Xbox LIVE baas niet bang voor Cloud Gaming

De Europese baas van Xbox LIVE, Jerry Johnson, heeft in een interview laten weten dat hij niet bang is voor aankomende “cloud gaming” diensten als Gaikai en OnLive. Dergelijke streaming videogame services zouden het gebruik van traditionele consoles (of krachtige PC’s) vrijwel overbodig maken, mits ze aanslaan bij het grote publiek. Volgens Johnson vormen ze echter geen gevaar. Hij vertelde:

    “Streaming technology is something that the industry is betting on longer term… right now I don’t believe that technology can scale out against the experience we can offer on a local machine. The technology will continue to improve. As an industry we’ll have to accept that and move with it – but I don’t think it’s on an accelerated timeline for the foreseeable future.”

De meningen over diensten als OnLive lopen nog altijd uiteen. Toch zijn de reacties op recente beta-testen positief.


Via OnLive is het in theorie mogelijk om high-end games te spelen op je televisie of een willekeurige PC, zonder dat je over krachtige hardware hoeft te beschikken. OnLive laat zich verder omschrijven als een cloud computing service, waarbij je via je eigen TV of PC games speelt op een OnLive server. Hierbij maak je gebruik van een speciale OnLive controller en een kleine set-top box.

Het hangt van je internetverbinding af in welke resolutie je kunt gamen via OnLive. Een 1,5 mbps verbinding is nodig voor SD (standard definition) en met een 5 mbps verbdining is het maximale van 720p mogelijk. Met een dergelijke dienst hoef je zelf alleen nog maar over een goede internetverbinding te beschikken en een uitvoerapparaat in de vorm van een televisie of PC. Hiermee zouden we straks in theorie Crysis op een netbook kunnen spelen. Daar komt nog eens bij dat OnLive al diverse grote bedrijven heeft vastgelegd, waaronder Ubisoft, Epic, Take-Two, Electronic Arts, THQ, Codemasters, Eidos, Atari en Warner Bros.

Wanneer OnLive ook daadwerkelijk in de winkels zal komen te liggen, is nog niet bekend.

  1.   
    StR1Ng's avatar

    Het eerste wat ik daar van hoor eerlijk gezegd, toch eens googlen.

  2.   
    Lapixx's avatar

    Volgens Johnson vormen ze echter geen gevaar.

    Dat zegt hij dus niet. Hij verteld alleen dat hij niet verwacht dat het de huidige situatie zo snel kan veranderen, maar hij erkend wel dat cloud computing er aan zit te komen en accepteert dat. Dat is wat anders dan zeggen dat het geen gevaar vormt..

  3.   
    ChielB's avatar

    Dat is vooral het verschil tussen korte en lange termijn. Momenteel verwacht hij nog geen schokkende dingen van zulke diensten en vormen ze dus ook geen gevaar voor de huidige markt met consoles. Het kan natuurlijk goed zijn dat in de toekomst cloud gaming de overhand krijgt, daar verander je inderdaad niets aan.

  4.   
    DeAdSeYe's avatar

    Als dit goed gaat werken gaat het nogal voor problemen en ophef zorgen. Bedoel winkels moeten het net van software hebben. Amd/Ati, Intel, Nvidia enz verdienen ook op groter schaal minder omdat je niet meer veel upgrade’s nodig hebt en hoge systeem eisen. Steam zal minder gaan verdienen en als ze de console’s ook nog gaan vervangen verdient Microsoft, Sony en nitendo ook op grote schaal minder. 🙄

  5.   
    craz's avatar

    Ik hoop dat ze dit snel uitbrengen want dit is echt de toekomst voor pc-gamen.

  6.   
    nurie's avatar

    yagamer schreef, "Ik hoop dat ze dit snel uitbrengen want dit is echt de toekomst voor pc-gamen."

    het is geen PC gaming, het is toetsenbord en muis gaming, het heeft namelijk geen mods, trainers, cheats, alle shit die je als computergamer respecteert

    en ik wil het niet, niets beter dan de goede oude half life mods, cod uo maps, crysis zooi, en nog die andere zooi aan support en exrta cheats.

    PC-gaming gaat dus nog meer uitsterven, als dit populair word. mod makers zullen minder bekijks hebben, en vegeet niet dat veel medewerkers van grote gamebedrijven ooit modmakers waren.