2008 Fast Forward: The Outsider

Als je maar weinig hoort over een game dan kan dat eigenlijk twee dingen betekenen: óf het wordt zo’n wanproduct dat men het liever stilzwijgend richting de budgetbak stuurt óf er wordt volledig op de ontwikkeling gefocust en de hype komt vanzelf wel als de game daar klaar voor is. The Outsider reken ik met grote zekerheid tot deze laatste optie…

Het ware verhaal
Het aantal details en visuele stukjes informatie van The Outsider is nog schaarser dan mooie dames tijdens de nieuwjaarsduik, maar desondanks is deze game me sinds de onthulling in de zomer van 2006 bijgebleven en wellicht dat we nu al een mooie underdog hebben voor dit jaar. Ontwikkelaar Frontier heeft er namelijk nooit een geheim van gemaakt dat ze het fenomeen “next-gen” nog nergens tegen zijn gekomen. Veel games pretenderen next-gen te zijn met levensechte graphics, maar volgens Frontier is er zoveel meer mogelijk.

In The Outsider zal de nadruk vooral gelegd worden op een ongekende vrijheid, waarbij het verhaal telkens andere wendingen en eindes zal kennen. Het verhaal speelt zich af in een groot deel van het hedendaagse Washington DC, inclusief het CIA hoofdkwartier in Langley. Jij bent CIA-agent Jameson en je wordt beschuldigd van de moord op de Amerikaanse president. In de game zul je vervolgens moeten beslissen óf en bij welke partijen je jezelf aansluit om het ware verhaal achter de moord te ontrafelen. Hierbij zal je aan de kant van diverse geheime organisaties kunnen meestrijden, maar het is ook mogelijk om deel uit te maken van een terroristische factie om achter de waarheid te komen. Als dat geen controversiële insteek is…

De verschillende mogelijkheden binnen de verhaallijn van The Outsider komen vooral naar voren als je kijkt hoe je met de situatie om wilt gaan. Ga je met veel geweld op zoek naar wraak? Probeer je in elk geval je naam te zuiveren? Of ga je een gevaarlijk kat-en-muis spel aan door de rollen om te draaien en te infiltreren bij de geheimzinnige organisaties waar je mee te maken hebt? Mits goed uitgewerkt kan dit natuurlijk een enorme kracht van de game worden als je deze keuzes vertaalt naar het aantal uren dat je zoet kunt zijn met de game. Hierbij zal je vooral te maken krijgen met het achtervolgen van mensen, zelf achtervolgd worden, achtervolgingen per auto en dat soort zaken. Aan jou de keus om te beslissen welk pad je wilt bewandelen.

[SCREENSHOTS]

High-tech
Dat je een CIA-agent bent heeft zo zijn voordelen. Je beschikt over de beste high-tech gadgets, ongekende vechtskills en genoeg kennis van wapens om een uiterst gevaarlijke tegenstander te zijn. Niet alleen de overheid maar ook de media en de inwoners van Washington zien je als staatsvijand nummer één, dus je zult in de stad niet zonder meer kunnen rondlopen. Deze stad is overigens zeer realistisch nagemaakt, waarbij het geheel is opgezet als een grote, open wereld met uitsluitend toegankelijke gebouwen. Daarnaast zal de game duizenden NPC’s bevatten, elk met een verschillend uiterlijk en er zal dus zeker geen sprake zijn van wat simpel copy-paste werk.

The Outsider maakt volgens de ontwikkelaar namelijk gebruik van een zogeheten “Lego systeem” waarmee modulair ontwikkeld wordt. Dit maakt het mogelijk om niet alleen veel unieke NPC’s te maken, maar ook heel veel gebouwen met verschillende interieuren. Niets zo verschrikkelijk als een continu déjà-vu bij elk gebouw dat je betreedt.

Aandacht
Het valt nog te bezien of The Outsider zich staande weet te houden tussen de overige toppers. De verschillende verhaallijnen, diverse eindes en uitgebreide keuzemogelijkheden zijn natuurlijk kreten die we vaker hebben gehoord, maar een high-tech actiegame waarbij het verhaal een essentiële rol speelt heeft in elk geval mijn volledige aandacht.

The Outsider is momenteel in ontwikkeling voor de Xbox 360 en PlayStation 3 en zal in de loop van 2008 verschijnen.

  1.   
    RinusReetRidder's avatar

    Klinkt wel goed, beetje als de nieuwe Splinter Cell misschien zelfs qua opzet. Afwachten maar of ze alles waar gaan maken met het verhaal en al die eindes…

  2.   
    Hitman047's avatar

    RinusReetRidder schreef, "Klinkt wel goed, beetje als de nieuwe Splinter Cell misschien zelfs qua opzet. Afwachten maar of ze alles waar gaan maken met het verhaal en al die eindes…"

    Lijkt wel een beetje op splinter cell ja. Jammer dat ze hem niet meteen voor pc maken…

  3.   
    DeFx's avatar

    Totaal geen splintercell!
    dit kun je vergelijken met die film The born identety of supremacy ofso je weet wel welke ik bedeol toch 😕

    Daar heef het veel van weg : een special agent getting set-up but by who? he gotta found out himselfs.

    maarja lijkt me wel cool 8)

  4.   
    Cirdan's avatar

    Toen ik voor het eerst op de GN van The Outsider hoorde, zeiden ze dat het voor de Xbox 360 werd ontwikkeld. Ik weet nog dat we toen een hele discussie over hadden dat ik het niet eerlijk vond enz.. nu zie ik dat het ook ontwikkeld word voor de PS3. Dat vind ik nou eens goed nieuws. Wat mij verder opvalt dat de games van 2008 vooral open speelwerelden worden als GTA. Niet dat ik het erg vind, maar ik hoop dat ze het ook goed doen 8)

  5.   
    Capp's avatar

    Nice scrnshots 🙂

  6.   
    Nuckey's avatar

    Ik verwacht eigenlijk niet dat het een soort Splinter Cell wordt, maar dan toch meer iets van GTA.
    Wat mij ook heel mooi lijkt is dat de gebouwen over verschillend zijn en dan ook het interieur van elk gebouw en de NPC’s, dat die ook nog eens allemaal verschillend zijn.
    Zo krijg je inderdaad niet het gevoel dat alles zich maar herhaald. 😉

  7.   
    stormtrooper's avatar

    dit zal wel een mooie actie game worden aangezien de plaatjes, deze zal ook bij mij in huis komen