Ratchet & Clank

Het geduld van Ratchet & Clank-fans is lang op de proef gesteld. De laatste volwaardige Ratchet-game verscheen alweer zes jaar geleden en sindsdien hebben we het moeten doen met korte download-avonturen, halfzachte spin-offs en magere HD-remakes. Gelukkig is het tij gekeerd en 2016 wordt misschien wel het beste jaar ooit voor Ratchet & Clank-fans. Niet alleen draait volgend jaar een prachtige animatiefilm in de bioscopen, ook brengt Insomniac ons een compleet nieuw game-avontuur in de vorm van, heel simpel: Ratchet & Clank.

Net als in de film

Ratchet & Clank heeft geen subtitel meegekregen en dat heeft een goede reden: de game is een “re-imagining” (zoals de ontwikkelaar het zelf noemt) van het eerste deel. Het spel gaat terug naar de roots van de franchise en is dus gebaseerd op de allereerste Ratchet & Clank, maar tegelijkertijd vanaf de grond compleet opnieuw gebouwd.

De verhaallijn is in grote lijnen hetzelfde en ook veel van de levels komen terug, maar tegelijkertijd heeft Insomniac flink wat aanpassingen doorgevoerd. Deze zorgen er niet alleen voor dat de game een evolutie is van de vorige Ratchet & Clank-titels, ook heeft de ontwikkelaar het verhaal zo aangepast dat het beter aansluit op de aankomende film. Personage als Captain Qwark en Dr. Nefarious maken dus hun opwachting en je zult gedurende het avontuur referenties tegenkomen naar de animatiefilm.

De animatiefilm is dus nauw verweven met de game en dat merk je niet alleen het verhaal. Ook grafisch doet de game namelijk bijna niet onder voor de film! Dankzij de kracht van de PlayStation 4 komen Ratchet en Clank prachtig tot leven en de kleuren spatten van het scherm. Ook de lichteffecten zijn prachtig en maken dit één van de mooiste PlayStation 4-games ooit.

Retro

Hoewel de game gebaseerd is op het eerste deel uit de franchise, heeft Insomniac flink wat vernieuwingen toegevoegd. We kunnen onder andere aan de slag met een reeks nieuwe wapens en zoals we van de serie gewend zijn, hebben we te maken met enkele knotsgekke exemplaren. Het vetste nieuwe schietijzer is de Pixelator, waarmee je jouw vijanden binnen enkele seconden in een pixelbrij verandert. Hét bewijs dat retro ook cool kan zijn!

Het moge duidelijk zijn dat deze nieuwe Ratchet & Clank fantastisch is en ik weet nu al dat ik hier straks heerlijke uurtjes mee ga beleven, maar tegelijkertijd zag ik tijdens mijn speelsessie soms iets te weinig nieuws. Natuurlijk: deze game lijkt in niets meer op het eerste deel en doet zowel qua features als qua gameplay nergens onder voor zijn voorganger, maar behalve enkele nieuwe wapens en mooiere graphics overtreft het zijn voorganger zelden. Na zes jaar wachten waren enkele nieuwe gameplay-elementen geen overbodige luxe geweest, zeker niet aangezien het platforming-genre sinds 2009 niet stil heeft gezeten. Nu krijg je soms toch het idee een (veel mooiere) uitbreiding te spelen op A Crack In Time en dat is jammer.

Voorlopige conclusie

Na de matige spin-offs is het goed om te zien dat Ratchet & Clank terugkeert naar de roots van de franchise. Dat het dit erg letterlijk doet en Insomniac Games de eerste game als basis neemt, is ontzettend tof. Voor fans van het eerste uur is dit een feest van herkenning en nieuwkomers worden getrakteerd op een fantastisch platforming-avontuur dat er ook nog eens prachtig uitziet. Toch blijft het jammer dat Insomniac niet de moeite heeft genomen om wat meer nieuwe features toe te voegen, want dat hebben de geduldige fans na al die jaren eigenlijk wel verdiend.

 1.   
  Bram_M99's avatar

  Deze game veel gespeeld op PS3, ik ga deze zeker weten halen!

 2.   
  GENERAL_DS's avatar

  De game waar ik misschien wel een ps4 voor ga halen.

 3.   
  bullet0verdose's avatar

  ik haal hem!! en opzich vond ik a crack in time nog geen matige add on zoals word beschreven in deze review! ik vond het juist een van de betere ratchet and clank doordat het een vloeiender en groter zonnenstelsel gaf waar je zelf kon rondbewegen met je schip en staan waar je maar wilt!! nu hoop ik natuurlijk wel dat ze dit puntje verbeteren in de volgende waardoor het misschien gewoon rondvliegen van een schip die je zelf upgrade en aanpast geen fantasie meer is 🙂

 4.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  bullet0verdose schreef, "ik haal hem!! en opzich vond ik a crack in time nog geen matige add on zoals word beschreven in deze review! ik vond het juist een van de betere ratchet and clank doordat het een vloeiender en groter zonnenstelsel gaf waar je zelf kon rondbewegen met je schip en staan waar je maar wilt!! nu hoop ik natuurlijk wel dat ze dit puntje verbeteren in de volgende waardoor het misschien gewoon rondvliegen van een schip die je zelf upgrade en aanpast geen fantasie meer is :)"

  crack in time vond ik de beste R&C die ze hebben gemaakt. wat een verhaal, sterke plottwists en fantastische gameplay. aanrader voor iedereen die een ps3 heeft. wat betreft deze “remake” ik ge hem zeker halen, vind het ergens wel jammer dat ze geen compleet nieuwe game maken maargoed het wordt alsnog een spektakel.