Crackdown 3 – Fast Forward 2017

Het zou zomaar kunnen dat dit niet de eerste Fast Forward is die je over Crackdown 3 leest, want in zowel begin 2016 als begin 2015 leverden wij je immers ook al een artikel over deze open wereld-game. We moeten dan ook een behoorlijke sprong terug in de tijd maken voor de aankondiging van Crackdown 3, terug naar Microsofts persconferentie op de E3 van 2014. Ter illustratie, tijdens deze show werden naast het inmiddels geannuleerde Scalebound en Fable Legends, games als Halo: The Master Chief Collection, Rise of the Tomb Raider en Ori and the Blind Forest onthuld. Kortom, games die al geruime tijd in de winkels liggen. Aangezien het al maandenlang oorverdovend stil is rondom Crackdown 3 lijkt het ook niet erg aannemelijk dat de game binnen korte tijd uitkomt.

Wij van WC-eend, …

Toch hoeven we vooralsnog niet direct te vrezen over het voortbestaan van de game. Kort na het annuleren van Scalebound gaf Xbox-baas Phil Spencer via Twitter een teken van leven voor Crackdown 3. Spencer liet weten de game net gespeeld te hebben en er zeer enthousiast over te zijn. Volgens Spencer is het zijn beste Crackdown-ervaring tot op heden, voelt de spelwereld erg levendig, is er variatie in je tegenstanders en is Crackdown 3 bovenal erg leuk. Hoewel het fijn is om te weten dat er nog altijd vooruitgang wordt geboekt in de ontwikkeling van Crackdown 3, is er eigenlijk nog altijd opvallend weinig over deze open wereld-game bekend.

Power of the Cloud

Het tot nu toe grootste selling point van de game is de kracht van Microsoft Azure Cloud waarvan het gebruik zal maken voor het onlinecomponent van de game. De focus van het Britse Reagent Games ligt dan ook op de multiplayerervaring die Crackdown 3 zal bieden en dat resulteert onder andere in een campaign die volledig in co-op speelbaar zal zijn. De extra processorkracht die de servers van Microsoft brengen worden echter ingezet om gigantische en dynamische destructie mogelijk te maken in de wereld van Crackdown 3. De grote vraag hierbij is natuurlijk in hoeverre (de destructie in) Crackdown 3 afhankelijk is van Microsofts cloud-computing en wat deze vergaande vorm van integratie van cloud-computing voor gevolgen heeft als je Crackdown 3 zonder internetverbinding wil gaan spelen.

Het vernietigen van onder andere grootse wolkenkrabbers bezorgt je naast de nodige lol ook gevolgen in de spelwereld. Zo zal de stad reageren op jouw acties en kun je gangs tegen je in het harnas jagen als je gebouwen sloopt. Hiervoor maakt de game gebruik van een ‘haat-meter’. Naar mate je de inkomsten van een criminele bende meer verstoord, zullen zij meer troepen naar je toesturen om jouw acties een halt toe te roepen. Door deze troepen te doden, stijgt de haat-meter steeds verder. Als de meter het maximum bereikt, zal je in een baasgevecht tegen de gangleider moet strijden. Op de momenten dat Crackdown 3 getoond werd, was dit mechanisme met ‘Crime Lords’ echter nog niet geïmplementeerd maar bleef het nog bij concepten. Het zou dus zomaar kunnen dat dit systeem ondertussen alweer volledig op de schop is gegaan.

Voorlopige conclusie

Gezien de ellenlange radiostilte rondom Crackdown 3 is het moeilijk om iets van een hype rondom de game te voelen. Het is nu aan Microsoft en ontwikkelaar Reagent Games om aan te tonen dat men met Crackdown 3 wel degelijk goud in handen heeft. Het ideale podium daarvoor is natuurlijk de E3 en dus zit het er dik in dat we nog tot juni van dit jaar moeten wachten voordat we eindelijk iets nieuws van Crackdown 3 te zien krijgen. Voor een game die nog in 2017 zou moeten verschijnen, zijn er momenteel echter nog opvallend veel vraagtekens rondom Crackdown 3 aanwezig.


Meer weten over Crackdown 3? Lees al het nieuws, of bekijk de screenshots en trailers!

 1.   
  Hielke's avatar

  Crackdown 1 was één van mijn favorieten op de 360, 2 helaas nooit gespeeld door het pad van de pc-gamer toen te bewandelen… Misschien dat 3 nu ook op W10 komt?! Hype hype htype!

 2.   
  Pim Huberts's avatar

  Even iets heel anders wanneer word bekend gemaakt wie de winnaars van de GamersNET game awards zijn?

 3.   
  Tom's avatar

  Crackdown 3 is tussen neus en lippen door wel al aangekondigd voor Windows 10 onder het hele Play Anywhere-principe. Ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken voor een game waar het al bijna twee jaar lang doodstil rondom is.