Dark Souls 3 hands-on

Dark Souls 3 is het vijfde deel van ontwikkelaar From Software. De serie wordt geroemd om zijn hoge moeilijkheidsgraad en heeft inmiddels een flinke schare fans. Op Firstlook Festival mocht ik kort hands-on met de titel en ook al ging ik continu dood, Dark Souls 3 maakte indruk op mij en de fans mogen zich vast gaan voorbereiden.

Lijden

Dark Souls 3 gaat weer een tergend lastige game worden en de liefhebbers snakken ernaar. In dit deel draait het verhaal om de Lords of Cinder, die jij als speler moet zien te verslaan. Voordat je daar de kans toe krijgt, loop je in een wereld die qua opbouw herkenbaar is in de serie. In feite is de map van een Souls-game – of Bloodborne – vrij groot, maar wordt een gebied direct naast waar jij zit, geblokkeerd door gameplay waar je uren zoet mee bent. Heb je eindelijk een punt bereikt om een shortcut te openen, dan raakt de wereld steeds meer één. In dit gebied wordt je leven uiteraard zuur gemaakt door de nodige monsters die doorgangen versperren en jou zo snel mogelijk “You Died” voor willen schotelen.

Ook Bloodborne speelt een rol in herkenning, want de sfeer van die titel komt sterk terug in Dark Souls 3, al lijkt deze laatstgenoemde iets lichter en minder grauw. Daarnaast neemt Dark Souls 3 iets meer de snelheid over van Bloodborne. Het zit tussen dat spel en de andere Souls-games in, waardoor de combat iets soepeler aanvoelt en er meer mogelijkheden zijn om de gameplay te vernieuwen ten opzichte van de vorige delen. Zo ook als je kijkt naar de wapens, want Dark Souls 3 legt meer de nadruk op zwaarden. Met deze zwaarden kun je tevens de “ready stance” aannemen, waarbij de speler de punt van zijn zwaard naar voren steekt om vervolgens een speciale aanval uit te voeren. Vijanden kunnen zodoende vliegen en lopen behoorlijk wat schade op.

Dancer of the Frigid Valley

Helaas heb ik niet veel van Dark Souls 3 kunnen zien en spelen, maar de hands-on draaide om het bereiken van een tussenbaas. Ik moest eerst een paar gebouwen door, stukken afsnijden door van daken af te springen en bloeddorstige vijanden vermijden door continu weg te rollen. Toen ik eindelijk het juiste gebouw had gevonden, wist ik niet van mij te wachten stond. Plots dook een enorm monster op, met een vurig zwaard en een angstaanjagende blik. Het was de “Dancer of the Frigid Valley” en het was dat weekend nog niemand gelukt deze baas te verslaan. Kom ik aan met weinig ervaring binnen de serie, een matige gamer en de laatste op Firstlook die het mag proberen. De eerste keer was het gewoonweg vol in de aanval en dat dansende wezen klappen verkopen, maar helaas leidde dat al heel snel tot de dood.

Nog een keer dan, en nog een keer, en nogmaals, tot mijn tijd op was. De Dancer of the Frigid Valley heb ik niet kunnen verslaan, maar na het constant analyseren kom je er wel achter wat de tactiek van het beest is. Dan lijkt het een kwestie van wegrollen, aanvallen wanneer het kan en zo snel mogelijk weer weg. Je moet dus blijven herhalen en blijven analyseren en anticiperen op de bewegingen. Echter, From Software is behoorlijk vernuftig en liet de tussenbaas ook van tactiek veranderen. In plaats van met het vurige zwaard meppen, begon het beest, jawel, te dansen en rond te tollen met enorme wapens. Ik heb niet kunnen ontdekken of de Frigid Valley-danser nog meer in petto heeft, maar als niemand op Firstlook het heeft gehaald, dan zegt dat wel iets. Dark Souls 3 voelt in ieder geval heerlijk aan, de game gaat diverse veranderingen en vernieuwingen met zich meebrengen en deze tussenbaas was maar een voorproefje. Dit monster leek al groot, maar Dark Souls 3 schroeft de schaal echt nog wel op, als we de trailers mogen geloven.

Voorlopige conclusie

Het was een korte, maar zeer krachtige hands-on met Dark Souls 3. De gameplay blijft ontwikkelen, pakt de goed elementen van eerdere games en From Software gooit er wat nieuwigheden in. Zo ligt de focus meer op zwaarden, is de snelheid van de gameplay iets verhoogd ten opzichte van Dark Souls 2 en kan er gebruik gemaakt worden van de “ready stance”. Daarnaast zijn de vijanden weer lekker bloeddorstig en heb ik even mogen ruiken aan één van de vele bazen, de Dancer of the Frigid Valley. Ik heb deze niet verslagen en merkte dat de ontwikkelaar het de fans weer behoorlijk pittig gaat maken. In het voorjaar van 2016 kunnen we pas echt een oordeel vellen over Dark Souls 3, al ziet het er nu al veelbelovend uit.

 1.   
  NoFearz's avatar

  De hype begint bij mij weer te komen 😀 Dark Souls 2 weer opgepakt.

 2.   
  King of Heroes's avatar

  Ik ben ook onlangs weer begonnen. Had de DLC gekocht maar was mijn save file kwijt door een bug. De hype is me echter teveel geworden!

 3.   
  H4RDSTYLE's avatar

  Voor mij een echte no brainer.. Deze ga ik kapot spelen 😀