Mario + Rabbids Kingdom Battle

Langzaam maar zeker begint de collectie Switch-games groter te worden. In de nabije toekomst kunnen we nog toptitels als Super Mario Odyssey en Skyrim verwachten en om maar met de deur in huis te vallen past Mario + Rabbids Kingdom Battle ook in het rijtje toptitels. De unholy alliance tussen de Rabbids van Ubisoft en de iconische personages van Nintendo komt leuk uit de verf in deze strategiegame.

Het fuseren van twee werelden

Om de samenwerking tussen de Rabbids en Mario te rechtvaardigen moet er natuurlijk wel een leuk verhaal aan vast zitten. De toevallige ontmoeting begint bij een wetenschapper op planeet Aarde die toevallig genoeg ook fan is van Nintendo. Zij en haar robotassistent zijn al tijden bezig met een apparaat, die twee willekeurige voorwerpen met elkaar kan fuseren voor redelijk vage redenen. De fusiebril werkt alleen niet naar behoren en heeft de neiging om zomaar aan te gaan. En natuurlijk net op zo’n moment verschijnen ineens de Rabbids op het toneel met hun dimensiereizende wasmachine.

Aangezien de ADHD-konijnen nogal roekeloos kunnen zijn gebeurt er een catastrofaal ongeluk waarin ze worden gefuseerd met een Mario-poster. In de hilarische introscene wordt het Mushroom Kingdom volledig overrompeld door de veelal slechte Rabbids. Er zijn slechts een paar konijnen die wel het goede voorhebben met de wereld van Mario en zijn vrienden. Dubbelgangers van Mario, Luigi, Peach en Yoshi zijn vastberaden om Mushroom Kingdom weer te herstellen, al gaat dat niet zonder slag of stoot.

Tactisch behoorlijk uitgebreid

Mario + Rabbids Kingdom Battle draait vooral om strategische gevechten tussen de slechte Rabbids en Mario met zijn bizarre team. En laat het uiterlijk van de game je niet misleiden, want ondanks de wat kinderachtige stijl en humor, heeft de game behoorlijk wat diepgang. Met een team van drie die je zelf kan samenstellen is het de bedoeling om een bepaald doel te bereiken. Meestal houdt dit in dat je alle vijanden moet uitschakelen, maar soms is het ook een kwestie van zo snel mogelijk een bepaald punt op de map bereiken.


Jouw team en die van de vijand mogen om de beurt spelen met alle personages op het veld. Met elk personage kan je dan drie dingen doen; verplaatsen, schieten en een speciale kracht gebruiken. Elk personage heeft zo zijn voor- en nadelen. Rabbid Luigi heeft bijvoorbeeld enorm veel levenspunten, maar doet relatief weinig schade met een schot. De ‘normale’ Luigi heeft daarentegen weinig leven, maar met zijn sniperstofzuiger (het bestaat) heeft hij veel meer bereik en doet veel meer schade.

Ook de speciale krachten zorgen ervoor dat je toch gaat spelen met de samenstelling van je team, voordat je een gevecht induikt. Ben je nog een beetje kreupel van het vorige gevecht, dan kan Rabbid Peach bijvoorbeeld met haar charme iedereen weer genezen. Kom je in een gevecht met een groot aantal vijanden, dan is het misschien handiger om iemand mee te nemen die meerdere vijanden tegelijk kan aanvallen. Of misschien iemand die veel klappen kan vangen. De keuze is reuze.

Maak de perfecte strijder

De meeste skills die de personages hebben zijn allemaal vrij te spelen in een skill tree. Ieder personage heeft een eigen tree en skillpoints zijn te verdienen door het winnen van gevechten of vinden van bepaalde schatkisten tussen de gevechten door. De in totaal acht personages zijn dan helemaal samen te stellen zoals jij dat wilt, zodat je uiteindelijk de perfecte balans hebt om iedereen met gemak te verslaan.

Naast skills zijn ook de wapens te upgraden. Met de munten die je tijdens het lopen of met het winnen van een gevecht verdient, kan je nieuwe wapens kopen. Deze zijn vaak veel sterker dan het wapen waar je mee begint en hebben meestal een side effect. Zo schieten sommige wapens honing af om de vijand vast te zetten of enorm sterke kogels die de slechte Rabbids van de map af kunnen schieten. Er komt wel een beetje geluk bij kijken, want deze effecten komen niet altijd tot uiting. Naast tactiek heeft geluk ook een kleine factor om succesvol een gevecht af te sluiten.

Hilarische en prachtige wereld

De combinatie drukke konijnen en iconische helden komt heel goed uit de verf in Mario + Rabbids Kingdom Battle en dit valt ook terug gezien in de spelwereld. De extreem felle kleuren spatten van je scherm en er gebeurt heel veel om je heen. De konijnen zijn overal in de wereld verstopt en non-stop aan het ouwehoeren, wat zorgt voor hilarische situaties. Het is gewoon een feestje om tussen de gevechten door van de spelwereld te genieten. De klassieke Mushroom Kingdom in combinatie met bizarre willekeurige voorwerpen komt enorm goed uit de verf.

Ook de cutscenes zitten vol met humor. Vooral de scene waarin Rabbid Peach de echte prinses tegenkomt, werkt goed op de lachspieren. Het enige wat af en toe op de zenuwen kan werken is dat er veel wordt teruggevallen op dezelfde grappen. Dat Rabbid Peach op willekeurige momenten een selfie maakt met haar telefoon is op zich wel grappig, maar dit wordt zodanig veel herhaald dat het een beetje vervelend begint te worden.

Conclusie

Buiten de bovenstaande “klacht” zijn er maar weinig elementen in Mario + Rabbids Kingdom Battle die niet goed zijn. De gameplay is ontzettend uitgebreid, maar niet te moeilijk waardoor je makkelijk in de game kan stappen. Een ander voordeel is dat de gevechten niet te lang duren. Met de mobiliteit van de Switch is het lekker om even een paar gevechten te doen terwijl je bijvoorbeeld in de trein zit. Even je console aanzetten en gaan met die banaan. Nintendo heeft een ontzettend grote stap in de goede richting gedaan door haar belangrijkste franchise een beetje los te laten. De samenwerking met Ubisoft is ontzettend geslaagd en ik zie graag dat de Japanse uitgever dit vaker gaat doen. Mario + Rabbids Kingdom Battle is een redelijk onverwacht succesnummer en dat kan de Nintendo Switch goed gebruiken, aangezien de line-up nog steeds karig is. Als Nintendo meer van dit soort experimenten durft te doen zie ik nog veel meer moois voor in de toekomst.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Tactisch maar niet te
 • Geslaagde combinatie van personages
 • Kleurrijk en levendige wereld
 • Uitgebreide gameplay

Wat is NOT

 • Een zwak verhaal

9

 1.   
  sliderguy's avatar

  Goede review n idd geweldige game

 2.   
  GamingTime's avatar

  Mooie review!