Farming Simulator: Nintendo Switch Edition

De Zwitserse ontwikkelaar Giants Software heeft al jaar en dag succes met de Farming Simulator-franchise. Hoewel de gameserie, zeker in zijn begindagen, niet door iedereen echt serieus werd genomen, verdienen de Zwitsers er een goed belegde boterham aan. Bovenal biedt Farming Simulator ook verrassend veel diepgang. Al jarenlang doet de franchise menig platform aan en vanaf nu kan ook de Nintendo Switch worden toegevoegd aan het lijstje platformen waarop je je innerlijke boer kunt oproepen met Farming Simulator…

2018? 2017.

Nadat Farming Simulator 2017 vorig jaar verscheen voor de PlayStation 4, Xbox One en pc, brengt Giants Software dit jaar Farming Simulator 2018 uit voor de Nintendo 3DS, PlayStation Vita, Android en iOS. Toch kunnen console- en pc-gamers dit jaar wel degelijk hun verse portie boerenavontuur beleven. Niet alleen komt er met de Platinum-uitbreiding nieuwe content naar Farming Simulator 2017, ook komt de serie naar de Nintendo Switch. Farming Simulator voor de Switch is daarbij gebaseerd op de vorig jaar verschenen console-editie, al zal de Switch-versie dan weer niet over de Platinum-content beschikken.

Op andere vlakken doet de Switch-versie van Farming Simulator 2017 echter bepaald niet onder voor de overige consolevarianten. Ontwikkelaar Giants Software heeft namelijk nauwelijks concessies voor deze Switch-port hoeven doen. Zoals bij veel andere Switch-games draait Farming Simulator in de handheld-modus op 720p, terwijl je in de dock-modus plaatjes in 900p op je televisie getoverd krijgt. Buiten dit technische aspect beschikt Farming Simulator op de Switch over alle content die je vorig jaar al in Farming Simulator 2017 kon vinden. Dit betekent onder andere dat je aan de slag kan gaan in een tweetal maps van twee bij twee kilometer. Hierbij is één spelwereld gebaseerd op het Noord-Amerikaanse platteland, terwijl voor de andere gamewereld de inspiratie uit Europa gehaald is.

In deze twee spelwerelden kan je volledig je eigen gang gaan en je kleine boerderijtje langzaam doen uitgroeien tot een matig agrarisch imperium. Hierbij zijn je mogelijke activiteiten in een drietal categorieën op te delen. Allereerst zijn er natuurlijk de akkers waar je een negental gewassen, waaronder graan, sojabonen en zonnebloemen, kunt verbouwen. Makkelijker gezegd dan gedaan, want je veld moet natuurlijk onder andere omgeploegd, gezaaid en besproeid worden alvorens je de oogst kunt binnenhalen en vervolgens verkopen.
Daarnaast is er de veehouderij, waarbij je je eigen koeien, schapen, varkens en kippen kunt houden om ze uiteindelijk voor een leuk prijsje te verkopen.

Tot slot kun je je portemonnee ook vullen met het omhakken van bomen. Dit werk kan je overigens ‘ouderwets’ met een kettingzaag aanpakken, maar je kunt ook een gigantische machine van stal halen om je het werk wat te vergemakkelijken. Een niet onbelangrijk element in Farming Simulator is immers het spelen met en het verzamelen van de talloze voertuigen die de game rijk is. Niet voor niets zijn er in totaal zo’n 250 voertuigen die je aan kunt schaffen.

Volwaardig boeren

De voornaamste kracht van de Switch-versie van Farming Simulator is uiteraard het feit dat je nu overal de game kunt spelen. Natuurlijk kon je dit voorheen al met de 3DS-, Vita-, of mobiele versie, maar dat zijn, ten opzichte van de console- en pc-versie, uitgeklede ervaringen.

Verdere extra features heeft de Switch-versie verder niet meegekregen in vergelijking met het vorig jaar verschenen Farming Simulator 2017, buiten de mogelijkheid om in de handheldmodus de camera en diverse managementopties met het touchscreen te besturen.

Voorlopige conclusie

Voor liefhebbers van Farming Simulator lijkt de Switch-versie van Farming Simulator 2017 een aantrekkelijk aanbod te zijn. Natuurlijk biedt het niet de modding-mogelijkheden of stuurtjesinvoer van de pc-versie, en biedt het weinig nieuws ten opzichte van de vorig jaar verschenen consoleversie. De mogelijkheid om ook onderweg een volwaardige Farming Simulator-game te kunnen spelen, is voor fans van het genre natuurlijk buitengewoon aantrekkelijk.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren