Fast Forward 2011: Ghost Trick: Phantom Detective

Shu Takami, geestelijk vader van de Phoenix Wright-reeks, waarin het zaak is om absurde zaken tot een goed einde te brengen als advocaat, komt met een nog bijzonderder en creatiever spel. In Ghost Trick: Phantom Detective dien je als een dood persoon door middel van het uithalen van trucjes andere levens te redden. Wat we van dit creatieve hersenspinsel kunnen verwachten lees je hier…

Je bent dood
Ghost Trick begint met een lugubere mededeling: de protagonist, Sissel, is dood. Op opmerkelijke wijze blijkt zijn geestesverschijning nog wel te bestaan en plotseling ziet hij daar een roodharig meisje, die hetzelfde lot dreigt te ondergaan door een huurmoordenaar bewapend met een shotgun. Dan verschijnt er echter een geest die Sissel uitlegt hoe hij alsnog het lot van het meisje kan veranderen. Door het manipuleren van objecten weet hij de vrouw te redden en leert Sissel dat het zijn taak is om anderen te redden van de dood. Echter, als dode is het geheugen van de protagonist verdwenen en leert Sissel, net als de speler, langzamerhand wie het mysterieuze roodharige meisje precies is, waarom je bent doodgegaan en om wat voor reden vreemde huurmoordenaars erop uit zijn anderen van hun levens te beroven.

[SCREENSHOTS]

Gameplay
Ghost Trick is een puzzelspel, maar kent een uniek concept. Om het lot van mensen te veranderen kan Sissel zijn ziel dus overzetten naar voorwerpen om deze te beïnvloeden. Door de geestwereld binnen te gaan is het mogelijk de tijd in de menselijke wereld tijdelijk stil te zetten. Hier kan onze dode zichzelf in voorwerpen planten om vervolgens terug te keren naar de normale wereld, waar de tijd dus weer begint te lopen. Het is vervolgens mogelijk een Ghost Trick uit te voeren en de omgeving, en hiermee gebeurtenissen, zo te beïnvloeden dat het lot van mensen in positieve zin verandert. Op het bovenste scherm zie je welke trucje met een voorwerp mogelijk is, zodat je redelijk kunt inschatten wat de consequenties van je acties zullen zijn.

Sissel kan alleen slechts voorwerpen in zijn bezit nemen die dichtbij hem zijn. Je dient daarom naast puzzelkennis ook strategisch inzicht toe te passen, daar je jezelf tactisch van voorwerp naar voorwerp dient te verplaatsen. De puzzels lijken door de heldere opzet heel intuïtief te worden, maar als we Shu Takami mogen geloven is er absoluut veel uitdaging te vinden. Overigens is alles verpakt in een heerlijk speelse stijl: zowel de wereld van Ghost Trick als de silhouetten van de figuren kennen een geheel eigen identiteit.

Voorlopige conclusie
Het spel belooft vol te zitten met unieke personages, intuïtieve maar uitdagende puzzels, toegankelijke gameplay en een wereld vol verrassingen. Bovendien is dit alles in een geheel eigen stijl verpakt, die echt in elk opzicht geweldig te noemen is. Ik kan daarom iedereen van harte aanraden hier de demo van het spel te proberen.

Ghost Trick: Phantom Detective verschijnt 14 januari voor de Nintendo DS.

  1.   
    HardCoreGamer™'s avatar

    Helaas, er wordt geen topper besproken…
    Maar eindelijk! De Fast Forward 2011 reeks is begonnen! 😀

  2.   
    WesterW's avatar

    GamerGames™ schreef, "Helaas, er wordt geen topper besproken…
    Maar eindelijk! De Fast Forward 2011 reeks is begonnen! :D"

    Dat het een titel betreft die jij niet kent, hoeft niet per definitie te betekenen dat de besproken game in kwestie geen topper in wording is 😉

  3.   
    vgamer's avatar

    Ik verwacht juist dat dit een van de must haves is. De andere games door dezelfde makers waren ook top (phoenix wright!) en het concept is verfrissend.

  4.   
    RoHoutje's avatar

    Lijkt me een saaie game maar die Fast Forwards zijn altijd wel leuk. 😉

  5.   
    Tadao's avatar

    wait..what? o.o btw

    door een huurmoordenaar bewapend met een shotgun.

    in screen 4 lijkt het meer een jacht geweer met scope xP