Chronicle: Runescape Legends

Vorige week vierde Runescape zijn vijftiende verjaardag en zij bereikten daarmee een mijlpaal. Welke game kan immers zeggen dat zij al vijftien jaar nonstop live zijn. Het feestje was dan ook top en dat hebben jullie kunnen zien in GamersNET Vlog #31 (Runescape-feestje vanaf 03:00). Ontwikkelaar Jagex staat echter niet stil, want eindelijk gaan zij de sterke franchise gebruiken om nieuwe games te maken. We beginnen met een Collectible Card Game, die de naam Chronicle: Runescape Legends draagt. Het is gewaagd om je te mengen in de wereld waar Hearthstone al jaren heer en meester is. Waar veel andere partijen een soortgelijke game proberen te maken, heeft Chronicle daadwerkelijk zijn eigen smoelwerk. Het is tactischer, dieper en daardoor misschien wel verslavender dan de grote concurrent.

Run-Escape

Er is echter geen game moeilijker te omschrijven als Chronicle: Runescape Legends. Ja, het is een kaartgame, waarbij je verschillende decks samenstelt om je tegenstander te verslaan, echter, je valt je tegenstander niet direct aan. Eén beurt bestaat daarnaast uit vier zetten. Het belangrijkste verschil is echter dat je jouw vijanden zelf kiest. Vaag? Dat lijkt het zeker, maar als je het te pakken hebt, wil je niet meer stoppen. Alles draait namelijk om jouw eigen Legend, die je bovendien helemaal kunt aanpassen naar eigen je smaak met nieuwe (unlockable) armor en wapens. Deze Legend is degene die je in leven moet houden, net als je tegenstander overigens. De hero die het langst overleeft die wint de ronde. Bekijk onderstaande trailer om het exact te snappen.

Je moet je Legend dus onderwerpen aan tegenstanders die je zelf selecteert door middel van verschillende kaarten. Deze kaarten kunnen de Legend absoluut verzwakken, maar alle kaarten hebben zo ook hun voordelen. Kost een kaart je 3 hitpoints, dan kunnen ze je bijvoorbeeld wel krachtige loot krijgen die je helpen bi het verslaan van je tegenstander. Op deze manier dien je constant tactisch na te denken over de kaarten die je inzet. Er zijn kaarten die je genezen, maar dan kan je tegenstander net een kaart spelen die veel damage doet. Vooruitdenken is de belangrijkste pijler van jouw talent in Chronicle. Na het toewijzen van de vier kaarten zal je dan ook gewoon kijken naar hoe het spel verloopt en verder niks meer doen. En ondanks dat je dan niets doet, is het extreem spannend om te zien hoe jouw beslissingen invloed hebben op de uitkomst van het spel. Leven beide Legends nog na vier kaarten, dan volgt een nieuwe ronde van vier kaarten, totdat één Legend nog staat en wint.

Voortschrijdend inzicht

CCG-games zijn voor mij niet weggelegd, maar Chronicle: Runescape Legend wist me toch te boeien. Doordat je in één keer vier zetten moet plannen, voelt het nadenken nog relevanter. Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat Hearthstone ook tactisch is, maar het is toch vluchtiger, omdat je per ronde één kaart trekt. Hier krijg je direct een stapel kaarten en dien je te kiezen voor vier speelrondes. De geluksfactor is hiermee iets groter, maar na een paar potjes begin je wel door te krijgen wat een goede tactiek voor jou is. Je kunt ook eerder zien aankomen dat je een fout hebt gemaakt, waarbij je menselijke tegenstander al gniffelend naast je zit en jij door de grond gaat van domheid. Dat is geen leuk gevoel, maar als een game emoties losmaakt is dat meestal een goed teken.

Voorlopige conclusie

Chronicle: Runescape Legends heeft inmiddels een gesloten beta gehad en maakt zich op voor een open beta vanaf 23 maart. Daarvoor kan iedereen zich opgeven via de Chronicle website. Persoonlijk zal ik me zeker opgeven, want de game intrigeert me enorm. Het pakt een bekend concept en doet meer dan alleen het tweaken van dat sterke idee. Chronicle gaat veel mensen grijpen en ik ben daar zeker één van.

Meer Chronicle: Runescape Legends

18/6/2016Chronicle: Runescape Legends 2
  1.   
    WoKingNL's avatar

    Iets mis gegaan met de linkjes 😉 Ben benieuwd naar de game na je me er over vertelde!

  2.   
    Haajo's avatar

    Childhood memories