Philips BDM4037UW

Nu 4K-beeldschermen meer en meer in trek komen, wordt het als gamer wellicht tijd om ook de overstap te maken. En waarom dan niet in (gedeelde) Hollandse glorie, met een monitor van Philips. Van het van oorsprong Eindhovense bedrijf komt de Philips BDM4037UW, die consumenten beschikbaar stelt de magistrale resolutie van 4K te ervaren. In bijzonder grote vorm dan ook, aangezien dit bakbeest al snel 40 inch aan bureaubladruimte van je ontneemt. Is dat (en de prijs) het waard om kristalhelder beeld te kunnen aanschouwen?

Vreter van ruimte én portemonnee?

Met de BDM4037UW speelt Philips niet per definitie in op de gamer. De vleesgeworden standaard van 60 Hz wordt dan ook niet overschreden, waarmee dit model het per direct aflegt tegenover echte ‘game-monitor’ zoals de AOC AGON AG251FZ die GamersNET laatst ter test over de vloer had. Maar goed, 240 Hz aan beeldverversing is dan ook een haast hyperbolisch statement voor de spellenspeler.

Nee, Philips’ BDM4037UW moet het vooral hebben van zijn resolutie en bizarre grootte. Met zijn metergrote schermoppervlak en een richtprijs van maar liefst 699,99 euro is dit niet alleen een forse vreter van bureauruimte, maar ook van je bankrekening. Daartegenover staat dan wel dat je van de bejubelde 3840 bij 2160 pixels resolutie mag genieten. Jawel, de magische 4K. Met een chique curve, bovendien.

  • Schermgrootte: 40 inch / 101,6 centimer
  • Resolutie: 3840 x 2160 (4K UHD)
  • Pixeldichtheid: 110 PPI
  • Beeldverhouding: 16:9
  • Verversingssnelheid: 60 Hertz
  • Responstijd: 4 milliseconden
  • Curve: 3000R kromming
  • Type LCD: VA LCD
  • Achtergrondverlichting: W-LED-systeem
  • Helderheid: 300 cd/m²
  • Contrastratio: 4000:1
  • Dynamisch contrast: 20.000.000:1
  • Kijkhoek: 178º/178º
  • Interfaces: VGA, DP x 2, HDMI x 2 (1.4 + 2.0), audio in/uit, USB 3.0 x 4 (1 sneloplader)
  • Luidsprekers: tweemaal 5 Watt speakers
  • Energieverbruik: 43,74 Watt (bij normaal gebruik)
  • Verstelbaar: -5º/10º kanteling
  • Gewicht: 11,6 kilogram (inclusief standaard)
  • Extra: PIP (2 bronnen), PBP (4 bronnen)

Mooi, maar niet per se voor de gamer

Wie oplettend naar de specificaties kijkt, zal merken dat dit bakbeest van een monitor met name geschikt is voor media- en kantoorgebruik. In beide gevallen wordt dat ondersteund door de omvang van de BDM4037UW. Het haast televisieachtige monster biedt een ongekend groot effectief kijkvlak, terwijl de kromming je net dat beetje meer overzicht biedt. Je ogen zoeven van links naar rechts om alle details mee te krijgen, waarbij de curve je iets meer in het beeld laat trekken. Uiteraard levert dat ook in games een aardig plaatje op, maar de gemiddelde gamer ziet wellicht meer heil in een hogere maximale framerate of een snellere responstijd.

En toch slaagt de BDM4037UW erin om prachtige beelden op je netvlies te knallen. Niet alleen door de grootte en de hoge resolutie, maar des te meer door het gebruik van goed contrast en lichtverhouding. Pal bovenop het W-LED-achterpaneel zit een VA (vertical alignment) LCD-scherm, die doorgaans de sterkste contrastratio verzekeren. In het geval van dit vehikel blijkt daar zeker waarheid in te zitten. Kleuren komen vrijwel continu loeihard en levensecht binnen. Het zwart is pas écht zwart, en het witste wit schroeit gemakkelijk je ogen gefixeerd open, gedurende de avonduurtjes. Daarom ook juist zo fijn dat de BM4037UW je snel de helderheid omlaag laat krikken, zodat je niet al je slaap uit hoeft te zwaaien.

Geestenverschijning

Toch heeft de kijkervaring een enkele kanttekening. Felle kleuren of niet, dit model van Philips ontkomt niet aan het ghosting verschijnsel. Het moment waarop sommige schimmen kortstondig ‘achterblijven’ in nieuwere beelden. De BDM4037UW heeft er nogal een handje van. Lang niet bij elke activiteit, overigens. Tijdens game-sessies op 60 frames per seconde blijft het geestenfenomeen uit, maar tijdens het kijken van een filmpje of bewerken van een video, dan slaan de schimmen plots toe. Of het nou Netflix op 4K, een sessie in Photoshop of het browsen van een webpagina is; vrijwel overal liep ik bijtijds tegen een paarsrode vlek uit het verleden aan.

Gezien de ghosting lang niet bij elk soort gebruik voor blijkt te komen, is het probleem nog enigszins te overzien. Maar het blijft ergens een doorn in het oog, vooral gezien het feit dat de BDM4037UW zich in een relatief hoog prijssegment bevindt. Voor bijna zeven ‘barkies’ zou dit verschijnsel eigenlijk niet meer aan de orde van de dag moeten zijn.

Multifunctioneel, maar gebrekkig qua bruikbaarheid

Philips probeert de pijn ergens te verzachten met een handvol relatief unieke features die de monitor biedt. Zo is er voor de power user de mogelijkheid om meerdere videobronnen samen te mengen in een picture-in-picture (met twee bronnen) en een picture-by-picture die alle vier de datastromen samenmengt. Niet voor iedereen even handig, maar wel een goed alternatief om één 4K-scherm om te zetten in maar liefst vier Full HD-monitoren. Zij het dan niet dat de ingebouwde software van de BDM4037UW af en toe wat traag over wil komen.

De verschillende ‘MultiView’ instellingen, alsmede de uiteenlopende kleurenprofielen zijn handige toespitsingen op de gebruiker. Snel of overzichtelijk wordt het echter niet bepaald. Philips heeft hier gekozen voor eenzelfde soort bedieningspaneel als Samsung, hetgeen ik graag beschrijf als de monitortepel. Een minuscule plugje aan de achterzijde van het paneel, waarmee door allerhande menu’s en bronnenoverzichten genavigeerd kan worden. De overname van dat idee is ergens verstandig, maar Philips lijkt daarin niet dezelfde souplesse te kunnen bieden. Overschakelen van videobronnen kan lang duren (tot een seconde of tien) en bijtijds voelt het hele besturingssysteem wat onbeholpen aan. Log en onoverzichtelijk. Een dergelijke vertoning is niet onoverkoombaar, maar ook bij lange na niet zo intuïtief als de concurrent het weet te brengen.

Hoge pieken voor de niche

Toch heeft Philips’ BDM4037UW een aardige poot om op te staan. Dat de menuutjes even wennen zijn en dat (bij tragere beelden) ghosting zich voordoet, doet verder niet af aan de hoogtepunten die je met deze monitor kunt ervaren. De ferme grootte en de heerlijk scherpe pixeldichtheid geven een kijkervaring als geen ander. Wie prachtige games als The Witcher 3 op hoge kwaliteit wil beleven, of het ultieme overzicht wil behouden in een strategiespel als Civilization 6, doet er goed aan ook dit kaliber beeldscherm in de gaten te houden. Hij hoeft immers niet altijd voor de hoofdprijs de deur uit.

De BDM4037UW gaat op veel plekken voor een heleboel tientjes onder de richtprijs op de kop, wat de prijs-kwaliteitsverhouding uiteraard een goede duw in de rug geeft. Het strijkt de foutjes glad, en geeft dit model draagvlak tegenover de concurrenten. Tegen bedragen onder de zeshonderd ballen biedt het toch een prettige 4K-ervaring, met legio mogelijkheden om te tweaken naar wens. Dat kan met name voor de high-end gamer of de veelzijdige content creator een mooie uitkomst zijn, al helemaal als ze kunnen leven met een bijtijdse geestenvlek.

Conclusie

Voor de directe richtprijs is en blijft Philips’ BDM4037UW een bittere pil om te slikken. Uiteraard voorziet deze monitor in een resolutie en formaat dat — letterlijk — hoge ogen gooit, maar de teistering van ghosting en een onbeholpen besturingsinterface gooien enig roet in het water. Voor die topsegmentprijs van 699,99 euro kan dat eigenlijk niet bepaald door de beugel.

Tegelijkertijd weet dit specifieke model wel in een unieke kijkervaring te voorzien. Groots, kristalhelder én voorzien van een prettige curve. Het strakke ontwerp voelt wellicht als afgekeken van de concurrent, maar dan hevig uitvergroot en in vormgeving versimpeld. Strak, maar ongekend hard qua beeldvertoning. Daarmee staat de BDM4037UW zeker zijn mannetje op je bureaublad, al moet je er wel wat voor overhebben. Ruimte in set-up én bankrekening, klaarblijkelijk. Maar dan geniet je wel mooi van Ultra HD-ervaringen op een bizar, metergrote beeldbuis.

PRO-TIP: Meer horen en zien van de Philips BDM4037UW? Bekijk dan ook de volledige video review in GamersNET Gear, ons wekelijkse tech-programma met recensies van de nieuwste apparatuur!

  1.   
    MaTriXX's avatar

    *Daartegenover staat dan wel dat je van de bejubelde 3840 bij 2160 pixels resolutie.*

    Wat moet ik hiervan maken van deze regel?

    Game zelf op een LG Oled en wil niet meer terug naar Led :P.

  2.   
    Tom's avatar

    Werkwoordje weggevallen, is inmiddels verbeterd.

    En ja, LG maakt tegenwoordig ook mooie televisies. Punt is natuurlijk wel dat dit model meer op wordt gezet als een gigantische monitor dan een televisie, ondanks de haast angstaanjagende grootte.

  3.   
    MaTriXX's avatar

    Tom schreef, "Werkwoordje weggevallen, is inmiddels verbeterd.
    En ja, LG maakt tegenwoordig ook mooie televisies. Punt is natuurlijk wel dat dit model meer op wordt gezet als een gigantische monitor dan een televisie, ondanks de haast angstaanjagende grootte. "

    Wat woordje betreft kan gebeuren toch dacht alleen meld het ff :).

    Wat de TV betreft ik zeg altijd maar zo mensen moeten kopen waar ze het beste gevoel bij hebben, wel waardeer ik dit soort post omdat je zo een beetje indruk krijgt waar je op moet letten en niet zomaar blindelings iets moet kopen.

  4.   
    3333/3333's avatar

    Ik realiseer me net pas dat je sprak over paarse vegen, dat klinkt eigenlijk meer als een artifact dat door een te agressieve overdrive wordt veroorzaakt. Wordt ook wel ‘inverse ghosting’ genoemd. Je zou verschillende overdrive settings kunnen proberen of het helemaal uitzetten, dat lost dat mogelijk op.

  5.   
    mmx's avatar

    Hmmm mooie monitor zoiets lijkt mij wel wat 🙄

  6.   
    Tom's avatar

    Patriotic Pepe schreef, "Ik realiseer me net pas dat je sprak over paarse vegen, dat klinkt eigenlijk meer als een artifact dat door een te agressieve overdrive wordt veroorzaakt. Wordt ook wel ‘inverse ghosting’ genoemd. Je zou verschillende overdrive settings kunnen proberen of het helemaal uitzetten, dat lost dat mogelijk op. "

    Dat zou het ook heel goed kunnen zijn geweest. Ik was alleen in de veronderstelling dat artifacts compressieobstakels waren, maar het komt volgens mij wederom aan op een clusterfuck van verschillende terminologie. Goed researchpuntje om mee te nemen naar de komende monitorrecensies.

  7.   
    Stijndebouwer's avatar

    Allweer een super cole monitor wil hebben 😮 😮 😮