2009 Fast Forward: Gran Turismo 5

Als er één gameserie is die het niet zo nauw neemt met eerder gestelde releasedates, dan is het Gran Turismo wel. Het vierde deel ligt inmiddels alweer vier jaar in de schappen maar een concrete releasetermijn voor de opvolger is er nog steeds niet.

Online en schademodel
Afgelopen jaren is er veel te doen geweest om de online modus in het spel. Naar verluidt werkte het PlayStation Network op Sony’s vorige console nog voor geen ene meter, waardoor Polyphony Digital de internetfunctie niet goed rond kreeg en deze uiteindelijk uit de volledige versie van deel vier moest halen. Inmiddels zijn we een stuk verder en Gran Turismo 5: Prologue werkt online prima, wat natuurlijk een goed teken is.

Over dat andere euvel van de vorige Gran Turismo-games, het schademodel, heerst nog steeds veel onduidelijkheid. Eerst zouden de bolides wel kapot kunnen, toen weer niet en nu lijkt het er op dat deze functionaliteit later wordt toegevoegd middels een downloadbare update. Waarschijnlijk kost het Polyphony te veel tijd om het schademodel in de winkelversie te kunnen implementeren. Yamauchi, hoofdontwikkelaar van het spel, heeft al gezegd dat het programmeren honderdtachtig werkdagen per auto kost, ruim zes keer zo lang als bij deel drie.

Wagenpark
Daarom zouden er in Gran Turismo 5 minder auto’s zitten dan in eerdere delen, maar Sony lijkt kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Zo zullen we, zoals het er nu naar uit ziet, kunnen racen met de Formule 1-wagens van alle constructeurs en zal Ferrari eveneens zeer goed vertegenwoordigd zijn. Porsche en Lamborghini moesten in 2007 nog bevestigd worden, maar wellicht zijn ook deze fabrikanten inmiddels overstag gegaan. Wel zullen na verloop van tijd nieuwe auto’s beschikbaar worden gesteld door middel van downloadable content.

[SCREENSHOTS]

Tunen
Andere vernieuwingen zijn de mogelijkheid om over straatcircuits te racen en het dynamische weersysteem, zodat je niet alleen tegen je tegenstanders zult moeten strijden, maar ook tegen de elementen. Over het tunen is nog weinig bekend en hoewel dit aspect nogal onderbelicht bleef in Gran Turismo 5: Prologue, hebben we er alle vertrouwen in dat dit wel goed komt in de volledige versie. De Gran Turismo-serie draait immers om het tot in de puntjes aanpassen van je auto en Polyphony zal de hardcore fans niet graag teleurstellen.

Voorlopige Conclusie
Op papier wordt Gran Turismo 5 de beste racegame aller tijden. Fotorealistische graphics, een soepele onlinemodus, een indrukwekkend wagenpark – inclusief Formule 1 en Ferrari – en de aloude hardcore gameplay laten ons racehartje nu al sneller kloppen. Al deze verwachtingen speelden echter ook op bij het vierde deel, en die werden niet allemaal even goed gerealiseerd. Het wordt dus nog afwachten wat het uiteindelijke product ons gaat brengen, mits de game nog dit jaar in de winkels ligt.

Een releasedate voor Gran Turismo 5 is nog niet voorhanden. Het spel verschijnt eind 2009 of in 2010, exclusief voor de PlayStation 3.

  1.   
    Pumbajeffrey's avatar

    JAJAJAJJA!!!!!!

    Hier zit ik ZOOOOOOOOOO zwaar op te wachten!!!!!!!!

    Prologue is al helemaal grijs gespeelt hiero!!

  2.   
    Umbra's avatar

    Ziet er zeer knap uit! Zeker dat dit screenshots zijn van het spel en geen foto’s van echte wagens? 😮

  3.   
    nanathan's avatar

    pffff, nog zo lang wachten.

    dan koop ik ondertusseen nog maar eens een andere racer

  4.   
    ps3 gek's avatar

    Ik heb de prologue maar gekocht. Is echt gaaf met het logitech stuur. Ik wist niet dat er weersomstandigheden in zouden komen! Dat zou echt gaaf zijn. Maar natuurlijk is niets te bevestigen aangezien Polyphony Digital niet veel van zich laten weten over de circuits en zo. Ik hoop dat er nu ook meer F1 circuits in komen als Monza, Valencia en nog meer tracks. Ik hoop dat ze hem niet te vroeg op de markt brengen. Ze kunnen er beter het beste van maken voor ze hem uitbrengen! 🙂

  5.   
    amine98324's avatar

    yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees 😀 😀 😀

  6.   
    Tha Saint's avatar

    Die spel moet vast heel veel gaan kosten 😆 in ieder geval hoeveel die makers er in hebben geinvesteerd 😕

  7.   
    Rickass93's avatar

    duurt nog wel even dan!

  8.   
    Sarge's avatar

    Ik heb nog nooit zo’n groot realisme gezien in een game… 😮 😮 (of hoe je dat ook zegt 🙂 )

  9.   
    cyberman12's avatar

    Ik w8 wel op Forza 3, GT 5 Proloog bevalt me totaal niet. Gameplay vind ik niet fijn.

  10.   
    Chriz's avatar

    Zonder twijfel het mooiste racespel aller tijden!!! 😀