Review: Far Cry 5

Wat ongemakkelijk kijk ik om me heen. De vrolijke snor van de sheriff verhult zijn emotie, maar ook hij zal inmiddels nog nooit ontdekte bruintinten in zijn boxershort hebben. Waar zijn we aan begonnen? Dit is toch gekkenwerk!? De US Marshal naast ons is echter meer dan overtuigd van zijn doel. Vanavond is blijkbaar het moment waarop we gaan ingrijpen. Waarop hij in elk geval wil ingrijpen. Die man is niet goed bij z’n hoofd! Nou ja, dan ontmoet hij straks in elk geval een gelijkgestemde. Ik zal me gedeisd houden, dan loopt het vast wel allemaal met een sisser af. Toch?

The Father

En zo beginnen we aan dit nieuwe Far Cry-avontuur, waarin je als groentje met de sheriff mee moet op een niet al te fijne missie. Na het tropische eiland met de doorgedraaide Vaas in Far Cry 3 en de actie in de besneeuwde bergen tegen Pagan Min gaan we deze keer naar het oer-Amerikaanse Montana. Om precies te zijn de regio Hope County. Hoop, hoe ironisch. Een prachtige omgeving vol met rivieren, heuvels, boerderijen, landbouw, broers en zussen die ook elkaars vaders en moeders kunnen zijn, vrij wapenbezit. Een typisch Noord-Amerikaanse staat. Hope County is echter ten prooi gevallen aan Joseph ‘The Father’ Seed en zijn volgelingen. Samen met hun cult houden ze de regio in hun greep en voorspellen ze een gezellig doemscenario. Als na een paar minuten de boel volledig escaleert, je mede-wetshandhavers gevangen worden genomen en je moet rennen om kogels te ontwijken, weet je dat weer een op en top Far Cry-verhaal van start is gegaan.

Montana steelt de show

Hierin schuilt meteen zowel de kracht als het gevaar van Far Cry 5, wat veel gamers al wel aan voelden komen. De grens tussen het spreekwoordelijke feest der herkenning en de beruchte herhaling van zetten is heel dun. Met andere woorden: is de inmiddels beproefde formule nog interessant en verrassend genoeg? Schuilt er nog genoeg nieuws onder de Amerikaanse zon?

Wat mij betreft wel, want de setting steelt volledig de show. Rural America. Hillbilly Country. Noem het zoals je wilt; feit blijft dat het vooral een geweldige en fraaie zandbak is om in los te gaan. Na wat gestructureerde missies om je te laten wennen aan de herkenbare gameplay – en om je gerust te stellen dat je niet keer op keer torens hoeft te beklimmen – is het vrijheid, blijheid. Je wordt iets minder aan het handje genomen dan voorheen en vooral via lokale bewoners en een ogenschijnlijk toevallige passant, krijg je de diverse missies in je schoenen geschoven.

Vliegtuigen en tractoren

Qua missies en ontwikkeling van het verhaal is het helaas wat meer een herhaling van zetten. Joseph Seed is op zich een heerlijke bad guy en het idee van een gelovige cult die schopt tegen de samenleving heeft potentie. De uitwerking met het bevrijden van outposts, het mobiliseren van het verzet en loslaten van wilde dieren op een groep tegenstanders kennen we inmiddels wel heel erg goed. Natuurlijk blijft het tof om met pijl en boog in alle stilte een zwaarbewapende outpost te veroveren. Ook de chaos die je kunt aanrichten, van vliegtuig tot lompe tractor, is heerlijk. Echter, aan alles zit een houdbaarheid.

Gelukkig zijn de zijmissies in Far Cry 5 een stuk boeiender dan de nevenactiviteiten van zijn voorgangers. Er valt iets meer te beleven en het haalt je uit de sleur van constant afrekenen met rondrijdende cult-leden in je zoektocht naar nieuwe verhalende missies. Daarnaast ben je iets minder bezig met het trage craft-mechanisme, waarmee je voorheen allerlei upgrades moest creëren. Het aangepaste systeem met perks en de manier waarop je upgradepunten verdient, bevalt een stuk beter.

Dierlijke compagnons

Ook is het tof dat je weer in co-op aan het knallen kunt. De grote funfactor van Far Cry 5 is immers om ongeremd los te gaan en dat is samen met iemand anders absoluut twice the fun. Wees wel gewaarschuwd, want alleen de host van een co-op sessie zal daadwerkelijke progressie boeken. Een grote domper dus als je verwacht dat je voortgang sowieso wordt opgeslagen. Het blijft echter leuk vermaak en een prima excuus om een vriend(in) te ondersteunen in alle chaos van Hope County.

Als singleplayer heb je echter ook nog een, inmiddels bekende, mogelijkheid tot samenwerking. Dankzij ‘Guns for Hire’ kan je leden van het verzet inhuren om samen met jou ten strijde te trekken. Met zo’n computergestuurde metgezel kan het een stuk makkelijker lijken om de familie Seed omver te werpen, maar in de praktijk zijn de meeste Guns for Hire een grote sta in de weg. Soms lopen ze je vrij letterlijk voor de voeten of houden ze zich niet bepaald aan het plan om stilletjes de diverse vijanden uit te schakelen. Een positieve uitzondering op de regel is er gelukkig ook: Boomer! Deze hond kom je redelijk snel tegen en als viervoeter for hire kan hij je helpen met het spotten van vijanden en uiteraard een flink potje van zich af bijten. Ook de andere dierlijke campagnons, zoals de lompe beer Cheeseburger en de stealthy poema Peaches, zijn een stuk leuker om samen mee te vechten dan de menselijke opties.

Arcade-style

Last but certainly not least is Far Cry Arcade aan de beurt. In feite de map editor van Far Cry 5, maar daarmee doen we eigenlijk deze enorm uitgebreide knutselhoek tekort. Far Cry Arcade geeft de creatievelingen onder ons volop bouwstenen in handen om hele gave werelden, missies en gameplay te realiseren. Niet alleen aspecten uit Far Cry zijn in te zetten. Ook onderdelen van andere Ubisoft-titels zoals Watch Dogs en Assassin’s Creed behoren tot het arsenaal. Er zijn vlak na de release al diverse leuke missies ontworpen, al blijft het nog wel de vraag hoeveel creatief potentieel daadwerkelijk benut gaat worden en in hoeverre we over een aantal weken of maanden nog de echte pareltjes kunnen ontdekken tussen alle content. Het beoordelen van gespeelde missies en het toevoegen aan favorieten helpt er in elk geval bij. Daarnaast is het sowieso fijn dat er weer een uitgebreide map editor aanwezig is, die voor nog wat meer speeluren kan gaan zorgen.

Conclusie

Far Cry 5 doet alles wat je er van zou verwachten en heeft daardoor duidelijk twee gezichten. Het feest der herkenning zorgt ervoor dat je zonder problemen snel de actie in zult duiken en heerlijk los kunt gaan in de prachtige zandbak van Hope County, Montana. De optimalisaties qua zijmissies, de dierlijke medestrijders en de aparte Far Cry Arcade-editor zorgen voor een fijne aanvulling op de bekende formule. Diep van binnen voel ik echter de schreeuw om echte vernieuwing. De koers die we sinds Far Cry 3 kennen is na ruim 5 jaar wel toe aan een hele nieuwe, frisse wind. De gameplay staat sterk en Joseph Seed vormt een leuke antagonist, maar laat dit een prima einde zijn van het huidige Far Cry-genre. Een uitstekend cijfer is nog op zijn plek, maar de absolute top is voorlopig uit zicht voor de franchise die mij – en menig gamer met mij- nauw aan het hart gaat.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Hope County
 • Montana
 • Boomer
 • Peaches en Cheeseburger
 • Leukere zijmissies
 • Far Cry Arcade

Wat is NOT

 • Voorspelbaar qua opzet
 • De andere Guns for Hire

8

 1.   
  Tom's avatar

  Fijne review, Michiel! Ik weet in ieder geval dat ik ‘m voorlopig links laat liggen. Snap de appeal, maar wacht liever op een zachter prijsje of een volledig frisse wind die door de franchise waait.

 2.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  ik vind dat laatste stuk zwaar overdreven gozer wees blij dat er nog zulke games gemaakt worden ik speel de franchise sinds het eerste deel en vind alle delen top

 3.   
  Tom's avatar

  Mening verschillen. Iets wat jij zwaar overdreven vindt, vindt Michiel dus weer belangrijker.

  Wees blij dat niet alle mensen precies hetzelfde denken. Anders zou de wereld ook maar saai zijn.

 4.   
  ChielB's avatar

  Ik heb me ook zeker met vrijwel alle delen goed vermaakt (Far Cry 2 deed me niet zo veel). Alleen is de formule sinds Far Cry 3 nu zo herkenbaar en minimaal gewijzigd, dat ik vooral hoop dat ze nog een keer het roer volledig om durven te gooien. Volgens mij is er nog heel veel mogelijk met het genre en dat is alleen maar positief. 8)

 5.   
  joep klinkenberg's avatar

  wel jammer dat ik geen frienden heb ik wil hem namelijk coop spelen…. iemand met xdoos die met mij wil spelen….. 😥 😥

 6.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  Tom schreef, "Mening verschillen. Iets wat jij zwaar overdreven vindt, vindt Michiel dus weer belangrijker.
  Wees blij dat niet alle mensen precies hetzelfde denken. Anders zou de wereld ook maar saai zijn."

  tom het was ook niet naar jou bedoelt
  maar ja ieder zn mening idd
  ik en vele andere gamers zullen het wel met mij eens zijn de far cry franchise is een unieke franchise die zal ik en velen andere met hart en ziel koesteren
  ja het is meer van het zelfde maar toch anders oke de map van far cry 3 is zelfde als far cry 4 alleen anders ingedeeld

  deze far cry geefd mij overigens beetje het gevoel van far cry 2

  wel is wel zo dat je dit keer voertuigen kan kopen dus wel weer iets nieuws

 7.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  ChielB schreef, "Ik heb me ook zeker met vrijwel alle delen goed vermaakt (Far Cry 2 deed me niet zo veel). Alleen is de formule sinds Far Cry 3 nu zo herkenbaar en minimaal gewijzigd, dat ik vooral hoop dat ze nog een keer het roer volledig om durven te gooien. Volgens mij is er nog heel veel mogelijk met het genre en dat is alleen maar positief. 8) "

  precies en far cry 2 was beetje langdradig maar de wapens heerlijk daar geniet ik toch altijd zo van bij far cry

 8.   
  MaTriXX's avatar

  Vermaak me prima met deze nieuwe Far Cry en van mij hoeft het ook nog niet op de schop, de kern van de gehele game staat nog steeds als een huis en ook al lijkt het veel op elkaar ik vermaak me met elk deel enorm.

 9.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  here the same MaTriXX

 10.   
  mattioza's avatar

  Het is natuurlijk een moeilijk verhaal. Denk dat het komt omdat Far Cry een game is dat om de 2 jaar uitkomt, dat mensen dit gevoel hebben. Hebben andere games met jaarlijkse/2 jaarlijkse release ook wel vaker. Is logisch dat games waar het (meer dan) 5 jaar wachten is op de opvolger, direct meer vernieuwender aanvoelt, de gameplay mag nog dezelfde zijn. Ubisoft heeft natuurlijk het geld en de mogelijkheden om jaarlijks verschillende grote games uit te brengen, en ze kunnen ook moeilijk 5 nieuwe IP’s per jaar produceren. Ze hebben er nu al enkele afgeleverd de laatste jaren. Maar de meeste fans van de Far cry serie zullen het niet erg vinden, dat de gameplay gelijkaardig is. (ik ook niet)

 11.   
  TheDonG's avatar

  Prima review. Ben aan het genieten van deze game