Fast Forward 2011: F.3.A.R.

Voor fans van horrorfilms zijn er over het algemeen maar weinig games die de spanning van zo’n griezelfilm kunnen vertolken in een game. Uitzonderingen op die regel zijn natuurlijk de beruchte games uit de F.E.A.R. reeks. Nu we allemaal klaar zijn met de eerste F.E.A.R. en het vervolg F.E.A.R. 2: Project Origin is het tijd om de creepy saga voort te zetten met F.3.A.R., waarin de hel pas écht losbarst. Van de stad Fairport is in ieder geval niet veel meer over na de ontploffing van een kernreactor, het feit dat het duivelse meisje Alma de gevallen mensen tot haar ondode onderdanen maakt, komt de situatie ook niet echt ten goede.

Maar, niet getreurd. Je staat er niet alleen voor in je strijd tegen Alma en de gehersenspoelde soldaten van de Armacham Technology Corporation, je kunt F.3.A.R. namelijk spelen met een co-op partner. De te verdelen rollen zijn die van supersoldaat Point Man en zijn uit de dood herrezen broer Paxton Fettel. Point Man verdedigt zichzelf met zijn wapenkennis en zijn ontzettend snelle reflexen (lees: bullettime galore!). Fettel kan op zijn beurt lichamen van tegenstanders overnemen en zijn duistere krachten gebruiken om vijanden mee toe te takelen. Ergens is het natuurlijk een opluchting dat er zo met twee man gespeeld kan worden, maar deze partnerschap kan veel problemen veroorzaken. De gebroeders zijn namelijk kinderen van Alma en het is juist Point Man die Fettel omlegde in the first place. Dat de eens zo duivelse Fettel zijn broer Point Man bijstaat is dus een opmerkelijk gebeuren en daarom is voorzichtigheid geboden, Fettel zou door de sterke band met zijn moeder plots over kunnen lopen naar Alma’s zijde en zijn eigen broer verraden. Het is co-op, met een zieke twist.

Point Man’s bedoeling is duidelijk: hij wil een einde maken aan de doorgedraaide ziel van zijn moeder. Fettel’s bedoelingen daarentegen zijn wat vaag en dat kan, naast het gebruikelijke broederlijk gekibbel, veel onrust veroorzaken. Belangrijker is echter dat Alma op het punt van bevallen staat is ze kosten wat kost gestopt moet worden. Wat er uit haar helse baarmoeder komt is vooralsnog onbekend, maar het kan ongetwijfeld niet veel goeds betekenen. Bovendien lijkt het erop dat haar weeën zowel fysieke als psychische verschijnsels veroorzaken die het de broers meer dan moeilijk maken. Haar weeën vormen zo een nieuw soort vijand in F.3.A.R. en ze worden steeds erger naarmate de bevalling dichterbij komt.

Door Alma’s toestand raakt Fairport in een soort vagevuur tussen haar psychische wereld en de werkelijkheid. Enerzijds worden de broers dus lastiggevallen door wrede monsters en rare verschijnsels, anderzijds worden ze achternagezeten door de soldaten van de Armacham Technology Corporation, die denken dat Point Man de oorzaak van dit alles is. Zodoende blijft de gameplay van F.3.A.R. erg variërend: epische shootouts met de ATC worden opgevolgd door creepy momenten in aftandse gebouwen, op hun beurt gaan die momenten weer over in een verhalende flashback uit Alma’s geheugen. De game probeert zo een goede balans te vinden tussen actie, spanning en goede storytelling. Dit alles leeft natuurlijk allemaal toe naar Alma’s zieke bevalling, wat garant staat voor een grootse ontknoping.

Het moge duidelijk zijn dat F.3.A.R. een onvoorspelbare achtbaanrit gaat worden voor jou en je co-op partner, mits jullie tweetjes het aandurven om tegen beter weten in de geboorte van een duivels schepsel te stoppen. Succes!

  1.   
    Slayer61's avatar

    Ik hoop echt dat ze er iets goeds van maken. Deeltje 1 vond ik niet echt leuk. Deeltje 2 vond ik echt fantastisch! Ze moeten echt deeltje 2 overtreffen. 🙂

  2.   
    ms13694's avatar

    Klinkt lekker creepy!

  3.   
    GBA43's avatar

    OH-MY-GOD kan niet wachten om ’s avond weer trillend achter me PC te zitten 😛 !

  4.   
    ckerigon's avatar

    ”Slayer61″ schreef, "Ik hoop echt dat ze er iets goeds van maken. Deeltje 1 vond ik niet echt leuk. Deeltje 2 vond ik echt fantastisch! Ze moeten echt deeltje 2 overtreffen. 🙂 "

    Ik hoor juist altijd van anderen dat het andersom is :O
    Grappig dat ik is hoor dat deel 2 beter is dan 1..

    Kheb alleen deeltje 1 is geprobeerd maar de spanning liep me keel uit dus ik ben ermee gestopt xD

  5.   
    Jonah's avatar

    F.3.E.R. wordt een lachertje vergeleken met Amnesia: The Dark Descent. Er is simpelweg geen game die Amnesia kan overtreffen.

  6.   
    Xtremie's avatar

    Jonah schreef, "F.3.E.R. wordt een lachertje vergeleken met Amnesia: The Dark Descent. Er is simpelweg geen game die Amnesia kan overtreffen."

    De enige overeenkomst tussen die twee is dat het beide horror-games zijn. Als je bijvoorbeeld deze beide vergelijkt op het gebied van actie, dan hebben de F.E.A.R. games wel een gigantische voorsprong. Want dat is het sterke punt van F.E.A.R. Bij Amnesia is de spanning het sterkere punt.

  7.   
    Dark_Phoenix's avatar

    Jonah schreef, "F.3.E.R. wordt een lachertje vergeleken met Amnesia: The Dark Descent. Er is simpelweg geen game die Amnesia kan overtreffen."

    Ja klopt ik durf Amnesia niet eens meer te spelen.

  8.   
    LearsXD's avatar

    ckerigon schreef, "

    ”Slayer61″ schreef, "Ik hoop echt dat ze er iets goeds van maken. Deeltje 1 vond ik niet echt leuk. Deeltje 2 vond ik echt fantastisch! Ze moeten echt deeltje 2 overtreffen. 🙂 "

    Ik hoor juist altijd van anderen dat het andersom is :O
    Grappig dat ik is hoor dat deel 2 beter is dan 1..
    Kheb alleen deeltje 1 is geprobeerd maar de spanning liep me keel uit dus ik ben ermee gestopt xD "

    Deel 1 is geweldig de Expansions ook, deel 2 was meer een actiegame dan horror alsnog een geweldig spel dat wel, heb op Firstlook 2010 een behind closed doors presentatie mogen zien van F.E.A.R 3 met paar anderen beloofde heel veel goeds zag er allemaal goed uit en die paranormale vijanden spawnen random zodat de angst erin blijft : D

  9.   
    I_Eat_Noobsz's avatar

    deeltje 1 leuk
    deeltje 2 fantastisch
    deeltje 3 OH…MY…GOD 8)

  10.   
    desxeon's avatar

    Ik heb hier echt zin in, lekker bang achter je PC zitten.:)