Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo is terug van weggeweest! De Switch maakt furore bij zowel de fanatieke- als de casual-gamer en met games als Breath of the Wild en Super Mario Odyssey wordt de line-up ook alleen maar sterker. Een titel ontbrak echter nog aan dat spectrum van games en dat is natuurlijk Super Smash Bros. De samenkomst van helden van binnen en buiten het Nintendo-universum doet hartjes van legio fans sneller kloppen. Super Smash Bros Ultimate moet de ultieme versie van de game worden, met alle karakters die tot nu toe verschenen zijn in de franchise en een aantal nieuwkomers. Het lijkt nog maar heel even geleden dat we met de eerste twaalf karakters aan de slag mochten in de N64-versie.

Spetter Pieter Pater

Inmiddels is het roster uitgebreid tot meer dan zestig karakters, waarbij we tot nu toe twee nieuwe mogen verwachten. Niet dat we veel nieuwe vechters nodig hebben, want Super Smash Bros. Ultimate is een gigantische game aan het worden. Natuurlijk kozen wij in onze korte speelsessie tijdens de E3 voor de nieuwe karakters. Allereerst de Inklings onder de knoppen, de nieuwe helden van Nintendo, afkomstig uit de Splatoon-reeks. Het blijft mooi om te zien hoe ontwikkelaars Bandai Namco en Sora Ltd. precies weten hoe ze de speciale bewegingen uit de Splatoon-franchise in Super Smash toveren. Verf is koning als het gaat om de Inkling, want als je op verf loopt beweeg je sneller en soepeler. Ook dien je net als in Splatoon je verfspuit bij te vullen en als je een tegenstander onderspuit dan zal deze kwetsbaarder zijn voor klappen. De speciale beweging waarmee je een tweede Inkling onder de knoppen krijgt is enorm nuttig en spectaculair.

De andere nieuwe karakter in de game hadden we misschien wat minder verwacht en komt in de vorm van Ridley, de antagonist van de Metroid-serie. Dit karakter is zo groot, zo lomp en zo sterk dat veel mensen zullen denken dat hij een beetje te krachtig is voor de serie. Dit is niet helemaal waar, want vanwege zijn omvang is hij ook enorm gemakkelijk te raken. Zijn klappen dienen eventjes op te laden, waardoor je niet vanuit het niets om je heen kunt slaan. Persoonlijk wist ik wel wat tegenstanders uit de arena te slaan, maar dat gebeurde andersom natuurlijk ook en ik had niet het idee dat de balans zoek was. Een gevecht tussen Charizard en Ridley is natuurlijk hilarisch om te zien.

The Great Plateau

De nieuwe arena’s van dienst zijn de gebieden van Splatoon en The Great Plateau. Moray Towers (Splatoon) is recht uit de game gehaald en is een grote trap met veel verf op de grond. Deze arena is wat mij betreft erg gewoontjes. De mooiste nieuwe arena is zonder twijfel The Great Plateau, waarbij je Link voor het gemak ook kunt aankleden als de versie uit The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Inclusief bommen die van afstand zijn te ontploffen natuurlijk. Het level zelf zit ook goed in elkaar en is breekbaar. De toren kan afbreken, wat voor spectaculaire beelden zorgt. Ik kan niet wachten om vaker met deze map aan de slag te gaan, zeker vanwege mijn warme gevoelens richting de tientallen torens die ik in Breath of the Wild heb vrijgespeeld.

Qua gameplay krijgen we met Super Smash Bros. Ultimate het bekende recept, al zullen de fijnproevers natuurlijk verschillen ontdekken. De game is iets sneller gemaakt dan zijn voorganger, wat direct wennen is als je uren hebt geklokt in de Wii U-versie. Wat mij betreft is een hogere snelheid goed nieuws, want een Smash-game moet het juist hebben van zijn snelheid. Ook items laten zich iets minder gemakkelijk oppakken, je dient iets dichter bij het item te staan om deze op te pakken. Voor de rest krijgen we de Smash die we kennen en waar we van zijn gaan houden.

Voorlopige conclusie

Super Smash Bros. Ultimate lijkt inderdaad de ultieme versie van de game te worden. Alle karakters die ooit zijn verschenen in een Smash-game zullen terugkeren voor dit spektakel. De nieuwe karakters zijn verfrissend, waarbij vooral de bewegingen van de Inkling enorm trouw zijn aan haar basisgame Splatoon. Het is tof dat je zelfs je verf moet herladen en je mensen kunt verzwakken met het verf. Het Splatoon-level Moray Towers voelt wat generiek aan, maar des te toffer is The Great Plateau. Dit level is te vernietigen en brengt perfect het gevoel over van Breath of the Wild. Tel daarbij de Link in hetzelfde thema op, inclusief bommen op afstand en je hebt een heerlijke hommage aan de beste game van 2017.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren