The Awesome Adventures of Captain Spirit

Dat de E3-persconferentie van Square Enix dit jaar ietwat tegenviel, is iets waar we het eigenlijk allemaal wel over eens kunnen zijn. Wat de boel wat had kunnen opleuken, was de onthulling van The Awesome Adventures of Captain Spirit: een volledig gratis spelletje dat zich afspeelt in het universum van Life is Strange en tevens een voorproefje op Life is Strange 2, waarvan de eerste episode in september verschijnt. Maar de uitgever besloot om Xbox die eer te laten. Hoe dan ook, inmiddels is The Awesome Adventures of Captain Spirit beschikbaar, dus is het tijd voor de officiële GamersNET-recensie.

Het leven is nog altijd vreemd

Als liefhebber van Life is Strange en Life is Strange: Before the Storm, was het niet eens een vraag of ik The Awesome Adventures of Captain Spirit zou downloaden. Ik had hoge hoop voor deze preview van Life is Strange 2 en de eerste indrukken stelden zeker niet teleur. De korte episode ademt die typische Life is Strange-sfeer waar ontwikkelaar DONTNOD groot mee is geworden. De art style is nagenoeg identiek en ook de algehele aard van het verhaal is redelijk duister, ondanks dat de tienjarige Chris de hoofdrol speelt.

Chris groeit namelijk op in een gezin dat geen gezin is: zijn vader is alcoholist en drinkt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ongetwijfeld (deels) in verband met zijn alcoholisme, is Chris’ moeder bij hem weggegaan, wat natuurlijk ook de nodige invloed heeft op de opgroeiende protagonist. Chris ontsnapt aan deze gruwelijke werkelijkheid middels zijn denkbeeldige alter-ego Captain Spirit.

Als zijn vader een huishoudelijke taak verwaarloost omdat hij dronken is of zijn roes uitslaapt, redt Captain Spirit de dag door deze alsnog uit te voeren. Een groot deel van The Awesome Adventures of Captain Spirit ben je bezig met dingen als het samenstellen van je kostuum of het uitvoeren van denkbeeldige superheldendaden, wat erg aandoenlijk aandoet.

Tegelijkertijd is de toon niet bepaald licht. De vader van Chris drinkt echt stevig, wat ernstige gevolgen heeft voor de gezinsdynamiek, die danig onvoorspelbaarder is dan in de meeste gevallen. Elke verwijzing naar de moeder van Chris kan leiden tot een gewelddadige uitbarsting. En nu ik erover nadenk: zo ongeveer alles (waaronder het opvolgen van de instructies van Chris’ vader) kan leiden tot een gewelddadige uitbarsting.

Dit is wat de keuzes zo moeilijk maakt in The Awesome Adventures of Captain Spirit: wie weet krijgt Chris klappen van vaders als hij een bepaalde actie onderneemt. Hiermee zorgt DONTNOD dus voor hetzelfde effect als in Life is Strange, maar dan in veel kortere tijd: de besluiteloosheid komt niet voort uit interactie met personages over meerdere episodes, maar uit een onvoorspelbare alcoholist.

Smaakt naar Life is Strange 2

Als Chris is de grootste keuze die je maakt, of je het alcoholisme van je vader aan de buitenwereld onthult. Zonder in spoilerterritorium te treden, zal ik slechts zeggen dat het moeilijk is om te bepalen of Chris aan de buitenwereld wil onthullen hoezeer hij onder zijn vader lijdt: aan de ene kant wil je Chris natuurlijk uit deze situatie helpen, maar aan de andere kant is zijn vader alles dat hij heeft.

Tijdens het spelen kreeg ik persoonlijk sterk de indruk dat Chris misschien wel slechter af zou zijn als hij ook zijn vader uit zijn leven zou verliezen. Dit zorgde voor een akelige bijsmaak bij elke keuze die ik maakte om het alcoholisme van je vader te onthullen. Die onvoorspelbaarheid maakt dat dit echt aanvoelt als een Life is Strange-avontuur.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat The Awesome Adventures of Captain Spirit perfect is, verre van zelfs. Mijn voornaamste klacht is dat het een héél korte game kan zijn. Je kunt als Captain Spirit wel het een en ander doen, maar dat kun je ook prima laten. In dat laatste geval ben je in een uurtje of anderhalf wel door het spel heen. In die tijd krijg je slechts weinig kans om écht een band op te bouwen met de personages. In mijn eerste playthrough heb ik één ontmoeting gehad met de persoon die Chris uit zijn verschrikkelijke situatie kon helpen, wat natuurlijk niet genoeg is om dingen als vertrouwen op te bouwen.

Tot slot is het einde een enorme cliffhanger, met slechts de mededeling dat we Chris ‘weer gaan zien’ in Life is Strange 2. Niet eens dat we het vervolg van de cliffhanger gaan zien, slechts dat Chris terugkeert in de volgende volwaardige game in de serie. Wat mij betreft wordt het verhaal van The Awesome Adventures of Captain Spirit voortgezet, want het einde is een behoorlijke cliffhanger.

Conclusie

Voor een gratis voorproefje van Life is Strange 2 is The Awesome Adventures of Captain Spirit redelijk geslaagd, maar het spel dient niet gezien te worden als volledige game, ondanks dat het wel zo werd aangekondigd. Doordat het spel zo kort is, wordt de band met de personages niet écht ontwikkeld, waardoor de potentie niet helemaal wordt waargemaakt.

Aan het einde van de episode wordt slechts gezegd dat we Chris “opnieuw gaan zien” in de volgende volwaardige game in het Life is Strange-universum, dus eigenlijk zet dit spel de persconferentie van Square op de E3 voort: The Awesome Adventures of Captain Spirit werd aangekondigd als een volledige game in het Life is Strange-universum, maar uiteindelijk is het een episode die eigenlijk een vervolg nodig heeft. De vraag is of Life is Strange 2 dit verhaal heel uitgebreid gaat voortzetten, maar alles is natuurlijk mogelijk…

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Life is Strange-sfeer
  • Onvoorspelbare keuzes
  • Duister en aandoenlijk tegelijk

Wat is NOT

  • Erg kort
  • Band met personages ontbreekt
  • Thematisch makkelijk

7.2

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren