OMEN 15-CE054ND

Mochten we eerder dit jaar nog uitgebreid aan de slag met de excentrieke Omen X, is het nu tijd voor een iets subtieler product uit HP’s hoogsteigen gaming-catalogus. De nieuwe reeks Omen 15-CE0XX notebooks bestaat uit opvallend compacte systemen, die ondanks hun strakke uiterlijk wel aardig wat kracht huizen. Het mag wat kosten, maar dan kun je als gamer wel mooi uit de voeten met een bijzonder draagbaar powerhouse. Wij namen de Omen 15-CE054ND mee op proefreis, natuurlijk voor een vers staaltje mobiel koopadvies…

Tabee, lompe standaard!

Driewerf hoezee! Het era van lompe en logge ‘gaming notebooks’ is voorbij. Nu meer en meer hardware-fabrikanten alsmaar kundiger worden in hun technische ambacht, lijkt het voor velen gedaan met dikke bakbeesten om heen en weer te slepen. Natuurlijk, ultieme krachtpatsers als de recent behandelde MSI GT75VR Titan SLI hebben nog altijd een eigen anabolencharme, maar ze leveren in op draagbaarheid en gemak. Enter de nieuwe lijn Omen-laptops van HP, die dat onbeholpen idee in de ban mieteren. Prestaties staan nog steeds hoog in het vaandel, zij het nu voorzien van iets meer subtiele finesse. Een welkome verandering op de markt die ooit gedomineerd werd door onpraktische en zware baksteenmachines.

HP was sowieso nooit vies van een wat dunnere en gestroomlijnde laptop, maar de nieuwe reeks Omen-systemen krijgt daarbij een goede duw in de rug van chipleverancier NVIDIA. Diens recent onthulde Max-Q technologie stelt computerfabrikanten in staat om high-end notebooks significant te verkleinen, alsmede grote sprongen te maken op verbeterd rendement en warmteopbouw. Betere performance dus, maar vooral kundiger in elkaar gezet.

Alleen die nieuwigheid belooft al veel, maar daar blijft het niet bij. Mocht dat kaliber vooruitstrevende technologie niet overtuigen, dan moet de Omen CE054ND je wel wegblazen met diens richtprijs en/of de componenten die je daarvoor terugkrijgt. Met het adviestarief van zeker 1.999,00 euro is dit draagbare paradepaardje absoluut geen kattenpis. Een kundige en compacte krachtpatser in huis halen, dat kost je blijkbaar een flinke duit. Zet uw portemonnee maar schrap…

  • Besturingsprogramma: Windows 10 Home (64 bit)
  • Chipset: Intel HM175
  • Processor: Intel i7-7700HQ op 2.8 GHz (Turbo Boost tot 3.8 Ghz)
  • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB GDDR5) met Max-Q Design
  • Werkgeheugen: 16 GB DDR4-2400 SDRAM (2 x 8 GB)
  • SSD: 500 GB M.2 SSD (NVMe PCIe)
  • HDD: 1000 GB 7200-RPM SATA
  • Beeldscherm: Non-glare 15,6″ Full HD (1920×1080) IPS-paneel op 120 Hertz (G-Sync)
  • Webcam: HP Wide Vision HD-camera, twee digitale microfoons
  • Toetsenbord: Full-size ‘Dragon Red’ backlit-toetsenbord (26-key rollover)
  • Ingebouwde audio: 2 x Bang & Olufsen luidspreker
  • Audio jacks: 1 x hoofdtelefoon/microfoon combo + 1 x microfooningang
  • Netwerkinterface: RJ-45 poort, Intel 802.11b/g/n/ac (2 x 2) Wi-Fi en Bluetooth 4.2
  • USB-poorten: 3 x USB 3.1 Gen 1, 1 x Thunderbolt 3 USB-C
  • Overige interfaces: Mini-DisplayPort, HDMI, multi-formaat SD-kaartlezer
  • Optische drive: niet aanwezig
  • Accu: 4-cels, 70 Whr lithium-ion
  • Voeding: 200 Watt netvoedingsadapter
  • Afmeting: 38,85 x 27,55 x 2,48 centimeter (breedte x diepte x hoogte)
  • Gewicht: 2,62 kilogram (zonder voedingsblok en -kabels)

Compact krachtpatsen

En in werkelijk gebruik weet de Omen 15-CE054ND dan ook zeker te overtuigen van een zekere finesse. Niet alleen voelt het fysieke geheel verzorgd aan — waarvan gezandstraald aluminium en koolstofvezelaccenten akte zijn —, het apparaat stelt je nog altijd in staat om een stevig staaltje spellen te pompen. Hardware-technisch valt er dan immers ook weinig te klagen.

Op veel fronten weet HP hoge ogen te gooien met de hier ingebouwde componenten, zonder daarbij in te leveren op het gebruiksgemak. Zij het de forse M.2 SSD-opslag, een kristalhelder 120 Hertz IPS-beeldscherm of een uitstekende i7-7700HQ processor; het past allemaal in het totaalpakketje van nog geen drie kilogram. Amper tweeënhalve centimeter dik, bovendien. En ja, echt heet of luid wordt dat compacte systeempje ook zelden. Een ongebruikelijke (doch welkome) vertoning in de wereld van game-laptops, die meer dan eens veranderen in ronkende straalmotoren bij zwaarder gebruik.

Enige concessies vereist

Tegelijkertijd lijken niet alle componenten even goed op elkaar afgesteld te zijn. De rendementsrijke GeForce GTX 1060-videokaart komt zo prima uit de voeten in legio verschillende games en benchmarks, maar lijkt bijtijds weinig aansluiting te vinden op het eerdergenoemde 120 frames-per-seconde beeldscherm. Voorzien van G-Sync en het bejubelde Max-Q ontwerp of niet; een mobiele GTX 1060 gaat het nog altijd lastig hebben om high-end games stabiel boven de gulden standaard van 60 Hertz te houden. En dat voelt dan toch weer scheef wanneer je die adviesprijs van bijna tweeduizend euro in het achterhoofd hebt.

In dat specifieke licht gaf de CE054ND mij een milde déjà vu met MSI’s GS60 6QE. Eveneens een dunne laptop, uitgerust met een vooruitstrevend scherm. Dat terwijl de prestaties kantje boord in staat zijn om daadwerkelijke games erop af te spelen. Toegegeven, wie zijn games tactvol uitzoekt en grafisch wat speling heeft, kan nog altijd op 120 Hertz genieten van het Omen notebook, maar in veel gevallen zijn concessies wel aan de orde van de dag. En dat is jammerlijk, vooral wanneer je bedenkt dat het hier om twee maandsalarissen gaat.

Hetzelfde geldt voor andere, kleinere misstanden aan het geheel. Het verdwijnen van een optische drive zal niet iedereen aanstaan, alsmede de ietwat misplaatste luidsprekers. Volledig volgens HP-credo betreft het hier Bang & Olufsen speakers, al weten die door hun plaatsing onderop (en het dunne ontwerp) niet bepaald overweldigend helder te klinken. Absoluut geen doodzondes uiteraard; een beetje gamer heeft inmiddels wel een digitaal alternatief voor fysieke games gevonden, alsmede een prettige headset om langer mee te kunnen luisteren en communiceren.

Wat additionele charme

Begrijp me niet verkeerd; ondanks een handvol minieme obstakels, is en blijft de Omen 15-CE054ND een bijzonder prettig staaltje notebook. Het is voorzien van vrijwel alle gemakken die de gamer waardeert, maar houdt zichzelf nog relatief ingetogen. Het ongetrainde oog ziet een mysterieus zwart laptopje, terwijl de gebruiker onderweg ongegeneerd kan genieten van games als Gears of War 4 of nota bene Overwatch op een dikke 120 frames per seconde. En dat allemaal in relatieve stilte, zonder je schoot dicht te schroeien met pure hitte. Zonder meer een kundige prestatie van HP op het hardware-vlak.

Een andere — grotendeels unieke — toerijking richting de gamer vinden we in het zogenaamde ‘Omen Command Center’, die met één druk op de Omen-knop te lanceren is. Dit soort systeemapplicaties zijn ons zeker niet onbekend, ware het niet dat HP er nog een paar extra functionaliteiten bovenop gooit. Naast het bijhouden van CPU- en GPU-temperaturen en -belasting, vinden we hier ook een zogenaamde ‘Dual Force’ netwerkmodus. Deze schakelt zowel de draadloze netwerkadapter als de bekabelde verbinding in, waarbij data dynamisch op het ene of andere spoor gestuurd wordt. Je online gameplay wordt door de betrouwbare kabel gepompt, terwijl achterliggende software-updates of je favoriete Twitch-stream via Wi-Fi wordt binnengehaald.

De Dual Force functionaliteit is ingenieus bedacht, maar vormt bovenal een goede focus op de gamer in het specifiek. En ten tweede: hoe is dit inmiddels niet gewoon de standaard voor alle zelfbenoemde gaming laptops? Het voelt als de volgende logische stap vooruit voor netwerkprioritering in het algemeen. Make it happen.

Conclusie

Met de nieuwe lijn Omen 15-laptops lijkt HP een voorvechter van een nieuw kaliber high-end notebooks te worden. Forse prestaties zijn één, maar dat allemaal in een compact en rendementsrijk omhulsel proppen? Dat is een tweede. De Omen 15-CE054ND flikt precies dat, en vormt meteen het ultieme paradepaardje binnen die nieuwgewonnen catalogus. Van razendsnelle SSD-technologie tot de stilste en kilste mobiele videokaart, in combinatie met niets minder dan een 120 Hertz IPS-paneel; alles past netjes in dit subtiele pakketje, zonder ooit in te hoeven leveren op gebruiksgemak of gewicht. En dat is een technische kunde van jewelste.

Tegelijkertijd kent de CE054ND een handvol kleine minpuntjes, waarvan gelukkig geen enkele onoverkoombaar. De ietwat ongemakkelijk geplaatste luidsprekertjes en het soms toch af laten weten van de videokaart ten opzichte van die torenhoge framerate, dat moeten we maar even voor lief nemen. In ruil voor een paar (audio)visuele concessies, kun je als gamer bijzonder lekker uit de voeten met een notebook als deze. De adviesprijs is en blijft fors, maar daartegenover staat wel een bijzonder compacte krachtpatser die menig gamer zal weten te charmeren.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren