LEGO Star Wars: The Force Awakens

Afhankelijk van hoe je telt, wordt LEGO Star Wars: The Force Awakens ongeveer de twintigste LEGO-game in deze vorm uit de stallen van TT Games. Het is een concept dat bijna jaarlijks (meermaals) terugkeert in allerlei gedaantes. Van Indiana Jones tot Pirates of the Caribbean en van Batman tot Harry Potter, je kun het zo gek niet bedenken of een franchise is ondergedompeld in het inmiddels bekende LEGO-sausje. Toch heeft Star Wars wel iets bijzonders binnen de serie. In 2005 verscheen namelijk de allereerste LEGO-game onder de naam LEGO Star Wars: The Video Game. Het was het begin van een serie die hoogte- en dieptepunten heeft gekend.

Nieuwe verhalen, dezelfde acteurs

Eén van die dieptepunten was het laatste deel, LEGO Marvel’s Avengers. Onze Tom was vooral ontevreden over de onduidelijke gameplay en slecht gebruikte voice acting, die rechtstreeks was gekopieerd uit de films. Dat zal met LEGO Star Wars: The Force Awakens slechts gedeeltelijk het geval zijn, want de acteurs zijn voor nieuwe scenes wel degelijk de studio ingedoken. Het is gaaf dat Warner Bros. en Disney dit voor elkaar hebben gekregen, want alles met het predicaat Star Wars verkoopt immers toch wel. Die extra moeite kunnen we bij GamersNET wel waarderen, zeker als dat betekent dat Harrison Ford het woord Wookie Cookie glorieus zal uitspreken. De game vertelt hoofdzakelijk het verhaal van de zevende film, maar dit wordt aangevuld met nieuwe verhalen “achter” de film.

Dit is voor een beetje Star Wars-fan best bijzonder, aangezien Disney bijna de volledige canon van de franchise heeft gewist toen dit bedrijf het overnam. Het betekent in feite dat er nieuwe verhalen verteld gaan worden. In de film verwijst Han bijvoorbeeld naar het vangen van de Rathtars, samen met een team. In LEGO Star Wars: The Force Awakens ga je met dit team op jacht naar deze levensgevaarlijke spacedieren. De game begint daarnaast al eerder dan de film, als je in de huid kruipt van Lor San Tekka (die grijze gast die Poe Dameron de locatie van Luke geeft in het begin van de film) en meer van Jakku te weten komt. In hoeverre het verhaal echt significant wordt aangevuld is maar de vraag, maar nieuwe Star Wars verhalen zijn voor de fans altijd welkom natuurlijk.

Multibuild

Dit alles gaan we natuurlijk beleven in de wondere wereld van LEGO, met veel slapstick, flauwe grappen en uit elkaar vallende Legopoppetjes. Eigenlijk zoals we het kennen, maar dan met een grafische upgrade. Het stuk dat ik mocht aanschouwen op Jakku zag er vooral qua lichtgebruik schitterend uit. Ook hebben de mensen bij TT Games een aantal nieuwe gameplay-elementen voor ons in petto. Allereerst gaan we letterlijk met de Millennium Falcon vliegen, binnen het gebied van een bepaald level. Spannende achtervolgingen met TIE Fighters zijn het gevolg. Of er genoeg vrijheid wordt geboden tijdens vlieglevels hebben we nog niet kunnen ervaren, maar het geeft wel duidelijk afwisseling in de gameplay.

Een andere element komt uit de wondere wereld van de third person shooter. We kunnen namelijk dekking zoeken achter muren in de Blaster Battles, waarna je handmatig met je handwapen op tegenstanders kunt richten. Natuurlijk kun je geen dikke 360 no scope headshots maken; de game is immers bedoeld voor alle leeftijden, maar ook dit brengt de nodige afwisseling naar de franchise. De grootste toevoeging is echter de keuze in bouwschema’s. In alle voorgaande games kon je al bepaalde voertuigen of gebruiksvoorwerpen bouwen met Legoblokjes, in The Force Awakens kun je met dezelfde blokjes meerdere voorwerpen in elkaar zetten. Op deze manier worden de puzzels wat dieper en complexer. Ze krijgen namelijk meerdere stappen. Bouw eerst voorwerp A, daarmee deactiveer je een schild, vervolgens bouw je voorwerp B om de verdediging uit te schakelen en met voorwerp C open je de deur.

Daarbij is het kiezen van het juiste personage nog steeds even belangrijk. Zo kan BB-8 met machines communiceren en daarmee puzzels oplossen. Finn heeft een respirator, om in giftige gebieden rond te lopen en ook kan hij over afgronden geraken door middel van zijn grapple. Ray ten slotte is een atletisch karakter dat verder kan springen en klimmen. Ook kan ze kan haar staf gebruiken als een soort sleutel voor deuren en voorwerpen. Welk karakter je kiest, is dus zeer relevant!

Voorlopige conclusie

Het toevoegen van nieuwe verhalen, het echt inzetten van de acteurs en de drie nieuwe gameplay-elementen zorgen nu al voor de grootste vernieuwing in de serie in de afgelopen jaren. Dat gezegd hebbende krijg je in basis wel de game die je al ruim tien jaar kent en ik vraag me hardop af of de HUB-wereld zal terugkeren. Toch is LEGO en Star Wars wel een bijzondere combinatie, het was immers het begin van de franchise en dat ze nu terugkomen met The Force Awakens is natuurlijk geweldig. Persoonlijk heb ik behoorlijk veel zin in deze titel, ondanks de vragen die ik nog heb. Daar gaan we echter snel achter komen, want de game verschijnt op 28 juni.

  1.   
    djonnieboy97's avatar

    heb vanmiddag de demo gespeeld en wauw heb zin in deze game

  2.   
    Rijstekorrel's avatar

    Heb de demo aan gezet voor downloaden, echter de ps4 nog niet aangehad dus hij is nog niet binnen.