Dark Souls 3 Fast Forward 2016

Dit jaar verscheen Bloodborne exclusief voor de PlayStation 4. Masochisten die dat apparaat niet in huis hebben, staan dus al een tijdje droog. Op 12 april gaat dat veranderen: dan komt Dark Souls 3 uit voor de pc, Xbox One en de PlayStation 4. Waarschijnlijk is het derde deel ook meteen het slotdeel in deze serie. Dit is wat we tot nu toe weten over de laatste Dark Souls-game.

Sterven zul je!

Om maar met het speerpunt van de Dark Souls-serie te beginnen: met de moeilijkheidsgraad zit het nog steeds wel goed. Gamers hoeven niet bang te zijn dat Dark Souls 3 simpeler zal zijn dan zijn voorgangers vanwege het mainstream succes van de franchise. De statistieken op gamebeurzen spreken voor zich: bijna niemand wist de getoonde bazen in de game te verslaan. Zelfs de ontwikkelaars zelf gingen regelmatig dood tijdens demonstraties van het spel en zelfs de reguliere vijanden staan te popelen om jou een bordje “You died” te serveren.

Dark Souls 3 is, net als de eerdere twee delen, een zogenaamde grimdark fantasy-game, waarin de atmosfeer minstens net zo belangrijk is als het daadwerkelijke verhaal. Dat we dus een duistere game kunnen verwachten, staat vast. In de game zullen de Lords of Cinder en hun snode plannen centraal staan. Gebaseerd op vorige games zal het verhaal – en vooral de lore – ook wel prima zijn, hoewel je vaak cryptisch zult moeten denken om alles te ontdekken en te begrijpen.


Ten slotte is Dark Souls een franchise die lak heeft aan de ontwikkeling naar open-wereldgames die we tegenwoordig zien; de game is lekker ouderwets ingedeeld in levels. Die lopen overigens wel vloeiender in elkaar over dan ooit, dus het voelt absoluut niet ouderwets aan.

New-gen, nieuwe marteltechnieken?

In de gameplay is, zoals blijkt uit het voorgaande, op zich niet heel veel veranderd, behalve het tempo: dat ligt iets hoger dan in voorgaande Dark Souls-games. Daardoor is de besturing ook wat intuïtiever geworden en loopt je karakter wat sneller door de levels heen. Dit komt de toegankelijkheid ten goede zonder ten koste te gaan van de diepgang en het sadismeniveau van de game.

Ook brengt Dark Souls 3 de franchise (eindelijk) naar de nieuwe generatie consoles, wat resulteert in stukken meer rekenkracht die ontwikkelaar From Software tot zijn beschikking heeft. Daardoor kan bijvoorbeeld de AI nog verder verfijnd worden. Dit zal vooral te merken zijn in dingen als de samenwerking tussen meerdere vijanden. Ook grafisch zal de game uiteraard worden opgepoetst.

Voorlopige conclusie

Dark Souls 3 belooft een meer dan waardige afsluiter van de serie te worden. De gameplay is tot in de puntjes geperfectioneerd en de moeilijkheidsgraad blijft onverminderd hoog, maar toch gaat de toegankelijkheid omhoog. Daarnaast ziet de laatste Dark Souls-game er nog beter uit dan de vorige delen. Dark Souls 3 belooft dus een game te worden die het masochisme van zowel (letterlijke) diehard-fans als eventuele nieuwkomers zal kunnen bevredigen, maar dan met nóg mooiere beelden. En het beste van alles: ook mensen zonder PlayStation 4 komen met Dark Souls 3 aan hun trekken. Kortom: nee, Dark Souls 3 is niet de meest innovatieve game van 2016, maar dat is helemaal niet erg. Wij kijken nu al reikhalzend uit naar 12 april.

enter
 1.   
  King of Heroes's avatar

  Aaaaaaaaah!! Ik kan niet wachten!! De Souls games zijn hands down mijn favorieten!

 2.   
  Thomsnov's avatar

  Ziet er goed uit ik verwacht er veel van

 3.   
  scarface123's avatar

  ik heb ze allemaal maar heb nog nooit 1 uitgespeeld ga bij deze weer een poging wagen

 4.   
  Shadow Sumo's avatar

  Is demon souls ook van de makers van dark souls?Wat een moeilijke game was dat

 5.   
  MikeGevers's avatar

  Shadow Sumo schreef, "Is demon souls ook van de makers van dark souls?Wat een moeilijke game was dat"

  Yup, zelfde maker. Dark Souls was de spirituele opvolger van Demon’s Souls, geloof ik 🙂