramatisch. Hmmm. Het zou dus zo kunnen zijn hij inderdaad verandert of de beste man wordt steeds depressiever in zijn wanhopige queste naar de ultieme game in de vorm van een deel uit de Fable reeks.

    Maar als dit leidt tot een kanjer van Fable IV dan vind ik het allemaal best, want elk deel heeft toch een gelukzalige glimlach op mijn gezicht getoverd. Kans is ook aanwezig dat Peter voor Fable IV weer hoog van de toren blaast en achteraf met nog meer gevoel voor dramatiek zegt dat Fable IV eigenlijk een stapje terug is, maar dat Fable V echt een knoeperd van een game wordt! ‘Misschien wel de beste game ooit’ aldus een toekomstige quote van Peter Molyneux.