Journey

Een heleboel zand, een berg in de verte en een mysterieuze gedaante in een gewaad. Journey is een game van Thatgamecompany en deed in 2012 zijn eerste intrede op de PlayStation 3. Nu, drie jaar later is ook de PlayStation 4 aan de beurt. Ik had Journey destijds niet gespeeld en mocht er mee aan de slag. Is het de moeite waard om deze in huis te halen?

Zand tussen je tenen

Hoewel Journey al door velen is gespeeld, heb ik deze game voor het eerst meegemaakt. Deze review zal dus ook vooral naar nieuwe spelers gericht zijn. Journey begint bij een gesluierd figuur dat lijkt te mediteren in een woestijn. In de verte schittert een lichtstraal op een berg. Je weet niet wie je bent of waar je vandaan komt, maar je weet wel één ding: naar die berg wil je gaan. Zo begint je reis door de woestijn en één van de meest bijzondere ervaringen die je met een game zult meemaken. Journey is een rustgevende game die je een verhaal vertelt zonder woorden te gebruiken. De muziek en de schitterende omgevingen slepen je mee in dit vreemde spektakel.

De game zal je op sommige punten leiden, maar geeft je voldoende vrijheid om er op los te ontdekken. In het begin van Journey krijg je een sjaal die je de kracht geeft om te springen. In de wereld van Journey zul je verschillende wezentjes tegen komen die van dezelfde stof zijn gemaakt. Zij het losse stukjes, of een soort inktvissen of zelfs een grote draak. De kleinste varianten hebben vaak je hulp nodig en door ze te bevrijden zullen ze je, als bedankje, helpen met je reis. Een reis die soms eenzaam kan aanvoelen, wanneer je in je eentje door de wereld heen sjokt om maar bij je doel te komen. Dat maakt het des te leuker als je ineens iemand tegenkomt met hetzelfde doel. Een gesluierd persoon, net zoals jij.

Als een droom

De vrienden die je kunt maken is één van de meest bijzondere manier van multiplayer. Deze anonimiteit en het feit dat je niet kunt communiceren, op een bepaalde toon na, geeft een groter gevoel van mysterie en dromerigheid. Je weet bijvoorbeeld niet of die persoon Journey al eens eerder heeft gespeeld of onervaren de levels doormaakt. Of is het iemand die alleen alle upgrades voor zijn sjaal wilt halen en helemaal geen aandacht heeft voor jou? Zo snel als je iemand ontmoet, zo snel kun je ze weer kwijt raken en je zult hem of haar nooit weer zien. Elke keer dat je de game speelt zul je nieuwe ervaringen en tijdelijke vriendschappen op doen.

Journey zal voor diegenen die Flow en Flower al kennen geen onbekend terrein zijn. Het zijn games die rust uitstralen, je een ervaring geven die je niet gauw zult vergeten en dat heeft Thatgamecompany weer goed volbracht. Ben je een gamer die van indies houdt, dan is Journey absoluut de moeite waard. Ben je dit niet, dan is de game alsnog de moeite waard. Je moet er wel voor open staan en Journey echt ervaren.

Conclusie

Een game als Journey is lastig om te reviewen. Ja, er kan worden opgenoemd wat er gebeurt en wat er leuk aan is, maar Journey is een game dat zelf ervaren moet worden. De game is kort. Afhankelijk van je speelstijl, niet langer dan een gemiddelde film. Journey heeft er echter voor gezorgd dat ik van begin tot einde op het puntje van mijn stoel zat. Het verraste mij elk level met een nieuwe, schitterend vormgegeven omgeving. De omgevingen zien er op de PlayStation 4 nog mooier uit, dus als je Journey al hebt op de PlayStation 3, is het zeker de moeite waard om de game op de PlayStation 4 te halen. De game is cross-buy, dus je hoeft niet opnieuw te betalen. De muziek maakte enorm indruk op mij en bezorgde mij meerdere malen kippenvel. De soundtrack heeft dan ook niet voor niets een Grammy-nominatie gehad. Journey is een game die ik nog veel vaker zal ervaren, want dat is het: een ervaring.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Schitterende soundtrack
 • Bijzondere ervaring
 • Schitterende omgevingen

Wat is NOT

 • De game is een beetje kort

9

 1.   
  Danielle.k's avatar

  Ik heb hem gespeeld omdat ik er vele positieve reacties op zag maar nadat ik er klaar mee was had ik zoiets van …… eeeeh ok dit is het en wat is er nou precies die zoveel ophef die ik hierover hoor die ik helemaal niet zo ervaren heb.

  Vond het spel boring maar goed dat is een mening, gelukkig wel achter gekomen dat ik niet de enige ben die er zo over denkt, als ik me geld terug kon vragen dan deed ik dat.

 2.   
  3333/3333's avatar

  Toch maar weer remakes een cijfer geven? Goed plan, is niks mis mee. 🙂

 3.   
  DaxPg's avatar

  Erik, we kwamen er dus achter dat we deze game toen hij voor de PlayStation 3 uit kwam niet hadden gereviewd. We hebben het dus behandeld als een nieuwe game… soort van.

 4.   
  Puddingboom's avatar

  Het spel is anders maar geeft echt een soort magisch gevoel.

  +1 review