Videokaartnieuws: R520 uitgesteld, G70 kan krachtiger?

Net nu NVIDIA de GeForce 7800GTX, de eerste kaart met de nieuwe G70-core, heeft uitgebracht, komt ATi met het nieuws dat de lancering van de R520 is uitgesteld. De R520-chip, die de basis vormt voor de RADEON X900-kaarten, zal dus niet op 26 juli gelanceerd worden. Pas tegen het einde van de zomer zullen de eerste X900-kaarten op de markt verschijnen.

Toen er nog sprake was van 26 juli als R520-dag, was het al redelijk zeker dat het om een zogenaamde papieren launch ging. M.a.w.: de definitieve chip wordt op papier getoond, maar er is nog geen kaart te bekennen. Dit was erg gebruikelijk voor nieuwe producten van zowel NVIDIA als ATi, totdat eerstgenoemde afgelopen week de G70 introduceerde en op dezelfde dag de 7800GTX-kaarten al in de schappen lagen. Waarschijnlijk wil ATi nu hetzelfde bereiken.

Over de G70 gesproken: deze core heeft misschien nog wel meer kracht dan er op papier wordt getoond. Volgens de specificaties heeft de G70 24 pixel pipelines: 24 zogenaamde fragment shaders en 16 render output units. De eerste doet het zware rekenwerk, de tweede zorgt voornamelijk voor de uitvoer. Voor de G70 bestond een pipeline uit beide. Had je 16 pipelines, dan had je dus 16 fragment shaders en 16 render output units.

Waarom al deze technische blabla? Er wordt gespeculeerd dat de G70 eigenlijk 32 fragment shaders heeft, wat goed overeenkomt met de totale toename in het aantal transistors in de chip. Helaas is chips bakken niet eenvoudig en werkt er geregeld een deel van de chip niet na productie. Wat doe je met zo’n deels defecte chip? Je kunt ze verkopen als langzamere en goedkopere variant van een chip en er toch geld voor vangen, in plaats van ze weg te gooien.

Misschien is dat ook wat NVIDIA nu doet: de chips met maximaal 24 werkende fragment shaders, waarvan er veel verschijnen, worden op 7800GTX-kaarten geplaatst, de ‘echte’ G70’s worden verzameld om later een echte Ultra-variant van te maken. Dus nog krachtiger en nog duurder. Let wel op dat dit door niemand is bevestigd en dat NVIDIA de term ‘GTX’ eigenlijk al gebruikt om de term ‘Ultra’ te vervangen. Of zou zij iets achter de hand houden totdat de R520 gelanceerd wordt? We zullen zien…

  1.   
    the_supremacy's avatar

    whahaha 😀 geforce gaat weer met iets briljants komen
    (hoop ik)

  2.   
    Recon's avatar

    Serieus, ik wordt misselijk als ik die tekst lees.

  3.   
    maine's avatar

    me msdos is nog beter 😕

    NOT 😮

  4.   
    Digital Rocker's avatar

    Leuk spul, wat ATI nu doet kan goed gaan maar kan ook gruwelijk fout gaan..

  5.   
    Onweersub's avatar

    Zullen we het erop houden dat er niet om het half jaar nieuwe videokaarten hoeven te komen..

  6.   
    Klaasvaak's avatar

    ati die gforce nadoet? willen ze dood? 😛

  7.   
    sandertje's avatar

    Ik heb geprobeerd de tekst te lezen, maar het lukt me gewoon niet 😛

  8.   
    Narcist's avatar

    Zoveel technisch gelul staat er nou ook weer niet in.

  9.   
    Fawaka-W's avatar

    gewoon de woorden die je niet snapt eruit halen en bij google intypen

    dan snap je het wel 🙂