Omen X by HP

Hoogwaardige game-computers. De een spendeert wekenlang aan research, budgetvriendelijke aankopen en zorgvuldige assemblage, de ander pakt het liever gemakzuchtiger aan. Voor die laatste groep gamers komt hardware-fabrikant Hewlett-Packard (‘HP’, voor vrienden) nu met de Omen X. Een kant-en-klare krachtpatser. Bizarre prestaties en een uniek design, maar ook tegen een topsegment prijskaartje. Hoe presteert dit bakbeest en voor wie is het nu precies in de wiegen gelegd? Let me eleborate, Mr. Bond…

Voor de excentrieke gamer?

Om maar met de deur in huis te vallen: de Omen X van HP is bij lange na niet een product dat iedere gamer tot overwegen verleidt. In tegendeel juist. Dit excentrieke systeem is in al zijn uitingen juist voor de excentriekeling weggelegd. De richtprijs van zeker 2.999 euro (voor dit specifieke Omen X 900-143nd model dan) verklapt dat al grotendeels, maar daarnaast is ook het gehele ontwerp een uitstekend voorbeeld daarvan. In tegenstelling tot de reguliere computertoren is deze kubus-pc een ongekend apart, kubusvormig aangezicht. Iets wat een eigen, ongebruikelijk plekje verdient.

 • Besturingsprogramma: Windows 10 Home (64 bit)
 • Chipset: Intel Z170
 • Processor: Intel i7-7700K op 4.2 GHz (Turbo Clock tot 4,5 GHz)
 • CPU-koeling: custom Omen vloeistofkoeling
 • Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1080 (8 GB GDDR5X)
 • Werkgeheugen: 16 GB DDR4-2133 SDRAM (2 x 8 GB)
 • SSD: 256 GB PCI-e M.2
 • HDD: Seagate 2 TB op 7200 RPM (tot vier schijven hot-swappable)
 • Optische drive: DVD-writer
 • Voeding: 1300 Watt PSU
 • Netwerkinterface: Gigabit Ethernet LAN
 • Draadloos netwerk: 802.1a/b/g/n/ac (2 x 2) en Bluetooth 4.2 combo
 • Verlichting: volledige RGB over 9 lichtzones
 • Afmeting: 50,42 x 40,6 x 51,53 centimeter (breedte x diepte x hoogte)
 • Gewicht: 28,2 kilogram

Lompe krachtkubus

De blokvormige krachtpatser is ruim een halve meter hoog en breed, en weegt bovendien een goede 28,2 kilogram, schoon aan de haak. En dat klinkt misschien enorm ruig, maar het creëert voor de gemiddelde gamer al snel een aantal heikele kwesties. De plaatsing vooral, zo bleek. Zelfs op een ruim gaming desk is het bijzonder pittig om de krachtkubus een mooi plekje te gunnen. Zo werd ik noodgedwongen een extra IKEA-salontafel erbij te pakken om werkruimte te besparen. Voor de meesten natuurlijk een obstakel waar ze niet van gediend zijn, maar daar heeft de onheilspellende Omen X natuurlijk lak aan. Of LACK, om toch even in de Zweedse meubelsferen te blijven.

Met dit uitbundige design laat de Omen X duidelijk doorschemeren voor wie dit kaliber pc’s echt bedoeld is. De welbedeelde power user van zijn of haar computer, die bovendien aan ruimte geen gebrek heeft. En toegegeven, mocht je toevallig een ultiem luxe virtual reality-kamer in willen richten, dan zou HP’s nieuwe bakbeest daarin zeker niet misstaan. Als het immers aankomt op de prestaties, dan staat de Omen X zijn mannetje…

Voor die topsegment prijs kun je immers ook rekenen op top-of-the-line hardware, en de Omen X voorziet precies dat. Pijlers zijn de watergekoelde i7-7700K processor, NVIDIA’s eigen GeForce GTX 1080-videokaart (8 GB GDDR5X gereserveerd) en een nette PCI-e M.2 SSD van 256 GB, om maar eens even iets te noemen. Specificaties waar menig pc-gamer van droomt, en ik snap nu ook waarom.

Benchmark basher

Tijdens de testsessies met de Omen X bleek het vooral mijn eigen randapparatuur die de bottleneck vormde. Vrijwel elk recent spel draait met gemak in ultrahoge grafische instellingen op 1080p-resolutie, met een verversingssnelheid van 60 frames per seconde. Lees: het uiterste wat mijn aangesloten monitor kan behappen. Van Gears of War 4 tot Titanfall 2, de Omen X hoeft er amper voor te zweten. Letterlijk, aangezien het systeem zelden CPU- of GPU-temperaturen boven de 40 graden Celsius aantikte. Daarmee blijkt dat dit vehikel pas echt tot zijn recht komt als het eenmaal aangesloten is op een 4K-monitor of beeldschermen die presteren op 140Hz of hoger. Afhankelijk van de game en instellingen natuurlijk, maar de bottom line is duidelijk: dit is écht een krachtkubus.

Ook de gedraaide Firestrike Benchmark was daar blijk van. Met een geverifieerde Firestrike score van 15.663 presteert de Omen X in het regelrechte topsegment van game-computers wereldwijd. Om het even in perspectief te brengen: dat is beter dan 91 procent van alle recente systemen die de Firestrike-demo gedraaid hebben. Of je al die power continu gaat gebruiken is een tweede, maar met de Omen X heb je duidelijk wat bragging rights om mee te nemen naar het internet.

Ingenieus met licht?

Tof is ook dat de status van de Omen X ten alle tijden direct af te lezen is aan het design. De verlichte ruit (de ‘X’ in Omen X) is namelijk zo in te stellen dat deze een op kleuren gebaseerd stukje data over kan brengen. Persoonlijk ben ik geen groot liefhebber van te veel LED-verlichting op een pc, maar HP pakt dit innovatief aan. Door de vier losse ruiten af te stellen op respectievelijk de belading en temperatuur van de CPU en GPU, kun je gemakkelijk de stand van zaken van de componenten monitoren, zonder ooit uit je game te hoeven Alt-Tabben.

Wellicht voelt dit voor sommigen alsnog als een gimmick, maar het is er eentje die mij persoonlijk wist te charmeren. Vooral tijdens hectische en grafische zware livestreams of opnamesessies kan dit een verademing zijn, zo bleek in mijn geval.

Van alle gemakken voorzien

Naast interne krachtpatserij en ingenieus gebruik van LED-verlichting is de Omen X voorzien van alle gemakken. Talloze video- en mediapoorten zijn aanwezig op de body, en intern vinden we bovendien vlotte WiFi-antennes en Bluetooth-kaarten. Om de Omen X ook toe te spitsen als een heus werkstation, zijn er zelfs vier hot-swappable HDD-sleuven geïntegreerd. Jawel, volledige SATA HDD’s zijn in een handomdraai in of uit te schuiven. Lang niet een vereiste voor iedereen, maar voor de videobewerker met talloze terabytes aan beeldmateriaal een tegemoetkoming pur sang.

Sowieso is het prettig om te zien dat HP, ondanks het unieke ontwerp, toch ruimte overlaat om te sleutelen aan de Omen X. Nu verwacht ik niet dat de doelgroep van dit extravagante product dat snel zal doen, maar de mogelijkheid is er. Middels een enkel schroefje is het zijpaneel vrij te geven, waarna de componenten zich blootstellen. Extra RAM-geheugen bijprikken, een tweede videokaart installeren of een interne capture card aansluiten; de Omen X biedt ruimte. Juist waar andere custom builds vooral restricties nalaten, lijkt HP’s paradepaard met de 1300 Watt voeding voorbereid op je wildste toekomst.

Conclusie

Je kunt er niet omheen. Letterlijk. Het is en blijft immers een groot ding. De Omen X excelleert echter op vlakken die menig gamer stikjaloers zal maken. Uiteraard staat daar een fikse richtprijs van 2.999 euro tegenover, maar dan heb je ook wat. Een uniek, ongekend design, hardware-technische specificaties van de hoogste plank en het gemak en de ruimte om ermee te doen wat je maar kunt bedenken. Snoeihard VR-gamen, werken of verder sleutelen; de Omen X doet het in ijskoude stijl.

Natuurlijk bouwt de bedreven en zelfbenoemde computertechneut zijn eigen systeem voor diezelfde prijs, maar dat is dan ook absoluut niet de doelgroep van HP’s Omen X. Dit is voor de power user die in één klap gebakken wil zitten. Iemand met de fysieke en financiële ruimte om dit bakbeest een mooi plekje te geven. Zelf beeld ik me die persoon als een soort Bond-schurk in, wonend in een geheime vulkaanbasis, werkend aan wereldoverheersing op een eikenhouten tafel van acht meter breed. Zo excentriek, onheilspellend en bedeeld als de Omen X zelf voelt. Maar goed: wie ben ik om te oordelen. Mocht jij precies die bad guy zijn en een nieuwe supercomputer op het oog hebben, dan begrijp ik volledig waarom deze krachtkubus hoog op je lijst staat.

But before you die, Mr. Bond, let’s play a game…
 1.   
  JaslanNL's avatar

  Optische schijf: DVD-witter

  Voor al uw vieze schijfjes, nu de DVD witter! in een handomdraai zijn al uw schijfjes weer pico bello voorzien van een strak wit laagje!

  Maar zonder gein. Het is een lomp maar mooi beest. Zoals meerdere mensen al gezegd hebben zou ik ook zelf eerder een PC in elkaar flansen, maar als je het geld en de ruimte hebt is dit zeker een mooie rots om thuis te hebben staan. Prima specs en ook nog aanpasbaar, dat is meer dan menig concurrentie bied. In dat opzicht een verrassing van HP. Ik heb een paar jaar geleden op de reparatiebalie veel HP’s voorbij zien komen (vooral business modellen, dat dan weer wel) en die zaten toch vaak zo in elkaar dat er weinig tot niks aan te veranderen viel, ’t zelfde geld voor Dell.

  Bij de titel schiet nog wel steeds ’t nummer van The Prodigy binnen. Best een prima combi voor een reclame met deze PC. It’s an Omen!

 2.   
  Tom's avatar

  Haha, woeps. Ik heb het even verbeterd. Dank voor de oplettendheid!

  En ja, ook wij hebben op GamersNET HQ vaak genoeg last gehad van het Prodigy-syndroom. Noemt iemand die pc, dan moet een andere redacteur wel opvolgen met dat synthesizer-deuntje van het refrein.

 3.   
  3333/3333's avatar

  Wil niet miereneuken maar het is nog steeds niet goed. Het is een optische drive die optische schijven kan lezen.

 4.   
  Tom's avatar

  Bij dezen. Anders nog iets?

 5.   
  HWSHHZ's avatar

  Nu ik zo naar de specs zit te kijken valt het me wel op dat er geen 270 maar 170 mobo in zit. Niet dat dat verder veel uit maakt, maar voor zo’n prijs had dat best gekund denk ik…

 6.   
  PaNNa's avatar

  Hoewel ik geen fan ben van pre-builds vind ik dit wel een interessant ding.

 7.   
  Puddingboom's avatar

  Ik had nog wat meer afbeeldingen oggezocht voor de schaal… Lomp en log is dan nog zacht uitgedrukt haha 😛 .

  In mijn ogen wel altijd goed dat er zulke “creatieve” pre-builds op de markt komen. De prijzen zijn altijd wel aan de zeer hoge kant, vraag me dan toch af of de doelgroep waarop de Omen X gericht is wel bestaat/groot genoeg is. Mooie review weer heren
  8)

 8.   
  Kroelbeertje's avatar

  Leuk dat HP dit doet en er tonnen marketing op gooit maar geen een (normale) consument kan dit betalen!