Sony vs Microsoft, de volgende ronde: gamesprijzen, kopieergedrag & HD-DVD

PlayStation Magazine kreeg Kaz Hirai, hoofd van Sony Computer Entertainment America, te spreken en daar werd weer uitgehaald en vergeleken met concurrent Microsoft:

Prijzen van games
De gemiddelde nieuwprijs van een Xbox 360-game ligt op ongeveer $ 60,-, maar Sony weet nog niet welke kant zij op wil gaan. Volgens dhr. Hirai zijn ‘wij inmiddels gewend geraakt aan prijzen tussen de $ 40,- en $ 60,-‘, dus dat is redelijk, maar we moeten niet raar op gaan kijken als PS3 games gemiddeld duurder zijn. Over $ 100,- per game hoeven wij ons echter (nog?) geen zorgen te maken, want dat is in zijn ogen wel onredelijk.

Kopieergedrag
Verder werd er gevraagd naar de opvallende trend dat Sony en Microsoft erg veel hetzelfde lijken te doen. Dhr. Hirai vond dit ook, maar wist wel te vergellen dat ‘elke keer dat wij (Sony) iets doen, dan gaat Microsoft dat ook doen’. Slim gezegd, want daarmee zegt hij impliciet dat Sony altijd voorop staat in de vooruitgang. Het lijkt echter geen verrassing dat Microsoft dat doet, want volgens hem ‘is dat Microsoft’s bedrijsstrategie op meerdere vlakken’.

HD-DVD-speler
Dhr. Hirai vond ook de keuze voor een losse HD-DVD-speler niet echt goed: volgens hem pakt Sony het veel beter aan door de next-gen Blu-Ray-drive, de directe concurrent van de HD-DVD-drive, vanaf het begin in de PS3 te integreren. Volgens hem heeft de consument bij een add-on de neiging om eerst de kat uit de boom te kijken en daar kom je niet verder mee.

 1.   
  Fawaka-W's avatar

  moet sony nodig zeggen dat microsoft na aapt… zij hebben anders ook de Motion capture gejat…

  maar ze hebben wel gelijk met die externe HD. de consument zou het niet leuk vinden allemaal losse addons.

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  ze kopieeren allemaal wel wat van mekaar ze moeten zich niet zo druk maken.maar van die losse hd-speler is idd geen goed idee alsd je nu er 1 wil kopen ben je even duur uit als een kale 360 pakket als ik het goed had.beter er gelijk bij en mooi prijsje dan eerst 360 kopen bij kale versie en dan als je die hd-speler wil het zelfde geld nog eens neer leggen waar je nog een 360 voor kan kopen

 3.   
  Ruudjee's avatar

  Whahaha $ 100 voor een game lijkt hem “onredelijk’..
  ik vind t gewoon gestoord 😛

 4.   
  Bub’z's avatar

  ik vind het toch al gestoord dat we 60 euro moeten betalen voor een schijfje…. 😮 😮

 5.   
  Rock-in's avatar

  100 E per game dan verdien ze niets 😮

 6.   
  Diede's avatar

  Vroegáh, toen de games nog 225 guldens koschten voor de Saturn!

  Alhoewel dat ook voor mijn tijd was 😛

 7.   
  G-Man's avatar

  Ik denk dat MS het wel slim aanpakt met de externe HD-DVDdrive. Sony gaat nu een veel te dure console op de markt gooien. Die prijs is vooral zo hoog dankzij de Blu-Raydrive. Maar zeg nu zelf eens, we zijn nog helemaal niet toe aan HD-DVD en Blu-Ray… Er is op dit moment geen enkele game die meer dan 1 DVD nodig heeft. Hooguit voor de PC. Dat zal begin volgend jaar wel veranderen, dan zul je vaker 2 DVD’s ndig hebben maar dat is nog geen reden tot paniek. Je moet af en toe wisselen maar wat wil je nou liever: 2 DVD’s, of 300-400 euro kwijt en maar één disc gebruiken? MS gaat de HD-DVDdrive los verkopen voor, volgens de geruchten, 300 euro. Dat is smane met een X360 dus net zo duur. Tenminste, de kleine kit van de PS3 wordt 600 euro en de grote 700, de kleine X360-kit wordt samen met de HD-DVDdrive 600 en de grote met drive 700 euro. De prijs is hetzelfde. Het enige verschil is dat je voor de HD-DVDdrive een keertje extra naar de winkel moet, je kunt wachten tot ze zijn afgeprijsd of totdat het echt niet meer anders kan. En MS maakt per stuk meer winst op de HD-DVDdrives vergeleken met wat Sony verdiend aan hun Blu-Raydrives per stuk.

 8.   
  J-Loco's avatar

  Goed gerekent G-Man ! Helemaal gelijk, HD-DVD en Blueray moeten nog ff wachten vind ik. DVD is er nog niet eens zolang en we hebben altijd nog Dual-Layered ! PS3 games worden ook 70/80 euro denk ik omdat ze Bluray disc’s gebruiken. Hebben we echt 25 gig nodig ? of zelfs rond de 50 ?! Nee toch ? We hebben zelfs al genoeg aan de gebruikelijke 4.7 Gig, sommige games gebruiken Dual-layered, maar hoeveel zijn het er ? Volgens mij 1 op de 10000, gaan we voor die ene grote game een nieuw medium eraan toevoegen ? een 1000 euro bluray ding ? gaaa weeggg !

 9.   
  Ruudjee's avatar

  Ze zouden natuurlijk ook kunnen doen.. dat ze 8 games op 1 blu-ray schijfje frotte :P, want 40 gig voor 1 game is idd heeeeeel erg veel 🙄

 10.   
  Fawaka-W's avatar

  nee. hoe ze meer geheugen hebben op een schijf kunnen ze :
  een spel wereldwijd launchen. (verschillende talen erop zetten)
  het spel veeeel groter en mooier maken.
  als ze het goed afstellen minder laadtijden.
  en het leukste is: met zoveel geheugen kunnen ze leuke pacs maken. (bijvoorbeeld remakes van final fantasy 1 tm 13 op 1 schijfje.
  of NFS 1 tm (5?) op 1 schijf. je kan hele leuken dingen ermee doen.
  liever te veel ruimte dan te weinig toch.

 11.   
  Ruudjee's avatar

  @ Wieriemaster..

  Lijkt me wel heel vet ja NFS 1 tm (5?) op een schijfje..
  of bijvoorbeeld alle Tomb raiders..

 12.   
  Design's avatar

  Hehe, wel vet, zo’n grote schijfjes. 😛

 13.   
  Barcaboy13's avatar

  @diede
  Waar kocht jij je games?
  Ik kocht ze voor 150 gulden.

 14.   
  Eggie124's avatar

  als bleu-ray of hd-dvd een flop word worden de games alleen maar duurder.. omdat ze er anders niks op verdienen 🙄

 15.   
  snuifski's avatar

  wat zou microsoft nu van sony moeten ovemen,kan het niet bedenken eigenlijk.
  De 360 is er al en kan niet ontdekken wat ie van sony gejat zou moeten hebben,of is het beetje koude oorlogstaal of toch beetje angst dat de verkopen misschien niet als gehoopt zullen zijn.

 16.   
  Ruudjee's avatar

  Tis te hopen ja, dat de Blu-ray niet net zo wordt als de UMD.. leek eerst n goed idee, maar er wered uiteindelijk alleen maar verlies op geleden..

 17.   
  Tha Destiny's avatar

  sony had toch ook voor de dualshock controller van een bedrijfje gejat?
  ziets staam me bij dus ze moeten niet zo hypocriet doen