Farming Simulator 17

Een deel van mijn familie komt uit de Achterhoek. Hoewel zij aardig tussen de weilanden wonen, is geen van hen een boer van beroep. Omdat ik opgroeide in onze hoofdstad, ben ik zelf ook weinig in aanraking geweest met de voor de wereld zo belangrijke professie. Vraag het mijn vrouw en ze zal zeggen dat ik best een boer kan zijn, maar dan heeft ze het dus niet over het bewerken van het land. De presentatie van Farming Simulator 17 veranderde alles. Ik moet Herr Bouwman gelijk geven wat betreft zijn bewering dat deze serie een belangrijk onderdeel is van het gamelandschap. Het is een langlopende serie met veel fans en geheel in stijl brengt het nieuwste deel weer veranderingen met zich mee die de vaste kopers en potentiële instappers moeten behagen.

Merkbewust

Om te beginnen is het mogelijk om in dit nieuwste deel te spelen als een vrouw. Goed nieuws voor vrouwelijke wannabe-boeren, of mannen die eens in de digitale huid van het andere geslacht willen kruipen. In het aankomende deel is het principe dat je wederom een carrière opbouwt. Om je boerderij te beheren, zit de game vol met de nieuwste landbouwmachines en -voertuigen die boeren in de echte wereld vol trots in hun schuren parkeren. Denk daarbij aan spul van Challenger, Fendt, Valtra en Massey Ferguson. Alles wordt met veel gevoel voor detail weergegeven en de kleine details maken het dat je in een game nog nooit zo dicht bij het gevoel van op een tractor zitten bent geweest. Zelfs de kleurstelling is aan te passen, maar wel met de restrictie dat het alleen gaat om kleuren die de merken in het echt ook gebruiken.

Bennie Jolink op je radio

In Goldcrest Valley, de nieuwe map in het Noord-Westen van Amerika, kun je vrij bewegen op en buiten je boerderij. Dit om bijvoorbeeld extra land te kopen, te handelen met buurtbewoners of om ergens hout te gaan hakken. Het Amerikaanse landschap biedt nieuw terrein om te verkennen en terwijl je onderweg bent, kun je in de cabine zelfs de radio aanzetten om te luisteren naar een eigen playlist. Natuurlijk is Bennie Jolink dan een toepasselijke suggestie, maar gezegd moet worden dat deze optie alleen op de pc beschikbaar is. Op de consoles moet je het doen met de standaard muziek, toch een gemis voor de bankzitters onder ons. Daarnaast zal de pc-versie uiteindelijk weer overspoeld worden met diverse mods, een principe dat het pc-ras nu eenmaal als voordeel heeft. Wellicht komen sommige mods later naar de PlaySation 4 en de Xbox One. Een ander voordeel van de pc is dat je met zestien spelers online kunt spelen en op de consoles ‘slechts’ met zes. Het online-gedeelte is sinds Farming Simulator 15 een onderdeel van de serie, maar weet dat er niet echt een competitie element in de simulator zit. Het is mogelijk om coöperatief te boeren en het gaat dus meer om de simulatie dan de strijd. De community weet echter altijd wel eigen regels te bedenken om een uitdaging op te zetten.

Een boer ben je niet zomaar. Er zijn veel taken die uitgevoerd moeten worden en veel daarvan komen neer op het voeden en verzorgen van dieren en het draaien van productie. Deze keer zitten er als nieuwe gewassen onder andere zonnebloemen, sojabonen en populieren in de game. De eindproducten moeten uiteraard vervoerd worden naar een nieuwe eigenaar. Wat betreft de bomen is er sprake van bosbeheer en is het eerst nodig om deze met een geavanceerde zaagmachine in stukken te zagen. De bomen groeien daarna niet meer aan en moeten eerst gepoor worden om nieuwe groei te realiseren. Helaas is het niet mogelijk om met het hout eigen gebouwen neer te zetten.

Boooooeh!

Het draait bij de productiviteit dus ook om de dieren op de boerderij en wat betreft de lifestock werden tijdens de presentatie vooral de koeien uitgelicht. Koeien geven melk en hoeveel melk is afhankelijk van het voer dat je de geuierde beesten geeft. Gras geeft een beetje melk, hooi levert meer van het witte vocht op en diverse combinaties zorgen voor een optimale en zeer winstgevende productie. Deze principes zaten ook in het vorige deel, maar deze keer is de levensvreugde van de koeien ook afhankelijk van het feit of je de stallen wel of niet schoonmaakt. Een vervelend klusje, maar het moet gebeuren. Varkens zijn minder kritisch, want die vreten alles, maar de veelvraten moeten ook schoongemaakt worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is niet helemaal duidelijk, maar er komt volgens de dienstdoende medewerker vast een tuinslang bij kijken.

Gelukkig hoef je als boer of boerin niet alles zelf te doen. Je kunt wederom medewerkers aannemen om verschillende taken voor je uit te voeren, zoals het omploegen van het land en het oogsten van de verschillende gewassen. Je kunt hen ook missies laten volbrengen en bijvoorbeeld geld verdienen door het land van een ander om te ploegen. Waar je in het verleden moest checken of de klus geklaard was, is er nu een handige melding als de taak is uitgevoerd. Het maakt het managen van de omvangrijke klus net wat makkelijker. Tussen al het werk door is het zelfs ook mogelijk om even te ontspannen met een (simpel) potje basketbal.

Voorlopige conclusie

Een verbeterde versie van de bestaande engine zorgt voor een betere belichting en lichteffecten op en aan de voertuigen. Daarnaast is het nodig om je lading vast te maken, want gedurende de presentatie was te zien wat het verschil is tussen hooibalen wel of niet met spanbanden bevestigen. Het laat zich raden dat ze in een bocht van de wagen vielen toen dat niet was gedaan. Zonde van het harde werk. Met de genoemde punten, en waarschijnlijk nog veel meer, lijkt Farming Simulator 17 de ingrediënten te hebben voor een succesvol vervolg.

  1.   
    bjorntukkertje's avatar

    Super veel zin in deze game

  2.   
    Downzilla's avatar

    Dat kan je aan je naam zien ja.