Far Cry 5 hands-on

Deze week mocht ik twee uur lang aan de slag met Far Cry 5. Een aanbod dat natuurlijk niet af te slaan is, zeker omdat de Amerikaanse setting van dit vijfde deel me enorm interesseert. Als groot fan van Far Cry 3 (minder van Far Cry 4 en Primal) toog ik richting Ubisoft om me onder te laten dompelen in het platteland van Hope County in Montana, waar een sekteleider de dienst uitmaakt. Deze Joseph Seed heeft een nederzetting overgenomen onder de naam Eden’s Gate, wat natuurlijk voor aanhangers van de sekte een utopisch gebied is. Tijd om orde op zaken te stellen, bepakt, bezakt en beladen met legio killer-wapens en moordmachines.

Sfeervol Montana

Heel veel facetten van de Far Cry-franchise staan inmiddels vast, waardoor je als speler al direct vertrouwd bent met de systemen achter de game. Het is vooral de setting die afwisseling biedt en zoals gezegd is het platteland van de V.S. voor mij een verademing. Het landschap glooit schitterend in de verte, met grote boerderijen en weilanden met daarop koeien, varkens en kippen. In de bossen leven beren en als je verder loopt stroomt een beekje die je doet verlangen naar een lange vakantie. Kleine dorpjes bevatten kerken en andere houten gebouwen en in het landschap zijn pakhuisjes, tractoren en windmolens te vinden. Uit de speakers van je truck spreekt de lokale radiozender je toe, uiteraard met boeren dialecten en countrymuziek. De setting en de omgeving is de grootste kracht en beste vernieuwing van Far Cry 5.

Niet langer dien je omgevingen te ontdekken door het beklimmen van torens en opdrachten krijg je door te spreken met legio mensen in de regio. Andere mensen zijn in te huren om met je mee te gaan, want het companion-systeem is terug van weggeweest. Je huurlingen helpen enorm! Ze schieten zelfstandig en weten zelf prima hoe ze mensen om moeten leggen. Overigens kun je ook dieren meenemen op pad en voor velen zal je trouwe hond een mooie keuze zijn.

Vrijheid blijheid

Een andere toevoeging is het gebruik van vliegtuigen. In een van de eerste missies in de game was het de bedoeling om een vliegtuig terug te stelen van een aantal sekteleden. Het gaat volgens een bekend Far Cry-proces, waarbij je zelf kunt kiezen hoe je de aanval inzet in het vijandelijke kamp. Het sluipend oplossen van dit soort situaties heeft altijd mijn voorkeur, waardoor ik dankbaar gebruik maakte van mijn pijl en boog en pistool met geluidsdemper. Het volledig sluipend uitspelen van een missie is behoorlijk uitdagend, want je wordt snel gezien of gehoord. De chaos die daarna ontstaat is de perfecte kans om het vliegtuig te stelen, zonder ook maar een moment te denken aan mijn companion. Eenmaal in de lucht zie je pas hoe heerlijk het is om in Amerika te zijn. Het besturen van een vliegtuig is zeer intuïtief en dat er ook een machinegeweer op gemonteerd is maakt het daarnaast zeer bevredigend. Overigens is het ook mogelijk om bommen te laten vallen en zo dood en verderf te zaaien.

De missies zijn tof en hebben een heerlijk Redneck-gehalte, maar een groot deel van de charme van Far Cry is natuurlijk de open wereld. Hoewel Montana geen druk bevolkte staat is, is Hope County wel bewoond met het raarste volk. Als je over de weg rijdt kom je meer dan eens tegenstanders tegen. Soms vervoeren ze belangrijke spullen in enorme Amerikaanse trucks en de andere keer bedreigen ze onschuldige burgers. Hoe jij daarop reageert is helemaal aan jou. Negeren kun je leren, maar schieten is genieten. Ook kom je de raarste dingen zomaar tegen. Stieren kunnen je aanvallen als je ze lastigvalt, maar ook verschillende boerderijen worden bevolkt door sekteleden. Zo kwam ik drie gasten tegen, die op iets aan het schieten waren. Er werd niet teruggeschoten en dus werd ik behoorlijk nieuwsgierig. Na het uitschakelen van de idioten bleek dat ze een onschuldige burger op een stok hadden genageld, om hem te gebruiken als schietschijf. Rare types. Een andere keer besloot ik een boerderij te verkennen, waarna een zeer vermakelijk puzzel me naar een ondergrondse schatplaats wist te leiden. Als de wereld van Far Cry 5 veel meer van dit soort puzzelmomenten bevat, dan belooft het een geweldige open wereld-ervaring te worden.

Voorlopige conclusie

Natuurlijk pakt Far Cry 5 bekende elementen uit de serie. Je kunt jagen op verschillende dieren om via de huiden steeds betere spullen te verkrijgen. Er is wederom een soort dictator aanwezig, maar ditmaal in de vorm van een sekteleider. Voor mij maakt dit de game enorm interessant, want Hope County, Montana laat precies het leven zien van het Amerikaanse platteland, zij het extremer. Dat je kunt vliegen maakt het enorme land een stuk toegankelijker, maar ook het varen in de rivieren tussen de bossen voelt heerlijk. Mijn zin in Far Cry 5 is enorm gestegen en ik kan niet wachten om Hope Country te bevrijden van Joseph Seed.

  1.   
    the ultimate gamer boss's avatar

    vet cool kicken gaaf awsome

  2.   
    Fiscus's avatar

    Nooit echt een Far Cry speler geweest, maar deze Far Cry ziet er veelbelovend uit door de setting. Ik ga hem zeker kopen.