Forza Motorsport 7

Waar de concurrent soms gebrekkig is aan een goede race-game, heeft Microsoft een strak schema als het aankomt op de bejubelde Forza-franchise. Jaarlijks wisselen een Forza Motorsport en een Forza Horizon elkaar af, met ditmaal het balletje weer aan de Motorsport-kant. Niet per definitie een gedegen simulatie-racer, maar het bewezen serieuzere broertje in de familie. Het voorafgaande Forza Motorsport 6 wist ons al aardig te overtuigen, maar deeltje zeven moet de franchise en diens speler pas echt verenigen. Wij reden alvast een paar rondjes voor…

Vernieuwen met 4K?

In wezen weet Forza Motorsport 7 gameplay-technisch gezien niet enorm veel nieuws te brengen ten opzichte van de laatste twee voorgangers. De ingescande parcours, het dynamische weer en uiteraard de gesimuleerde natuurkunde achter de autobesturing; het zijn inmiddels bewezen formules binnen de Forza-franchise. Daarop valt niet elke twee jaar weer rigoureuze verandering toe te passen. Toch ziet Turn 10 Studios een mogelijkheid om het geheel te verfijnen met dit zevende deel. Niet voor niets is dit hun eerste Motorsport-titel die meteen ondersteund wordt op het Windows 10-platform, alsmede de nieuwe Xbox One X. Native 4K-resoluties en rotsvaste 60 frames per seconde-verschijningen, here we come

Persoonlijk was ik al aardige gecharmeerd van de visuele vertoning van Forza Motorsport 6, maar dit vervolg gaat dat ene stapje verder. De resolutie wordt (op Xbox One X en high-end pc’s) hevig vergroot en voorzien van een HDR-kleurenspectrum, maar daar blijft het niet bij. Wederom zijn tientallen parcours en vooral de meer dan zevenhonderd auto’s (!) voorzien van een nieuw laagje details, met meer en meer focus op ook de binnenzijde van de auto. In combinatie met nieuwe, veelgevraagde features zoals een ‘no steer cockpit view’ moet Forza Motorsport 7 zich daarmee beter toespitsen op de echte auto-enthousiastelingen. De gasten die echt kunnen genieten van niet alleen een lekker potje racen, maar ook wat passie terugzien voor de hevig uiteenlopende bolides.

Sociaal scheuren

Om spelers meer in staat te stellen hun passie uit te dragen, is Forza Motorsport 7 wederom een tik socialer geworden, Niet alleen trekken de online lobby’s en de Forza Vista-mogelijkheden nu uit naar de track zelf, maar wordt ook de coureur uit de auto gehaald. Spelers kiezen niet alleen voor een auto en diens stijlvolle (zelfgemaakte) bestickering, maar ook voor het overkomen van hun eigen coureur. Mannelijk of vrouwelijk, ingetogen of juist een beetje markant. Het ligt nu allemaal in jouw capabele racehand(schoen)en.

Deze zogenaamde Driver Gear levert een nieuw stukje progressie om na te jagen, maar wordt ook voorzien van toffe verwijzingen. Tussen de ruim driehonderd verschillende pakjes zitten retro-verschijningen met stoffen helmen, subtiele referenties naar andere games en zelfs aangezichten als de bajesklantcoureur of NASA-waardige racer. Nul meerwaarde binnen de races zelf, maar toch een leuke stap om iets meer charme naar de (online) races mee te kunnen nemen.

Verfijning, vrachtwagens en Volkswagens…

Daarbovenop heeft Turn 10 Studios de immer aanwezige kampioenschappen wederom voorzien van een nieuwe draai. De in Forza Motorsport 6 geïntroduceerde Mods komen terug, maar de series aan races laten zich nu op een iets gestroomlijndere manier uitfaseren. Door een handvol races te voltooien kan men Series Points verdienen, die vervolgens weer gebruikt kunnen worden om toffere auto’s vrij te spelen en mee te dingen in meer en meer vershillende competities.

Uiteraard keren daarbij ook de Showcase Events en de open competities terug, zodat er altijd wel wat te racen valt, ongeacht het type auto dat je prefereert. Mocht jij heel Forza lang enkel willen racen met lompe vrachtwagencabines, dan is er niets of niemand om je daarvan te weerhouden. Zo houdt ook niemand mij tegen om weer een carrière lang in Volkswagen-busjes of de belachelijke BMW Isetta te rijden.

Houdt ’t vertrouwd

Kort door de bocht is Forza Motorsport 7 daarmee vooral een verfijning van de formule, maar nergens echt een significant andere game. Vrijwel alle bekende spelelementen keren terug (Drivatars, splitscreen multiplayer, Forza Vista), grafisch is de titel verscherpt en her en der wordt het aanbod in race-gerei uitgebreid. Porsche heeft inmiddels getekend voor een zesjarige deal en zelfs Volkswagen is ook weer van de partij. Hoog tijd dus om de GamersNET-bestickerde T1 weer af te stoffen en de zanderige wegen van Dubai onveilig te maken.

En ja, veel meer is er dan ook eigenlijk niet voor nodig om warm te worden voor dit zevende deel. Forza Motorsport 6 voelde al enorm verfijnd aan, en dit crossplatform vervolg gooit daar nog een aantal schepjes bovenop. Groter, scherper en socialer, dat is vooral wat Forza 7 in de mix gooit.

Voorlopige conclusie

Wat valt er te aan te vullen op een al aardig complete voorganger? Meer van hetzelfde, met een verfijnende twist aan het geheel, zo laat Turn 10 Studios zien. Geen rigoureuze game-changers, maar vooral méér van hetgeen de liefhebbers zo liefhebben. Forza Motorsport 7 weet daarmee niet echt mensen omver te blazen met vernieuwing, maar dat is in dit geval ook amper een obstakel. De race-game die daarmee al jaren aan de top staat voor het Xbox-platform, gaat wederom spelers verbinden in hun liefde voor auto’s. Nu socialer dan ooit, op betere optimalisatie en met pc-gamers bovendien. Autofanaten, start uw hype-motoren.

  1.   
    Batman360x's avatar

    Hebbe !