Review: Elgato Stream Deck

Naarmate ons online bestaan alsmaar meer om razendsnel videomateriaal draait, groeit ook het aanbod in zogenaamde content creators en andere professionals op platformen als Twitch en YouTube. Niet alleen stijgt de vraag om vlotte oplevering — linea recta, als het even kan — maar ook de creativiteit van online producties staat hoger in het vaandel. Om (met name) streamers daar een handje bij te helpen, doet Elgato een poging die doelgroep te paaien met de Stream Deck. In concept slechts een simpel paneeltje met knopjes, maar daarachter schuilt een kunstzinnige of handige bakermat voor de veeleisende live-persoonlijkheid…

Nieuwgeboren niche

Wat de Stream Deck betreft, speelt Elgato wederom in op een bepaalde niche. Geen onbekend terrein voor de van origine Duitse fabrikant. Immers, de eerste reeks capture cards gold voor lange tijd evenals als ultiem luxeproduct voor fanatieke hobbyisten. Die tijd is overduidelijk voorbij. Vrijwel iedere dertienjarige aspirant-YouTuber heeft dezer dagen immers ervaring met dat kaliber opnamekaarten. Niet geheel verrassend ook, gezien een capture card al snel noodzakelijk is voor een productie rondom games. De Stream Deck echter, dat is een ander verhaal.

Creatief met knopjes?

In kwestie bespreken we hier een alleszins compact en plastic paneeltje, niet veel groter dan het numpad van je gemiddelde toetsenbord. Daarop prijken vijftien gitzwarte LCD-schermpjes, die stuk voor stuk in te drukken zijn. Een eerste nieuwsgierige druksessie leert al snel dat de knoppen zelf goed overwogen voelen. Een stevige laag transparant kunststof houdt de onderliggende pixels intact, terwijl de knoppen in hun geheel wel daadkrachtig meegeven en terugveren met elke aanslag.

Voor ultiem gemak en de perfecte plaatsing, is ook een eigen standaardje meegeleverd. Plastic, dat wel, maar het slaagt er zeker in het gebruik te versimpelen. Dichter op het toetsenbord heb je ‘m liever wat plat liggen, maar onder het beeldscherm of naast een mengpaneel voelt recht(er)opstaand als een beter alternatief. Alles uiteraard met rubberen pootjes, zodat het knoppendoosje nooit aan je zal ontglippen. Wel zo praktisch.

Meer over de vorm, verpakking en al diens inhoud is te zien in onze Stream Deck unboxing:

  • Toetsen: 15 programmeerbare LCD-knoppen
  • Software: Stream Deck software (voor 64-bit Windows 10 / macOS 10.11 of hoger)
  • Ondersteuning: o.a. OBS, XSplit, Game Capture, Twitch, Mixer, YouTube en Tipeeestream
  • Aansluiting: 150 centimeter USB 2.0-kabel
  • Afmetingen: 118 x 82 x 21 millimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht: circa 190 gram (exclusief kabel) + 62 gram kickstand
  • Accessoires: bijbehorende kickstand met 9 verschillende hoogtes
Maar goed, wat doen die knoppen precies? Zeer simpel; niet veel, zo out-of-the-box. In ieder geval niet totdat je als streamer zelf een nuttige toepassing bedenkt voor elke toets. En ik mag hopen dat een potentieel koper al wat nut voor legio toetsen in het achterhoofd heeft, want met een richtprijs à 149 euro is dit niet de zachtzinnigste uitbreiding van je set-up.

De mogelijkheden die de Stream Deck biedt, blijken wel uitgebreider dan aanvankelijk gedacht. Middels de officiële Stream Deck software is elke knop handmatig te voorzien van een functie en uiteraard bijbehorend icoon. Simpel, alles aan de hand van drag and drop. In een mum van tijd stouw je de vijftien toetsen vol met overzichtelijke Twitch-commando’s, vooraf opgestelde “Ik ga nu live”-tweets of unieke videobronnen voor je favoriete stream-software. Zij het die van Elgato zelf of de, vele malen breder gebruikte, alternatieven als OBS en XSplit. Voor iedere creatieve content creator wat wils.

Jij krijgt ondersteuning! En jij krijgt ondersteuning!

Sowieso stelt Elgato hier niet teleur als het gaat om specifieke ondersteuning voor platformen. Waar menig zelfbenoemd techneut nog zou beweren dat met een aantal macro-profielen op het toetsenbord ook veel van de functionaliteiten na te bootsen zijn, streeft de Stream Deck verder met breed ingestoken en gemakkelijke support richting alle gebruikers en hun eisen. Van Mixer tot TipeeeStream, en weer terug naar handige multimediatoetsen of zelf in te richten ‘folders’ onder de knoppen. Wie een beetje zijn best doet met de mogelijkheden, kan de Stream Deck aardig creatief uitdossen en breed inzetten.

Niet alleen tijdens het daadwerkelijk uitzenden van je game-sessie, maar ook buiten die producties om kan de Stream Deck bijzonder goed van pas komen. Zo creëerde ik zelf, naast een vast Twitch-profiel, ook een dag-tot-dag layout. Een waarbij de Stream Deck barst van de links naar nuttige websites, veelgebruikte programma’s (zoals Photoshop en Discord) en zelfs een foldertje vol favoriete games. Stuk voor stuk functies die weliswaar ook elders op je scherm of toetsenbord te vinden zijn, maar nu hebben ze een vast plekje daarbuiten: direct op het bureau, met een eigen duidelijk icoon bovendien.

Misschien zal dat laatste niet iedereen evenveel kunnen bekoren. Het lijkt me sterk, al helemaal voor de prijs. En dat onderstreept het wederom: de functionaliteiten van de Stream Deck zijn vooral sterke toerijkingen aan de content creator, maar daaromheen blijft het een prijzig nicheproduct. In mijn geval groeide Elgato’s paneeltje vlot uit tot een welkome toevoeging van mijn complete set-up, die met name Twitch-activiteiten enorm wist te versimpelen. Maar daarnaast? Daarnaast is het vooral een blokje pure luxe, iets waarmee je wellicht — juist als streamer — ook zeker mee gezien wilt worden. Het is doelgericht en duur, maar tegelijkertijd zeker rijk aan goede toespitsing tot de streamer.

Elgato give moar meme pls

Een enkel gemis onder de functionaliteiten blijkt echter wel aanwezig. Aan de hand van wat gepriegel met OBS of XSplit is het namelijk mogelijk om allerlei overdreven meme-materiaal in je live-productie te proppen, maar niet veel gemakkelijker dan dat ook kan zónder de Stream Deck. En dat is wat apart, gezien het klaarblijkelijk de boventoon draagt in Elgato’s eigen promotionele trailer van de Stream Deck. Gortdroge internetgrappen vliegen je om de oren, maar daarvan vind je weinig terug in het uiteindelijke product.


Geen vooraf gecureerde Deal With It-bril, nergens een John Cena-knop te bekennen. Wat dat betreft, levert de Stream Deck daar voorlopig géén extra toegankelijkheid, ongeacht wat het reclamespotje je wil doen geloven.

Maar goed, daarin is het vooral de ondersteuning van Elgato zelf die de Stream Deck naderhand nog naar een hoger niveau moet tillen. De hardware is daar; met de software kan dit blokje overduidelijk nog veel meer gaan betekenen. Althans, die houding lijkt Elgato in ieder geval richting de buitenwereld aan te houden.

Zo rolde Elgato in nog geen week ook ondersteuning voor de verdubbelde lengte van tweets uit, meer mogelijkheden voor uitzendingen op Mixer en daarnaast een publiekelijk vraagstuk naar wat streamers nog meer zouden willen zien. Lijkt me duidelijk, Elgato: kom maar door met dat beloofde soundboard en een onsje van uw droogste memes, alstublieft.

Conclusie

Met een richtprijs à 149 euro misschien ietwat duur, maar wel doelgericht. Wie écht door het leven wil gaan als een veeleisende content creator annex Twitch-beroemdheid, doet er goed aan een Elgato Stream Deck toe te voegen aan de set-up. Het knoppendoosje is daarmee wellicht een opmerkelijk nicheproduct, maar Elgato slaagt wel degelijk in zich toespitsen op precies die doelgroep. Livestreams en andere game-producties worden aanzienlijk versimpeld, terwijl dag-tot-dag gebruik ook prima mogelijk is.

Elgato’s eigen software ontbreekt misschien (nog) aan een handvol praktische functionaliteiten, maar daarbuiten is de Stream Deck nu al bijzonder toegankelijk en breed inzetbaar. Na een aantal avonden live te zijn geweest met dit doosje, zal de Stream Deck in ieder geval niet snel meer van mijn bureau verwijderd worden. Al is het — naast al diens nuttigheden — ergens ook maar om gasten te laten denken dat ik beroemd ben op Twitch

  1.   
    Een kanaal's avatar

    ik: ziet er goed ik uit misschien koop ik het wel.
    Tom: het is 150 euro.
    mijn portomonee: ….

  2.   
    Tom's avatar

    Ja, de prijs zit natuurlijk niet bepaald mee. Niet gek ook, gezien het nogal een nieuw soort product is. Grote kans dat, mocht dit een beetje aanslaan, andere partijen (ongeveer) hetzelfde proberen te doen. En dan hopelijk tegen een lager tarief of net iets anders ingestoken.

    Hetzelfde gebeurde immers ook ooit met de gehele capture card-markt, wie weet is dit de volgende grote stap voor content creators in het algemeen?

    Maar goed, leuk om te zien dat Elgato de laatste jaren überhaupt iets nieuws probeert. Die jongens hebben jarenlang geteerd op verouderde opnamekaarten en een overdreven duur groen scherm. Wat dit betreft lijken ze er weer een beetje bovenop te komen qua nieuwe producten en meer toespitsing op de streamer.

  3.   
    Linkje's avatar

    Zit er leuk uit. Zelf zou ik het niet kopen. Kan beter 150 euro ergens anders in stoppen.

  4.   
    mheiden21's avatar

    Vind het wel een leuke gimmick van Elgato, ben benieuwd of andere partijen ook een idem apparaat gaan uitbrengen. *kijkt naar AVerMedia*