CrewGrounds: Komt er teveel downloadable content uit?

In de wandelgangen van GamersNET wordt elke dag weer veel gebabbeld over games. Van gezellige gesprekjes tot hevige discussies en zo nu en dan gooien we zelfs met stoelen. Best interessant en leuk om over te lezen en de crew dus wat beter te leren kennen. Toch…? Voor de gene die hier ‘ja’ op hebben geantwoord hebben is het tijd om zich ook op het grondgebied van de GamersNET crew te wanen. Zet je helm op, hou je bril vast en neem voor de zekerheid ook een kotszakje mee, want hier is de mening van de GamersNET crew over de huidige poll.

Komt er teveel downloadable content uit?
Binnen de crew heerst heel erg het gevoel dat er teveel DLC uitkomt. Het mag allemaal wat minder en voor de prijs die er voor gevraagd wordt kwantitatief en kwalitatief ook wel wat beter. Heerst het kapitalisme in de game-inudstrie of voegt DLC echt wat toe? Veel crewmembers zijn van het eerste overtuigd.


Het woordje ‘te’ in teveel zegt al genoeg
Matthijs Bijl
Ja, er komt teveel DLC uit
Ik vind de hoeveelheid DLC die vandaag de dag als normaal wordt beschouwd, niet meer normaal. In mijn ogen hoort DLC een toevoeging van de game te zijn, als een stimulans om het na, bijvoorbeeld zes maanden tijd, weer eens opnieuw te spelen. Ontwikkelaars kondigen daarentegen al weken, en soms zelfs maanden, voor de releasedatum van een game DLC aan, die dus vaak simpelweg in de game zelf al had kunnen zitten. Dit getuigt in mijn ogen van inhaligheid en is een simpele manier om na het betalen van de prijs van een game nog eens lafhartig het geld van de consument op te kunnen strijken.

Melissa Smink
Ja, er komt teveel DLC uit
Het lijkt wel of het kapitalisme naar het hoofd van de game-industrie is geschoten. Veel aangeboden DLC (zoals die van Mafia 2) is eerder al ontwikkeld maar uit de game gehaald zodat ze er extra geld aan verdient kan worden. Daarbij vind ik veel DLC gewoon het geld niet waard. Het zijn dan vooral de kleine – eigenlijk onnodige – dingen die het hem doen. Tien euro voor extra kostuums bij WWE Smackdown vs Raw 2011? Of hetzelfde bedrag voor een aantal extra boxers bij Fight Night 4? Begrijp me niet verkeerd, ik ben een fan van George Foreman en Oscar de la Hoya, maar 45 boksers s voor mij wel genoeg. Als een DLC echt iets toevoegt aan de game, dan ben ik bereid ervoor te betalen. Helaas lijkt het nu een trend om gewoon maar zoveel mogelijk DLC online te gooien. Dit alles onder het motto: ‘de gamers betalen toch wel’.

Berry Zwets
Ja, er komen teveel DLC uit
Tegenwoordig brengen grote titels vrijwel altijd DLC uit. Ik stoor me hier behoorlijk aan. Neem als voorbeeld Call of Duty: Modern Warfare 2. Ik heb me gewoon genaaid gevoeld door de uitgever. Eerst koop ik een game van €60. Vervolgens word ik min of meer gedwongen om er extra maps bij te kopen. Als ik vooraf 85/90 euro betaald had, verklaarde ik mezelf voor gek. Sommige DLC vind ik daarentegen wel het kopen waard. Neem het voorbeeld het Undead Nightmare-pakket voor Red Dead Redemption. Het brengt vernieuwende gameplay en een nieuwe verhaallijn. Eigenlijk zie ik het liefst zo weinig mogelijk DLC. Breng een game gewoon uit als een totaalpakket, zodat je niet de kopers de centen uit het lijf trekt.

Slecht en duur gaat niet samen
Richard Leurs
Ja, vooral teveel slechte/dure DLC
Er komt de laatste tijd echt veel te veel downloadable content uit. Ten eerste betalen we een mooie smak geld voor een game en vervolgens komt daar nog eens een substantieel bedrag bij om de ‘hele ervaring’ mee te mogen maken. Voor een nieuw map pack een klein bedrag betalen is voor mij geen probleem, maar voor twee missies betalen die ik één week na de release van het echte spel kan downloaden ben ik allergisch. Een slecht voorbeeld is EA die voor haar sportgames allerlei skillpoints aan het verkopen is. Een goed voorbeeld is Alan Wake die de eerste DLC gratis aan de kopers van het spel aanbiedt. Downloadable content kan leuk zijn, maar nu draait het alleen nog maar om geld en de laatste tijd is de prijs/kwaliteitsverhouding scheef gegroeid. €15 voor een map pack van een ‘bepaalde’ shooter of €5 voor wat leuke outfits, dat is toch niet normaal meer?

Lars Vereijken
Ja, vooral teveel slechte/dure DLC
Ikzelf heb nog nooit DLC gekocht en dat komt door één simpele reden. Op de dag van vandaag heb ik nog maar voor één spel downloadable content gezien dat het naar mijn mening goed doet. Dit is namelijk op de manier hoe Rockstar het heeft gedaan met GTA IV. Het is een stuk wat iets toevoegt aan de huidige spelervaring. Door “The Lost and Damned” en “The Ballad of Gay Tony” wordt er een nieuwe verhaallijn toegevoegd aan het huidige verhaal. Hier betaal je dan ook wel wat meer voor dan “normale” DLC, maar geeft je wel het gevoel een nieuwe game te spelen. Wat we tegenwoordig verstaan onder normale DLC is vijf nieuwe characters, vijf nieuwe maps en vijf nieuwe wapens. Dit geeft mij een gevoel van het toevoegen van “afgekeurde” delen uit een game die in het ontwikkelproces eruit zijn gelaten om als uitgever snel te cashen. Ik weet niet of het daadwerkelijk zo is, maar het geeft het gevoel ervan. Zo van “ach, we hebben hier nog twee maps, drie wapens en vier characters liggen, laten we dit in een pack voor €10 als DLC aanbieden”. Ik persoonlijk vind dat maps, wapens, characters en modes gratis moeten worden aangeboden voor games. Wanneer een ontwikkelaar echt bezig is met een nieuwe ervaring toe te voegen aan het huidige spel nadat het spel is uitgegeven, vind ik het prima. Maar wanneer ontwikkelaars al bezig zijn met het ontwikkelen van DLC voordat de game in de winkels ligt, is al helemaal not done.

Stefan Arendshorst
Ja, vooral teveel slechte/dure DLC
Er zijn veel pakketten met downloadable content te koop, waaronder er veel slechte en/of net iets te duur zijn voor het content wat er is aangeboden. Veel ontwikkelaars zijn goed bezig, dan kijk ik naar BioWare (Dragon Age- en Mass Effect-franchise) en Bethesda (TES IV: Oblivion). Hun hebben na de release zich goed beziggehouden met het ontwikkelen van DLC die content toevoegt en voor een zacht prijsje te downloaden is. Als ik naar de mappacks van Modern Warfare 2 of andere voorbeelden kijk vind ik het gewoon te duur voor de content wat er geleverd wordt. Verder vind ik ook dat ontwikkelaars pas na de release met DLC bezig moeten gaan.

Betaal ik nog niet genoeg dan?
Marjolein van Diejen
In ieder geval te weinig gratis DLC
Er komt tegenwoordig voor elke game wel DLC uit, wat op zich ideaal lijkt: de speler kan nog langer genieten van de game en de ontwikkelaar kan zijn spel op een makkelijke manier extra content geven. Het probleem is echter dat bij sommige games gedeeltes uit de game worden gelaten, om ze later nog eens als DLC toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan Assassin’s Creed 2, hoewel dit zeker niet de enige is.

Daarnaast vind ik de balans tussen de verschillende DLC’s soms niet helemaal top. Al die DLC voor de multiplayer van Red Dead Redemption is hartstikke leuk, maar ik speel de multiplayer nooit. Dan heb ik het liever zoals bij Saints Row 2, waarbij twee DLC’s een extra verhaallijn voor de singleplayer bevatte en de derde wat gratis DLC met outfits. Dat laatste is overigens iets wat bij Red Dead Redemption ook wel is gedaan, maar toch blijf ik het jammer vinden dat er voor dit spel relatief weinig DLC is die de singleplayer van een game uit kan breiden. Gelukkig komt daar door het Undead Nightmare-pakket binnenkort wel verandering in. Stiekem zie ik liever ook wat meer DLC die gratis is.

  1.   
    RoHoutje's avatar

    Die reactie van Richard begrijp ik meer dan die andere reacties. 😀

  2.   
    brend5's avatar

    Leuk om te weten wat de crew ervan vind. Want er komt erg veel Slechte en dure DLC uit.

  3.   
    )GN(-Erik's avatar

    Er zouden weer gewoon meer games met een eigen MOD-community moeten komen, maar ik weet niet of iedereen wel weer eigen levels wil gaan bouwen 😛

  4.   
    ChrissieOne's avatar

    Alan Wake pakt het idd goed aan, de DLC is maar 560 MP (goedkoop ivm bijvoorbeeld CODMW2 en Battlefield BC2) en de 1e DLC gratis 😀
    (heb de DLC al, nog geen tijd voor gehad ivm huiswerk in de vakantie 🙁 )

    Halo Reach wil MS/Bungie weer zoveel mogelijk geld uit trekken door voor 800 MP maar 3 mappen(!) te geven!
    Doe dan een normaal aantal, of gooi het voor 400MP op de marketplace! (nog niet uit overigens)
    Ik sluit me dus bij Richard aan.

    Verder heeft Lars waarschijnlijk nog nooit van Alan Wake gehoord 😛

  5.   
    Barlex's avatar

    Ze zouden eens iets moeten uitvinden dat je een grote korting krijgt op een DLC als je een bepaalde hoeveelheid Trophies hebt unlocked bvb, ik zeg maar iets.. Dat zou toch mooi zijn niet? Dan span je je harder in voor een spel, steek je er meer tijd in EN zou je er nog eens voor beloond worden met een 50% korting, waardoor een DLC toch al voor een kleinigheidje op de markt kan verkocht worden! 🙂

    Nu nog hopen dat ik opgemerkt word door een Marketing-Manager en het is oké! 🙄

  6.   
    Hotshot's avatar

    Ik deel de mening van Richard diep….
    Het komt vanuit mijn hart als ik zeg dat ik activision een oplichtersbedrijf vind, alles is bij hen te duur.

  7.   
    cookymonster's avatar

    geen enkele steun van de crew voor de “hoe meer dlc hoe beter”
    groot geleik 😉

  8.   
    Dude…'s avatar

    dus iedereen voelt zich vooral genaait als er van te voren al DLC gemaakt word. ik ook.
    maar soms, voor je favourite series voel je je gewoon gedwongen. de Battle of Forli DLC van assassin’s creed 2 was erg slecht maar als grote fan kocht ik hem toch maar. hij zoog. Bonfire of the Vanicces ( of zoiets ) vond ik wel erg goed maar je kan het verhaal niet goed volgen als je BoF niet gespeeld hebt

  9.   
    Xtremie's avatar

    )GN(-Erik schreef, "Er zouden weer gewoon meer games met een eigen MOD-community moeten komen, maar ik weet niet of iedereen wel weer eigen levels wil gaan bouwen 😛 "

    Bij LittleBigPlanet was het anders wel een groot succes.

  10.   
    Kpyne's avatar

    leuk dat ik reacties zie van de staff himself 😆 ben het wel met sommigen eens

  11.   
    Vlad-x's avatar

    Ik ben het er mee eens. Dingen als maps of outfits e.d. moeten gewoon gratis zijn. Tis triest om geld te vragen voor een outfit, maar blijkbaar zijn er van die hardcore gamers die er geld voor over hebben. Dingen als missies e.d. kan je dan wel weer geld voor vragen, maar dan niet 15 euro voor 2 missies, bij wijze van spreken.
    Achja… 🙄

  12.   
    cool ice's avatar

    ik heb nooit DLC gekocht; ga het ook nooit doen denk ik.