Star Wars: The Force Unleashed 2

Laat ik deze recensie beginnen met een verschrikkelijke mededeling. Tot voor kort had ik nog nooit een Star Wars film gezien. Zo, het hoge woord is eruit. Maar een week geleden ging de wonderschone wereld van de science ficition onder de regie van George Lucas ook voor mij open en veranderde daarna meteen mijn wereldbeeld. Okรฉ, dat dan ook weer niet, maar het liet in ieder geval een geweldige indruk bij mij achter. Toen ik dan ook enkele dagen geleden The Force Unleashed II in handen kreeg, was ik zeer verheugd om zelf een tl-buis op te pakken en al zoemende vijanden een kopje kleiner te maken.

Alhoewel, laat dat lichtzwaard maar in je schede rusten, want dankzij de over-de-top Force-krachten schiet je liever een krachtige donderstraal tegen je vijand aan. Waar in de Star Wars-films de Force-krachten nog enigszins beperkt zijn, overschrijdt namelijk The Force Unleashed II werkelijk elke bestaande natuurwet. Het resultaat van al die extreme actie is de transformatie van een reguliere hack ’n slash-game, naar een spel waarin je in Force-stijl alles op je weg vernietigt.

Kloon of mens?

En dat wordt een groot plezier met de fantastische audio-visuele uitstraling die de game bezit. De graphics spatten gewoon van het scherm af en voeren je mee naar een nieuw avontuur. Waar het vorige deel nog eindigde met de dood van de geheime leerling van Darth Vader, lijkt hij nu weer uit de dood te zijn herrezen. Alhoewel, volgens Darth Vader ben je ‘slechts’ een kloon, wat samen met de kidnapping van je geliefde Juno genoeg stof zou kunnen bieden om een intrigerend verhaal neer te zetten. Jammer genoeg is dat verhaal niet van echte ‘Star Wars-proporties’ en is het meer een omhulsel om de actie in kwijt te kunnen.

En die actie is, zoals ik net al verwoordde, behoorlijk excessief. Ledematen worden uit elkaar gerukt, robots exploderen met veel kabaal uit elkaar en regelmatig maak je een zweefduik van een aantal deftige kilometers. Euforische gevoelens is hetgeen wat je overhoudt na een half uurtje speeltijd. Nadat je de controls beheerst, begin je er een handje van te krijgen om vijanden lekker gruwelijk aan een einde te helpen. Maar een uurtje daarna blijkt dat je wel heel vaak het zelfde keer op keer uitvoert. Opnieuw eenzelfde groepje vijanden, opnieuw een zelfde ruimte ergens in een ruimteschip.

Brengt een bossfight dan nog redding?

Wanneer je dan met de eerste bossfight bezig bent, vloeit er een vleugje hoop door je aderen. Hoop dat het toch niet zo repetitief is. Maar al gauw blijkt dat de finishing moves van die eerste keer continu herhaald worden en dat de kleine bossfights, net zoals de eerdere groepjes stormtroopers, in een regelmatig tempo aan de horizon verschijnen. Op รฉรฉn moment in de game stroomde er opnieuw een hele lading adrenaline door mijn bloed. Eรฉn dikke bossfight zorgde ervoor dat ik weer op het puntje van mijn stoel zat. Maar ook die bossfight werd uiteindelijk zo erg verlengd, dat de fun-factor uiteindelijk ook verdwenen was.

Begrijp me niet verkeerd, het is zeker wel leuk om de game telkens een halfuurtje te spelen, even wat AS-TS’s af te maken en dan weer wat anders te gaan doen. Maar door het feit dat de singleplayer op ‘normal’ zo’n belachelijk kleine zes uur zal bedragen, ben je daar ook al vliegensvlug doorheen. Wat overblijft zijn dan nog enkele ‘Challenges’, waar je een aantal uitdagingen voorgeschoteld krijgt die je in een bepaald tijdsbestek moet halen. Het rekt wat tijd op, maar doet ook niet meer.

Conclusie

Star Wars: The Force Unleashed II had naar mijn mening een echte AAA-titel kunnen zijn. Op het punt audiovisuele prestaties slaagt deze game alvast met vlag en wimpel. Echter, dankzij een wat mager verhaal, excessieve actie die al vrij snel repetitief begint te worden en een belachelijk korte speelduur, is het niet de titel geworden waar wellicht menig Star Wars-fan op had gehoopt. Dat neemt niet weg dat het geen vermakelijke game is, die ook zeker wel voor elke Star Wars-fan een must moet zijn. Want een kans om de Force te gebruiken, is een kans die iedereen moet nemen. Toch?

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Grafisch een pareltje
 • Star Wars
 • Over-the-top actie
 • Force beat'm up

Wat is NOT

 • Repetitieve gameplay
 • Mager verhaal
 • Korte speeldur

7

 1.   
  JonsoN's avatar

  De ontwikkelaars hebben weinig geleerd van de “flaws” van het eerste deel, terwijl ze toch gezegt hebben de fouten van het eerste deel te verbeteren in dit deel.

  Ondanks dat alles heb ik me toch redelijk vermaakt met het spel. ๐Ÿ™‚

 2.   
  Dude…'s avatar

  voor mij is het gewoon een fun game ๐Ÿ˜†
  heerlijk choppen met je lazerzwaardjes.
  en mathijs, ik heb 2 weken geleden ook pas voor het eerst star wars gezien ๐Ÿ˜‰

 3.   
  Niekolaas's avatar

  Hmm vondt het een beetje tegenvallen, zag er wel leuk uit maar veelste kort. De challenges voegen dan wel iets toe maar zijn echt veelte moeiijk om platina te halen

 4.   
  MaTriX's avatar

  Mooie review en ben het eens met je min puntjes, toch geef ik deze titel een dikke 8 gezien ik een liefhebber ben van de films en de actie en geluid enorm waanzinnig vond.
  Zelf denk ik dat er nog wat leuke DLC aan komt voor deze game en tevens hoop ik dat ze toch nog een deel 3 gaan maken want ik wil zeker meer zien van StarKiller wat ik trouwens een waanzinnig personage vind ik het Star Wars Universum.

  Hebbie nu trouwens al de 6 films gezien Mathijs ?

 5.   
  killingdj0's avatar

  8.5 leuke game maar kort

 6.   
  cookymonster's avatar

  mager verhaal! ik had net gehoopd op een heel goed verhaal, de mogelekheid was er, zeker na het eerste deel en dan was er ook nog eens het feit dat de makers zelf zeiden dat ze veel werk in het verhaal zouden stoppen dit is wel even een teleurstelling voor mij

 7.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ok dus de game is toch een aanrader als je een Star Wars fan bent en hebt genoten van het eerste deel. Of is het toch better om te wachten tot de prijs is gezakt, want 60 Euro voor ongeveer 5 uur is wel erg weinig zeker als er bijna geen replay waarde eraan vast zit. ๐Ÿ˜ณ

 8.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ondanks dat ik deel 1 niet heb gespeeld heeb ik me met deel 2 best vermaakt

 9.   
  XTR17's avatar

  Net als deel 1 dus net niet. Deel 1 was vervelend met de vele laadtijden, zelfs in het menu.

 10.   
  M@tthijs's avatar

  MaTriX schreef, "Mooie review en ben het eens met je min puntjes, toch geef ik deze titel een dikke 8 gezien ik een liefhebber ben van de films en de actie en geluid enorm waanzinnig vond.
  Zelf denk ik dat er nog wat leuke DLC aan komt voor deze game en tevens hoop ik dat ze toch nog een deel 3 gaan maken want ik wil zeker meer zien van StarKiller wat ik trouwens een waanzinnig personage vind ik het Star Wars Universum.
  Hebbie nu trouwens al de 6 films gezien Mathijs ?"

  Ja zeker Hans, ik heb ze alle zes in vier dagen tijd bekeken. Vet! ๐Ÿ˜†

 11.   
  NightHawk's avatar

  Kheb em samen met een vriend op 3u uitgespeeld op ‘hard’….. en de helft van de tijd heb ik me nog dik verveeld ook, al een geluk was er bier!

  voor mij een 2/10

 12.   
  Tadao's avatar

  Dude… schreef, "voor mij is het gewoon een fun game ๐Ÿ˜†
  heerlijk choppen met je lazerzwaardjes.
  en mathijs, ik heb 2 weken geleden ook pas voor het eerst star wars gezien ๐Ÿ˜‰ "

  shame on you o.o

 13.   
  M@tthijs's avatar

  NightHawk schreef, "Kheb em samen met een vriend op 3u uitgespeeld op ‘hard’….. en de helft van de tijd heb ik me nog dik verveeld ook, al een geluk was er bier!
  voor mij een 2/10"

  Dan moet je wel heel erg door de game heen rushen. Ik heb zelf met hard er toch een dikke zeven uur over moeten doen.

 14.   
  MaTriX's avatar

  [email protected] schreef, "

  ”MaTriX” schreef, "Mooie review en ben het eens met je min puntjes, toch geef ik deze titel een dikke 8 gezien ik een liefhebber ben van de films en de actie en geluid enorm waanzinnig vond.
  Zelf denk ik dat er nog wat leuke DLC aan komt voor deze game en tevens hoop ik dat ze toch nog een deel 3 gaan maken want ik wil zeker meer zien van StarKiller wat ik trouwens een waanzinnig personage vind ik het Star Wars Universum.
  Hebbie nu trouwens al de 6 films gezien Mathijs ?"

  Ja zeker Hans, ik heb ze alle zes in vier dagen tijd bekeken. Vet! ๐Ÿ˜† "

  Vet zijn ze zeker, toch denk ik dat Lucas binnenkort met weer iets anders komt gezien Star Wars toch zo zijn kindje is, wie weet ooit een film met StarKiller nou dat zou top zijn.

  Hij komt zo wie zo wel met een 3D uitvoering van de films.

 15.   
  Batman360x's avatar

  Helemaal mijn ding dit als Star Wars fan ๐Ÿ™‚ Mooi review ….. toch nog effe wachten om te kopen tot de prijs wat zakt ๐Ÿ™‚

 16.   
  nanathan's avatar

  Prachtige revieuw. Ik ga wachten tot dit spel platinum komt want voor die korte uurtjes is 60 euro wel veel. 10 euro per uur om dat spel te spelen, neen danku

 17.   
  Sarge's avatar

  Spijtig dat het verhaal niet zo goed is ๐Ÿ™ Maar het blijft volgens mij echt een vet spel ๐Ÿ˜›

 18.   
  RoHoutje's avatar

  Korte speelduur… kijk, daar hou ik niet zo van. ๐Ÿ™‚

 19.   
  GBA43's avatar

  [email protected] schreef, "

  ”NightHawk” schreef, "Kheb em samen met een vriend op 3u uitgespeeld op ‘hard’….. en de helft van de tijd heb ik me nog dik verveeld ook, al een geluk was er bier!
  voor mij een 2/10"

  Dan moet je wel heel erg door de game heen rushen. Ik heb zelf met hard er toch een dikke zeven uur over moeten doen."

  Mee eens ik heb ook ruim 6 uur over gedaan, 3UUR IS ONMOGELIJK ๐Ÿ˜•

 20.   
  Gheluwe's avatar

  sorry mensen maar is er messhien ook een multiplayer mode?

 21.   
  M@tthijs's avatar

  Gheluwe schreef, "sorry mensen maar is er messhien ook een multiplayer mode?"

  Nee, die is er niet. ๐Ÿ˜‰

 22.   
  NightHawk's avatar

  Daniel221″]

  [email protected] schreef, "[quote=”NightHawk” schreef, ".."

  Dan moet je wel heel erg door de game heen rushen. Ik heb zelf met hard er toch een dikke zeven uur over moeten doen."

  Mee eens ik heb ook ruim 6 uur over gedaan, 3UUR IS ONMOGELIJK ๐Ÿ˜• [/quote] Het zal toch nie zo veel schelen hoor, ik ben om half 8 naar hem toen gegaan, en om half 12 was ik terug thuis. Ik reken de cutscenes enzo wel niet mee ntrl

 23.   
  M@tthijs's avatar

  NightHawk schreef, "

  ”Daniel221″ schreef, "[quote=”[email protected]”].."

  Mee eens ik heb ook ruim 6 uur over gedaan, 3UUR IS ONMOGELIJK ๐Ÿ˜• "

  Het zal toch nie zo veel schelen hoor, ik ben om half 8 naar hem toen gegaan, en om half 12 was ik terug thuis. Ik reken de cutscenes enzo wel niet mee ntrl[/quote]

  Dat is allereerst al sowieso vier uur en met cutscenes er dan bij, overschrijd je al snel de vijf uur. ๐Ÿ™‚

 24.   
  NightHawk's avatar

  Ja maar ik rijd ook nog es een half uurtje naar huis en we hebben wat tijd vrijgehouden om een biertje ofzo te gaan halen

  en dan nog, mijn mening is nog steeds dat het een kutgame is, maar ja, iedereen is anders natuurlijk ๐Ÿ˜‰

 25.   
  The_sith_lord's avatar

  Leuk spelletje maar idd belachelijk kort. Ik zat echt te kijken van wat gaat er nu komen en opeens einde spel?!?!?!. WTF 2 avondjes spelen en er al doorheen. Grafisch inderdaad bijna perfect en dat maakt nog een hoop goed.

 26.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  Batman360x schreef, "Helemaal mijn ding dit als Star Wars fan ๐Ÿ™‚ Mooi review ….. toch nog effe wachten om te kopen tot de prijs wat zakt :)"

  Same. ๐Ÿ˜›