LEGO Star Wars: The Force Awakens

Star Wars is hot! Het zijn niet alleen maar de nerds meer, die in donkere mancaves van games, boeken, series en comics genieten, ook de gewone huisvrouw vind het inmiddels geweldig om met een kekke en gebreide R2D2-trui te lopen. Voor Star Wars-fans van het eerste uur doet het best een beetje pijn om Darth Vader bij de Primark te zien schitteren, maar dat mag de pret niet drukken. Liever Disney dan helemaal niets en The Force Awakens verbaasde vriend en vijand, met de bijna perfecte combinatie van nostalgie en nieuwe karakters. En dus volgt er ook een LEGO-game, die het verhaal van de film volgt, een aantal nieuwe hoofdstukken toevoegt en gedeeltelijk terugkeert naar de wortels.

Kleiner en gedetailleerder

De LEGO-games die we onder andere kennen van Lord of the Rings, Batman, The Avengers, Harry Potter en Indiana Jones, kennen zijn oorsprong bij Star Wars. Zowel de prequel trilogie als de originele trilogie zijn “vergamed” en dat succes keert inmiddels meermaals per jaar terug. Het spelen van Star Wars: The Force Awakens voelt dan ook best ouderwets aan, want de complexiteit en onoverzichtelijkheid van veel van de laatste LEGO-games is duidelijk verminderd. Dat heeft deels te maken met The Force Awakens zelf. De omgevingen uit de film zijn namelijk niet zo groots als bijvoorbeeld het attractiepark van Jurassic Park of het New York van The Avengers. Een verademing als je het mij vraagt, want de HUB-wereld van New York in Avengers was voor mij veel te groot. Het is veel toffer om in de Millennium Falcon rond te lopen, waarbij direct veel moeite is gestopt om de kleinere HUB-werelden (o.a. Starkiller Base, D’Qar, Jakku) aantrekkelijk te houden. Zo kun je in de Falcon een spelletje Dejarik (te zien in de Episode 4 en 7) spelen en zijn er legio puzzeltjes op te lossen. De HUB-werelden zijn overigens allemaal klein, maar veel boeiender dan in de voorgangers.

Dat de levels kleiner zijn is niet erg, al is het spel zelf ook beduidend kleiner geworden. Het is niet gek ook, want je volgt maar één film. De gameplay is daarbij bekend, al zijn er een paar kleine vernieuwingen. Er zijn vlieglevels waar je plaatsneemt in de Millennium Falcon of een X-wing (of later veel meer andere vrij te spelen voertuigen). Dit wisselt de gameplay goed af, veel meer dan die andere nieuwe functie. Af en toe mag je namelijk in third-person schietgevechten oplossen. Over deze nieuwe toevoeging ben ik minder te spreken. Allereerst is het een gedwongen feature en moet je dus op slechts een aantal punten hiervan gebruikmaken. Daarnaast is de third-person shooter gameplay niet zo heel sterk. Andere games kunnen dit natuurlijk veel beter, terwijl de reguliere LEGO-gameplay zo sterk is. Schoenmaker houdt je bij je leest zou ik zeggen.

I’m back baby!

Die gebaande paden zijn namelijk wel erg vermakelijk. Rey is atletisch en kan op plekken komen waar Chewbacca dat niet kan. Hij heeft daarentegen weer explosieven. Leia kan als generaal het commando voeren over een groepje soldaten, Han Solo heeft een grijphaak en karakters met een lichtzwaard kunnen bepaalde muren opensnijden. Het werkt allemaal prima, is nooit echt heel moeilijk maar wel uitdagend genoeg om het leuk te houden. Daarbij zijn de tussenfilmpjes soms een beloning en soms een straf, afhankelijk van hoe flauw ze zijn. Harrison Ford die Wookie Cookies zegt verveelt nooit, al is het wel echt duidelijk te horen aan de kwaliteit van de audio, wat er uit de films is gebruikt en wat speciaal voor de game is opgenomen. Toch zijn de meeste acteurs uit de film daadwerkelijk met nieuwe teksten te horen in de game. Dat is echt een prestatie op zich en draagt bij aan de productiewaarde van het spel.

Naast de film ook zijn een aantal nieuwe verhalen toegevoegd, die in de film niet te zien waren. Deze missies moet je unlocken door het spel te spelen en ze nemen je onder andere mee naar een reddingsmissie van General Ackbar, hoe Lor San Tekka eigenlijk de map naar Luke Skywalker bemachtigde en hoe Han Solo de Rathars ving. Het zijn deze verhaaltjes die de kers op de taart vormen voor de fans van Star Wars. Het navolgen van het verhaal is tof, bij vlagen erg grappig en soms enorm flauw, maar de nieuwe verhaaltjes zijn ook daadwerkelijk interessant. Ik kon niet wachten om ermee aan de slag te gaan en werd niet teleurgesteld. Andere gameplay-verlenger is natuurlijk het feit dat je letterlijk honderden dingen kunt vrijspelen in de levels en HUB-werelden. Als je een missie hebt afgerond, kun je een missie opnieuw spelen in Free Mode, waarin je altijd kunt wisselen tussen al je vrijgespeelde karakters (of voertuigen).

Teleurgesteld was ik overigens wel over de technische aspecten van de game. De game ziet er schitterend uit, maar heeft behoorlijk last van framedrops als je het met twee man speelt. Ook liep de game drie keer volledig vast op de Xbox One. Je mag verwachten van TT Games dat ze hun engine na meer dan tien jaar beter onder controle zouden hebben.

Conclusie

LEGO Star Wars: The Force Awakens neemt ons mee terug naar de wortels van de franchise, met kleinere maar meer gedetailleerde levels inclusief legio puzzels, unlockables en nieuw te ontdekken verhalen. Het zijn die nieuwe verhalen die de grootste kracht van de game zijn. Dat heeft niet alleen te maken met de verhalen zelf, maar ook met het feit dat de acteurs nieuwe stemmen hebben ingesproken voor de game. De nieuwe gameplay-elementen komen niet altijd goed tot hun recht. De momenten waarin je in derde persoon moet schieten voelen wat knullig aan en hoewel de vliegmissies leuk zijn, bieden ze niet de diepgang die de rest van de game wel biedt. Technisch hadden wij last van framedrops en een aantal vastlopers, al ziet de game er wel schitterend uit. Vooral Jakku is dankzij het zonnige kleurenpallet een lust voor het oog. LEGO Star Wars: The Force Awakens is aan de korte kant, maar veel gedetailleerder dan de andere recente delen. Groter is namelijk niet altijd beter.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Nieuwe verhalen
 • Ouderwets en kleinschaliger
 • Acteurs hebben stemmen verleend
 • Verzamelmania

Wat is NOT

 • Framedrops
 • Third-person shooter actie

7.5

 1.   
  nielsiebro's avatar

  Ik heb op ps4 als je splitscreen doet op sommige plekken 20 fps

 2.   
  Gabbersouth's avatar

  20fps man das kak man
  ik vind lego games zowiezo prachtig maar dan wel op een dikke pc

 3.   
  KTHRNT's avatar

  Ik hoor ook dat je je eigen personage kan samenstellen, op een gegeven moment 🙂 Is dat waar?

 4.   
  mattioza's avatar

  Klinkt zeker niet slecht. En als je zelf lego gaat bouwen (in RL) heb je ook framedrops. 😛