Casting- en plotnieuws van Prometheus

Idris Elba, Sean Harris en Kate Dickie zijn toegevoegd aan Ridley Scott’s Alien prequel/spin-off Prometheus. Hoewel Scott overigens nog steeds volhoudt aan zijn claim dat het absoluut géén prequel van de Alien films wordt (dat was oorspronkelijk wel het idee dat aan de wieg stond van Prometheus). Toch blijven geruchten over sterke invloeden uit diezelfde Alien films aanhouden. Zo zouden de ‘xenomorphs’ en ‘space jockeys’ in aanmerking komen voor een rol. Beiden zijn toch wel erg sterk verbonden met de bestaande Alien franchise.

Scott wil niet dat de laatste versie van het screenplay op internet verschijnt. Dit omdat het volgens hem dan uit zijn context wordt ontleed en de film voor de toeschouwers op voorhand al verpest. Toch waren er al de nodige geruchten, met name over een andere vorm van het monster uit Alien. Geen enkele productie is nou eenmaal waterdicht.

Maar Ridley Scott houdt alles wat er over de film bekend wordt terecht strak onder zijn controle. Daarmee is hij zelf eigenlijk de enige brond waar de écht betrouwbare informatie vandaan komt. Eerder zei hij al dat er in Prometheus ‘flarden Alien DNA’ terug zouden komen. In een gesprek met de Daily Mail voegde hij daar aan toe:

It’s the story of creation, the gods and the man who stood against them. It’s not a small film.
Dat is in combinatie met de titel wel meteen een vrij veelbetekenende quote. Even opfrissen: Prometheus was de grote beschermheer van de mens, die met een list de goden om de tuin wist te leiden en daarmee de mensheid de nodige voordelen bezorgde. Toen hij het vuur van de goden stal en aan de mensheid gaf, was de maat vol. Zeus was, zoals dat dan heet, not amused. De oppergod strafte Prometheus door hem vast te binden aan een grote rots in een afgelegen gebergte. Dagelijks kwam er een gigantische adelaar aan zijn lever pikken. ’s Nachts groeide dat dan weer aan, om het tot een eeuwigdurende straf te maken.

Natuurlijk wordt het geen hervertelling van die mythe, maar het idee van de mensheid die speelt met machten die ons niet toebehoren klinkt als materiaal voor een sci-fi film. Denk alleen al aan de discussies van vandaag de dag omrent klonen en genetische manipulatie. Het moge duidelijk zijn: dat ene kleine zinnetje dat Scott wilde delen kan meer dan genoeg discussie en speculatie op gang brengen.

Scott begint over drie weken met de productie van Prometheus, die waarschijnlijk niet zal verschijnen voor halverwege volgend jaar.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren