WipEout Omega Collection

Wie fan is van futuristische racegames heeft het zwaar in deze tijd. Captain Falcon heeft van Nintendo al jaren geen ritjes meer mogen maken en ook op de PlayStation-consoles was WipEout lange tijd uit beeld. Gelukkig komt hier 7 juni verandering in, want dan komt WipEout namelijk weer terug! WipEout Omega Collection is een bundel van WipEout HD + Fury en WipEout 2048 voor de PlayStation 4. Van zowel het eten bij de PlayStation Meeting in Amsterdam als WipEout Omega Collection die daar speelbaar was kan ik zeggen: de toekomst is nu!

Racekever

Inmiddels zijn we meer dan vijf jaar verder sinds WipEout 2048 verscheen op de PlayStation Vita. Dat is niet zo heel gek, aangezien de ontwikkelaar SCEE Studio Liverpool kort daarna helaas ten onder ging. Voor geruime tijd leek dit het einde van WipEout, maar gelukkig was er de ontwikkelaar Clever Beans die in samenwerking met EPOS opnieuw aan de slag ging met de racegame. WipEout Omega Collection is een bundel van WipEout HD en de Fury-uitbreiding die eerder op de PlayStation 3 uit kwamen en de PlayStation Vita-game WipEout 2048.

In WipEout Omega Collection race je op hoge snelheid over futuristische banen tegen andere spelers of de CPU. Tijdens de race kunnen spelers in de stijl van Mario Kart voorwerpen oppakken om mee aan te vallen of te verdedigen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een raket of een schild. Het is een racer waarbij techniek van enorm belang is, omdat de bochten vaak scherp zijn en het gaspedaal diep ingedrukt wordt. Het is aan de speler om met de voertuigen om te leren gaan en te weten hoe ze bochten moeten nemen. Om de race nog moeilijker te maken, hebben voertuigen een levensbalk en kunnen ze vernietigd worden tijdens de race. Bots te vaak of ontvang teveel klappen van een vijand en de race is voorbij.

De voertuigen in WipEout zijn altijd verbonden aan teams en hebben allemaal verschillende statistieken. Zelf ben ik altijd een Feiser-fanboy geweest, maar er is ook keuze uit Auricom, Piranha en Mirage. Elk merk heeft een eigen huisstijl en dat straalt zich ook uit in de mogelijkheden van de voertuigen.

Audiosurf

Wie wel eens WipEout heeft gespeeld kan beamen dat elke game vol zit met geweldige soundtracks die je opzwepen tijdens de race. Dit is uiteraard ook waar voor Omega Collection waarin zelfs nog eens 28 nieuwe liedjes toegevoegd zijn van onder andere Swedish House Maffia en The Prodigy. Hoewel het een klein detail lijkt, is de soundtrack echt onderdeel van de game. Met een brute beat over de baan suizen of bochten nemen doet mij vreemd genoeg denken aan de ritmegame Audiosurf. Hoewel het een totaal ander genre is, voelt WipEout bij goede focus en de juiste muziek bijna aan als een ritmegame.

Een belangrijk onderdeel van een racegame is multiplayer. Hoewel multiplayer niet speelbaar was tijdens de PlayStation Meeting kan ik blij vermelden dat WipEout Omega Collection wel degelijk lokale multiplayer bevat! Natuurlijk is de game ook online tegen anderen te spelen. Wat voor gevolgen de lokale multiplayer heeft op de framerate van het spel is niet duidelijk. Wel is bekend dat WipEout Omega Collection een 4K-resolutie ondersteund voor de solo-spelers.

Conclusie

Gameplay-technisch en grafisch draaide WipEout Omega Collection op de PlayStation Meeting als een tiet, maar hierbij moet ik wel melden dat we enkel een deel van het totale plaatje hebben zien. Veel speelbare banen waren er op de PlayStation Meeting niet en van de bundel werd maar één game getoond. Toch ben ik zeer optimistisch over WipEout Omega Collection. De game komt niet eens voor de volle pond in de winkels te liggen, dus iedereen die van racegames met futuristische en arcade-elementen houdt zit wel snor met deze game. Op naar de revival van dit genre!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren