WipEout Omega Collection

Of het nu de eerste PlayStation, de PlayStation Portable of PlayStation Vita is, tot op heden is er voor iedere PlayStation-console en -handheld een WipEout-game verschenen. Ook bij de PlayStation 4 wordt deze traditie niet gebroken, al moest dat ditmaal met een kunstgreep gebeuren. WipEout-ontwikkelaar Studio Liverpool, voorheen bekend als Psygnosis, moest immers in 2012 de deuren sluiten. Met WipEout Omega Collection verschijnt er dan ook geen volwaardige WipEout-game voor de PlayStation 4, maar moeten we het doen met een remaster van eerder verschenen spellen uit de franchise.

Terug naar de PSP

De WipEout: Omega Collection bestaat uit remasters van de PlayStation Vita-game WipEout 2048 en het voor de PlayStation 3 verschenen WipEout HD + Fury. Toch gaat het verleden van tal van tracks nog wat verder terug in de serie, want de tracks in WipEout HD kon je eerder al terugvinden in de PlayStation Portable-spellen WipEout Pulse en WipEout Pure. Dit geheel brengt je in totaal 26 verschillende racetracks, 46 schepen en een achttal spelmodi en dat alles is zowel in je eentje, in split screen en online speelbaar. Daarbij kun je middels Racebox zelf je eigen race samenstellen, maar kun je natuurlijk ook de losstaande campaigns van zowel WipEout 2048 als WipEout HD + Fury doorlopen.

Voor eenieder die de WipEout-franchise een warm hart toedraagt, moge het duidelijk zijn dat het een genot is om eindelijk weer in je antizwaartekrachtschip met immense snelheden over de futurische tracks te razen. Daarbij is er een duidelijk verschil waarneembaar tussen de PlayStation 3- en Vita-game. Waar WipEout 2048 vanzelfsprekend in het jaar 2048 van start gaat, tik je voor WipEout HD + Fury bijna het jaar 2200 aan en dat is merkbaar in de visuele stijl. HD + Fury oogt een stuk futuristischer, terwijl de omgeving in WipEout 2048 een stuk beter is te plaatsen.

Ook qua gameplay is er verschil aanwezig, zo zijn de banen in WipEout 2048 wat ruimer opgezet en kun je tijdens het racen soms verschillende routes nemen. Daarnaast wordt er, in tegenstelling tot bij WipEout HD + Fury, in 2048 onderscheid gemaakt tussen defensieve pick-ups, zoals de turboboost, mijnen en een schild, en offensieve pick-ups, waartoe onder andere raketten en de aardbeving behoren. Uiteindelijk zijn het natuurlijk allemaal maar nuanceverschillen en blijven de bekende concepten uit de WipEout-franchise, zoals een barrel roll voor een snelheidsboost en het absorberen van pick-ups om je scheepje te repareren, in iedere spelmodus behouden.

Technisch wonder

Waar je qua gameplay dus verschillen merkt, geldt dat op het visuele vlak veel minder. Of je nu over de banen van WipEout 2048 raast of die van WipEout HD + Fury; het oogt allemaal ontzettend fraai. Een knappe prestatie, want hoewel de WipEout-games op de PlayStation 3 er al goed uitzagen, moest er natuurlijk met name flink gewerkt worden aan het Vita-deel van de Omega Collection. Daarbij is het een genot om eindelijk in 60 frames per seconde over de banen van WipEout 2048 te vliegen en indien je over een PlayStation 4 Pro beschikt, kan dat alles ook nog eens in een 4K-resolutie. Daarbij hebben de ontwikkelaars de Omega Collection voor de gelegenheid ook van een nieuwe soundtrack voorzien. De 28 nummers bieden een mix van WipEout-klassiekers en nieuwe muziek. Hoewel de pompende EDM je in een heerlijke flow kan brengen, weet de soundtrack toch niet helemaal de kwaliteit van voorgaande WipEout-games te benaderen. Gelukkig is er nog altijd de Spotify-app op de PlayStation 4 die je zelf de mogelijkheid geven om in de ultieme WipEout-sferen te geraken.

Conclusie

De WipEout Omega Collection doet alles wat je van een remaster mag verwachten. De collectie biedt een flinke portie content die grafisch stevig onder handen is genomen en dat alles voor een zacht prijskaartje van 34,99 euro. Het is heerlijk om klassiekers als Vineta K, al dan niet online, maar ook de WipEout 2048-tracks te herbeleven op je PlayStation 4 met 60 frames per seconde en een resolutie van 1080p (PS4) of 4K (PS4 Pro). Toch voelt de WipEout Omega Collection ergens wat bitterzoet aan. Hoe goed het ook aanvoelt, uiteindelijk doet de Omega Collection vooral verlangen naar een volwaardig nieuw deel in de WipEout-franchise voor de PlayStation 4.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Ziet er uitstekend uit
  • WipEout op je PS4
  • Flinke lading content
  • Lekkere soundtrack...

Wat is NOT

  • ...al missen enkele klassiekers

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren