Forza Motorsport 6

Sinds enige tijd ben ik als mens hard op weg om een echte autoliefhebber te worden. Het zou mijn mannelijkheid goed doen. Ik lach tegenwoordig extra hard om Jeremy Clarksons bizarre opmerkingen over de Prius, rijd zelf trots in een Toyota Starlet die ouder is dan mijn vriendin en ik check ook nog eens mijn eigen motorpeil. Ik transpireer testosteron. Maar een echte petrolhead worden, daar hoort uiteraard ook een flinke race-game bij. Nu Microsoft en Turn 10 Studios de handen wederom ineenslaan voor een gloednieuwe Forza Motorsport, is het voor mij de hoogste tijd om mijn ultra-mannelijke autokennis te nuttigen tijdens een aantal testrondjes in de game.

Auto’s te over

Forza Motorsport 6 is zonder meer de grootste en meest uitgebreide game ooit in de franchise. Met ruim 450 auto’s, 26 locaties, een herwonnen licentie voor Porsche en honderden manieren om je wagens te tunen, ben je als liefhebber van vierwielers ongetwijfeld zoet. Er zijn meer auto’s dan ooit om te bewonderen en, zoals wel vaker het geval is bij Forza, lopen de modellen enorm uiteen. Van klassieke Ferrari’s tot de blinkende hybride van McLaren of een groezelige T1 van Volkswagen: voor ieder is wat wils. Bovendien zijn vrijwel alle auto’s voorzien van het Forza Vista, waarmee je daadwerkelijk kunt genieten van alle kleine details, (im)perfecties en geluidjes die de auto’s rijk zijn. Echte auto-fetisjisten kunnen hun hart niet meer op.

Maar, mooie wagens of niet: het gaat uiteindelijk om het daadwerkelijke racen met al die prachtauto’s. Inmiddels is de formule van Forza gevestigd binnen het race-genre, en ook dit zesde deel blijft trouw aan voorgaande glorie. Forza Motorsport 6 is een simulatie-racer met uitstapjes richting de arcade-kant. Dat wil zeggen dat vrijwel iedereen met een middagje oefenen uiteindelijk rond kan komen op de Nürburgring, maar hoog in de ranglijsten eindigen is niet zo maar haalbaar voor Jan en alleman. Kennis van de auto’s in kwestie, de baan en een zekere terughoudendheid zijn pijlers om seconden van je tijd weg te racen. Wie echt op vol vermogen wil knallen, moet heil zoeken bij een spin-off als Forza Horizon 2. Dit zesde deel van Forza Motorsport is wederom voor de kenner, de fanaat met een vleugje passie.

Natte boel

Gloednieuw binnen de Forza Motorsport-serie is de toevoeging van diverse weersomstandigheden. Naast een zonnetje of een bedekkend wolkenlaagje, kan men nu ook racend ploeteren in de regen of het erop wagen in een pikdonkere, nachtelijke race. Uiteraard brengen beide features respectievelijk nieuwe ervaringen mee, maar het is vooral de regen die een race drastisch kan veranderen. De implementering van wat druppels is allesbehalve een louter cosmetische toevoegingen, het is debet aan glibberigheid ten top.

Elke ondergrond heeft zijn eigen typerende hoeveelheid grip (of een gebrek daaraan), maar die kan significant anders uitpakken als het daadwerkelijke pijpenstelen pleurt. Bovendien is er sprake van opgehoopte waterplassen op de weg, waar auto’s daadwerkelijk doorheen moeten banjeren. Water spat daardoor weliswaar prachtig in het rond, maar je auto loopt ook de kans op levensgevaarlijke aquaplaning. In Forza 6 betekent regen duidelijk meer dan enkel wat druppeltjes op je voorruit en een beetje verplicht driften door de bocht.

Pracht en praal(wagens)

Hoewel Forza 6 met diens nadruk op regen af en toe wat somber over kan komen, oogt de game absoluut niet verkeerd. Het zonovergoten racecircuit in Rio is daar het meest sprekende voorbeeld van. De heren van Turn 10 hebben duidelijk inspiratie getrokken uit de sfeer van Forza Horizon 2, aangezien de game toch net een tikkel kleurrijker en zonniger kan ogen dan Forza Motorsport 5 deed. In Rio razen de fleurig gekleurde gebouwen voorbij, terwijl er bovendien meer oog voor detail is in die omliggende omgevingen.

Het is dat die auto’s zo snoeihard gaan, maar je zou bijna willen remmen om uit te stappen en meer van het Braziliaanse stadje te verkennen. Het heeft iets weg van een quasidiepzinnige leus uit Top Gear. Het gaat niet alleen om de wagen, het gaat ook om de wegen die je berijdt en wat er om je heen gebeurd tijdens je rit. Forza Motorsport 6 lijkt erin te slagen ook dat soort auto-gevoelens over te kunnen brengen.

Conclusie

Hoe kon het ook anders? Forza Motorsport 6 gaat groter, uitgebreider en beter worden, met meer variatie bovendien. Met al die uiteenlopende auto’s in tal van prachtige omgevingen én die bijzonder interactieve weersomstandigheden zit je als race-fanaat ongetwijfeld goed met dit zesde deel in de serie. Turn 10’s oog voor detail en het overbrengen van die typerende Top Gear-gevoelens zullen zonder meer goed vallen als de game volgende maand richting de Xbox One racet. Of genadeloos slipt door de drek, in dit geval.

  1.   
    PaNNa's avatar

    Goede preview, ik kijk enorm uit naar deze game 🙂

  2.   
    Glenn Lambrix's avatar

    Baal echt dat ik geen xbone heb. Dan maar GT Racing 2 voor phone spelen.

  3.   
    gamepower's avatar

    veel zin in Forza 6 …. dit word mijn eerste racegame na forza 5…. die F horizon heb ik links laten liggen