Ori and the Blind Forest – Definitive Edition

Ori and the Blind Forest was voor veel gamers dé verrassing van 2015. Deze stijlvolle indie-game van ontwikkelaar Moon Studios kwam redelijk uit het niets en wist veel gamersharten te veroveren. Tijdens de Gamescom 2015 werd onthuld dat Ori een heuse Definitive Edition zou krijgen, interessant voor zowel fans als nieuwkomers. Is deze nieuwe uitvoering, een jaar na het origineel, wederom een succes?

Sfeervol en betoverend

Ori and the Blind Forest is een sfeervolle, betoverende en haast spirituele reis door het bos Nibel. Hier wordt al het leven gevoed door een enorme boom, de Spirit Tree. Het kleine, lichtgevende wezentje Ori is een afstammeling van deze boom. Tijdens een zware storm raakt hij echter los van de Spirit Tree en waait hij ver weg. Je komt terecht bij het wezen Naru en een nieuwe vriendschap is al snel geboren. Maar we hebben hier met een game te maken, dus al snel breekt ook in het immer gezellige Nibel de spreekwoordelijke pleuris uit. De Spirit Tree wordt aangevallen en daardoor sterft alles in het bos langzaam maar zeker. Gelukkig is toevallig Ori de enige die Nibel kan redden van de ondergang.

Voor een uitgebreide introductie van Ori and the Blind Forest verwijzen we je graag door naar de review van het origineel, die Tom vorig jaar schreef. Check ook zeker onderstaande video review voor meer achtergrondinformatie en gameplay. De game is namelijk een heerlijke platformer, aangevuld met wat leuke RPG-elementen en een bijzonder manier van saven.

Content!

Interessanter is het om nu eens te kijken wat deze Definitive Edition zo ‘definitief’ maakt. In feite is het vooral de toevoeging van behoorlijk wat nieuwe content: nieuwe gebieden, nieuwe vaardigheden en nieuwe features. De nieuwe gebieden zijn Black Root Burrows en Lost Grove. Beide omgevingen sluiten perfect aan op de oorspronkelijke spelwereld, inclusief nieuwe in-game cut-scenes en nieuwe trucjes met licht en duisternis. De nieuwe vaardigheden van Ori komen in de vorm van Dash en Light Burst. De eerste laat zich wel raden, waarbij het uiteindelijk ook mogelijk is om deze te upgraden naar een dash die dwars door vijanden schade kan veroorzaken en een dash in de lucht. Light Burst is een optie om kleine projectielen af te vuren, zowel in het wilde weg als met meer precisie.

Een feature die heel welkom is, is de mogelijkheid tot fast travel via de zogeheten Spirit Wells. Deze locaties waren in het origineel slechts een punt om te saven en healen, maar nu kan je ze ook gebruiken om snel terug te keren naar een eerder verkend gebied. Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen hoe spelers het voorheen hebben volgehouden zonder deze optie, want Ori and the Blind Forest kent een structuur die om nogal wat backtracking vraagt. Als je werkelijk elk hoekje en gaatje van de game wilt verkennen, wordt het je nu gelukkig iets makkelijker gemaakt.

Pittig

En dan een veelbesproken facet van de game: de moeilijkheidsgraad. Ori and the Blind Forest oogt schattig, maar diep van binnen is het a real bitch. De game is zacht uitgedrukt best pittig. Een goede eigenschap wat mij betreft, in een tijd dat we heel vaak betutteld worden en bij de hand worden genomen (je zou maar iemand afschrikken met een beetje uitdaging). Toch is het wel iets om rekening mee te houden, want het is regelmatig een vorm van vallen en opstaan om te ontdekken hoe je verder kunt komen in de game. Gelukkig heeft de Definitive Edition een instelbare moeilijkheidsgraad. Naast het (best pittige) Normal kan je ook iets relaxter te werk gaan op standje Easy. Je kan jezelf echter ook nóg meer uitdagen met de opties Hard en One-Life.

Voor de liefhebbers van achtergrondinformatie en details is het ook leuk om te zien dat de Theater Mode is uitgebreid. Naast alle filmpjes uit de game bevat dit onderdeel nu ook video’s van het ontwikkeltraject en bijvoorbeeld het orkest dat de toffe soundtrack heeft verzorgd.

Conclusie

De Definitive Edition van Ori and the Blind Forest is met recht een ‘definitieve’ versie. De game stroomt over van de sfeer, de soundtrack is subliem, het platformen werkt lekker en je hebt er een heerlijke uitdaging aan om dit avontuur tot een goed einde te brengen. Met de extra locaties om te verkennen ben je gemakkelijk een extra uur zoet en de instelbare moeilijkheidsgraad en de fast travel via Spirit Wells is een fijne aanvulling. Voor mensen die nog onbekend zijn met dit meesterwerk is het advies duidelijk: kopen. De adviesprijs is bescheiden en je haalt een unieke ervaring in huis.

Voor spelers van het origineel is het de vraag hoe verslaafd je bent geraakt aan de stijlvolle trip die Ori and the Blind Forest biedt. De upgrade kost je 5 euro en daarvoor krijg je vooral de twee nieuwe gebieden om te verkennen. De extra opties hadden ook prima in de vorm van een gratis update gekund. Ben je echter van plan om nog eens vanaf het begin aan een avontuur in Nibel te starten, dan is upgraden zeker de moeite waard.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Twee mooie extra locaties...
  • Fast Travel en instelbare moeilijkheidsgraad
  • Een dijk van een platformer
  • Heerlijke soundtrack
  • Sfeer! Sfeer! Sfeer!

Wat is NOT

  • ... maar als upgrade wat beperkt

8.8

  1.   
    Tom's avatar

    Mooie review, Michiel! Goed ook om te weten dat de sfeer ook net zo hard inklapt zonder een “zweverige, vieze hippie” te zijn.

  2.   
    Sender's avatar

    Voor € 5 een must-buy wanneer je al in het bezit bent van de originele versie. 5 f*cking euro voor extra content, mogelijkheid tot back-tracken en moeilijkheidsgraden. Ik ben hem nog een keer gaan spelen natuurlijk. In een poging door de Ginso Tree. _O_