NBA 2K17

Spectacular dunk, 3-pointer, alley oop! NBA staat weer klaar voor een release dit jaar en het is tijd voor NBA 2K17. Basketbal blijft in Amerika één van de grootste sporten en is in Nederland vooralsnog redelijk niche. Mijn voorliefde voor de sport waar de bal zeer mooi in de basket kan belanden, zorgt ervoor dat het ieder jaar wederom begint te kriebelen als ik de nieuwe telg van NBA 2K te zien krijg op Gamescom. Is deze versie echter wel vernieuwend?

This is not a game

Met de leus “This is not a game” wil ontwikkelaar Visual Concepts duidelijk maken dat NBA 2K17 realistischer is dan ooit tevoren. De graphics zijn mooier, het publiek komt beter uit de verf, de beelden zijn kleurrijker, de belichting is aangepakt en de stadia komen qua sfeer dichter bij de realiteit. Zo is het stadion van de LA Lakers vrij donker en dat van de Cleveland Cavaliers juist weer licht, iets wat je zult ervaren in de game.

De boxart toont ditmaal Paul George van de Indiana Pacers en als je de Special Edition koopt, schittert Kobe Bryant op het doosje, vanwege zijn pensioen binnen de NBA. Grote spelers zijn dan ook de spil in de spellen door middel van Team 2K – spelers waar de ontwikkelaar mee samenwerkt en ook coaches die een prominentere rol innemen. Zo is er meer emotie te zien op de koppen van de trainers, komen ze vol in beeld tijdens time-outs en krijg je roddels door middels de commentatoren. Tijdens de time-outs komen ook de replays voorbij en zal de mascotte een dansje doen om de fans aan te moedigen.

In jouw handen

Het lot van de wedstrijd ligt meer in jouw handen dan ooit. Er is motion capture gebruikt voor duizenden nieuwe animaties om het realisme na te bootsen, dat jij met de controller kunt uitvoeren. Zo bepaal jij de kracht van een schot volledig zelf en zet jij de wedstrijd naar jouw hand, letterlijk. In veel onderdelen is meer gevoel te vinden, waaronder het rebounden van de bal. Het is fysieker en je zult meer moeten vechten om de bal in handen te krijgen. Is de bal niet te vangen, dan tik je hem weg. Net als het stelen van een bal, wat niet stomweg knoppen indrukken is. Je moet goed timen, de juiste beweging maken en niet meer willekeurig naar de bal willen grijpen. Een fout is sneller gemaakt, dus alles is accurater en geschiedt met meer bewustzijn.

2KU en Europa

Om spelers met NBA 2K kennis te laten maken, bevat NBA 2K17 een tutorial genaamd 2KU. Hierin leer je de beginselen van het basketbal. De serie van 2K is altijd al minder toegankelijk geweest dan de NBA Live-games van EA, dus een tutorial komt prima van pas. Leer hoe je een spel op moet zetten, aanvallen, de bal niet verliezen, verdedigen en natuurlijk schieten. Hoe uitgebreid deze feature wordt zal nog moeten blijken, maar het is fijn dat het spel op deze manier benaderbaar wordt voor beginners.

Een andere modus, die ieder jaar wordt uitgebreid, is de Euroleague. Er zijn vier teams minder te vinden, maar de Europese teams moeten qua speelbaarheid wel gedetailleerder worden dan voorheen. Teams uit onder andere Duitsland, Israël, Griekenland, Rusland en Spanje zijn aanwezig in de game. Het is nog niet duidelijk welke modi de Euroleague bevat, maar een MyCareer starten in Europa en doorgroeien naar de NBA zou fantastisch zijn.

Voorlopige conclusie

Ieder jaar weer een sportgame uitpersen blijft lastig. Wat zijn de verbeteringen, is het echt zo vernieuwend, het ziet er weer grafisch mooier uit? Het zijn vragen die ik mezelf bij NBA 2K17 ook weer stel. Tijdens de presentatie op Gamescom was te merken dat de ontwikkelaars door blijven groeien en de franchise elk jaar weer grootser maken. NBA 2K17 lijkt wederom realistischer, mooier, gedetailleerder en dieper te worden. De uitbreiding met een tutorial zorgt voor toegankelijkheid naar nieuwkomers en de Euroleague moet de sport voor ons interessanter en persoonlijker maken. Het lijkt er dus op dat 2K17 voor zowel fans als nieuwkomers erg interessant wordt.

 1.   
  Noice!'s avatar

  Realistischer? Ja. Leuker? Nee.

  Ik wacht wel op Mario Sports, want dit soort games zijn simpelweg niet leuk meer. In de jaren negentig tot halverwege 00 speelde ik nog volop sportgames, maar door de zoektocht naar de ultieme simulatie van de ontwikkelaars is er gewoon geen plezier meer te behalen.

  De enige uitzondering hierop is overigens het huidige Pro Evo Soccer, die een welhaast perfecte simulatie van het spelletje biedt zonder ook maar iets in te leveren aan plezier. Daar beweeg je de spelers heel intuïtief en kan een beginner net zo veel lol hebben als een doorgewinterde veteraan.

 2.   
  Daniel Z's avatar

  Ikan’t nie gelove schatje schreef, "Realistischer? Ja. Leuker? Nee."

  Ik heb NBA 2K17 vandaag mogen spelen en hoewel veel dingen, zoals animaties, de sfeer en de controle over de bal authentieker aanvoelen, komt 2K dit jaar met een toegankelijkere basketbalgame. Er zit een tutorialmodus in, je kunt tips krijgen hoe je acties uitvoert, maar vooral de controls zijn veel beter uitgewerkt. Het voelt niet meer zo extreem hardcore aan, waardoor het juist weer voor plezier gaat zorgen voor een grotere doelgroep. NBA 2K17 is voor mij de eerste basketbaltitel in jaren die ik graag oppak.

  Probeer binnenkort de demo uit, misschien vind je het ook wat 😉