Gamers doelwit van criminelen

Als we een rapport van de Zuid-Koreaanse politie mogen geloven worden online gamers steeds vaker het doelwit van criminelen en fraudeurs. Vooral bij MMORPG’s is dit het geval. Veel gamers worden namelijk slachtoffer van nepsites waar ze hun wachtwoord moeten ingeven, waardoor hackers in staat zijn ze zonder problemen te lezen. Een andere vorm is de (illegale) verkoop van valuta in het spel tegen echt geld.

Volgens de Zuid-Koreaanse regering werden in 2002 40 000 aangiftes gedaan omwille van een computermisdaad. Dat is 18% meer dan het jaar ervoor. Een van de grootste fraudezaken is die waarbij 2 hackers erin geslaagd waren om een gameserver binnen te hacken, waarbij ze aanzienlijk grote hoeveelheden virtueel geld binnenhaalden, om het vervolgens terug door te verkopen. De opbrengst van deze zwendel? 1.13 miljoen Euro. Van een winstgevende hobby gesproken Ondertussen is het crimineel duo wel al aangehouden.

Het is niet de eerste keer dat iets dergelijks voorvalt. Enkele jaren geleden (en nu nog steeds) nam de MMORPG Lineage Zuid-Korea in zijn greep.Het spel telt nog steeds 2000000 accounts, en dat alleen maar in Korea. Het spel had zo een succes, dat zelfs de Koreaanse maffia er interesse in kreeg. Volgens geruchten zou deze clans oprichten, met als doel zoveel mogelijk zeldzame voorwerpen te verzamelen. om ook daar, het voor harde dollars door te verkopen in de echte wereld. Wanneer je zulke mensen in de weg staat, kan dat uiteraard wel eens nare gevolgen hebben. Zo ondervond ook een 16-jarige jongen die zich “The Wizard” noemde. Deze had net de leider van zo een maffiaclan afgemaakt. Geringe tijd later klopten 5 ongure types aan de deur van de jongen zijn favoriet cybercafé. De kleerkasten sleepten de onfortuinlijke “Wizard” naar de toiletten en sloegen hem daar bont en blauw. Ook NCsoft, de firma die Lineage heeft ontwikkeld, is al door de Gangsters aan de tand gevoeld. Op een bepaald moment stonden zelf enkele maffialeden aan de receptie van het bedrijf, eisend dat men hen persoonlijke gegevens zou doorgeven van enkele speler die hun in de weg stonden.

geregeld worden trouwens de admins van Lineage ontslagen omdat zij zich hebben laten omkopen om het spel in het voordeel van bepaalde spelers te laten keren. De plaats waar de Lineage servers worden bewaard, lijkt dan ook meer op een het CIA hoofdkwartier dan op een computerbedrijf.
Gelukkig hebben zulke taferelen bij ons nog niet plaatsgevonden. En hopelijk blijft dat ook zo. Maar misschien toch deze volgende tip: De volgende keer dat je iemand afmaakt in je favoriete MMO, en dat er weinige tijd later aan je voordeur word gebonkt…shoot first, ask later

  1.   
    Gast's avatar

    Teveel GTA Vice City gespeeld jongens?:D:D